Šumski Maradona puca od optimizma: Bjelorusija ima 50 posto izgleda za plasman na SP!

"TALENTIRAN je poput Maradone" izjavio je za Aleksandra Hleba veliki bugarski nogometaš i nekadašnji suigrač Krassimir Balakov nakon što je uživao gledajući njegove sjajne predstave i nezaustavljive driblinge u Bundesligi i Ligi prvaka, po Hlebovom dolasku u Stuttgart iz BATE Borisova.

Nakon što je iz zemlje pokrivene šumom (40 posto površine Lukašenkovog pašaluka je pod drvećem) otišao u Njemačku, u pet tamošnjih godina zaradio je nadimak "Čarobnjakov pomoćnik" i zaradio transfer u Arsenal, iz kojeg je odmah sljedeće godine produljio za Barcelonu, gdje se nalazi od prošlog ljeta. Fifa ističe kako igrač koji je 2002-2008 šest puta izabran za bjeloruskog nogometaša godine u domovini uživa status apsolutne superzvijezde.

Naravno, on je i kapetan Bjelorusije, nama posebno zanimljiv kao vođa momčadi protiv koje još nismo igrali u kvalifikacijama, ali nas 12. kolovoza u Minsku i 5. rujna u Hrvatskoj očekuju u dvije uzastopne, iznimno bitne kvalifikacijske utakmice protiv "Hlebovih pomoćnika".

"Plasman na SP je san cijele nacije"

Zanimljivo, Hleba nimalo ne pokolebava činjenica da je selekcija za koju igra tek četvrta u našoj kvalifikacijskoj skupini, iza Engleske, Hrvatske i Ukrajine i obzirom na to, prilično visoko cijeni izglede da se Bjelorusija nađe u Južnoafričkoj Republici sljedeće godine:

"Šanse su nam 50-50 i sve ovisi o nama. Moramo se boriti za svaki bod i naša jedina opcija je ići naprijed. Također, potrebno nam je i malo sreće jer ne mogu zamisliti nogomet bez sreće.

"Nama bi prvi odlazak na SP značio sve; to je san koji dijeli momčad i cijela nacija. Ne usudim se niti pomisliti što bi se dogodilo u Bjelorusiji ako bi se uspjeli plasirati na SP. Zbog toga moramo u tome uspjeti i san pretočiti u stvarnost".

Odgovarajući na pitanje što to nedostaje Bjelorusiji da bi se plasirala na veliko natjecanje, Hleb je rekao: "Imamo mnogo talentiranih nogometaša i posljednjih godina je nogomet u našoj zemlji džinovskim koracima krenuo naprijed. Naša U-21 reprezentacija se natječe na EP u Švedskoj u lipnju i želim joj puno sreće. Ti momci su naša budućnost i mislim da bi upravo oni za nekoliko godina ispuniti san cijele zemlje i plasirati se na SP."

"Brat Vyacheslav mi je najdraži suigrač"

Hleb ponavlja kako mu nema veće časti od igranja za reprezentaciju njegove zemlje: "Navući dres Bjelorusije i u njemu istrčati na teren, slušati himnu je je san svakog igrača na planeti. Oduševljen sam šo sam dio bjeloruske reprezentacije."

Vyacheslav Hleb je njegov brat i naravno da se postavilo i pitanje "bratske sloge" na terenu:

"Slažemo se jako dobro na terenu i van njega, mi smo ustvari bliski prijatelji. Njega prati glas da ima težak karakter, ali to ne znači da ne može igrati za svoju zemlju. Nadam se kako ću još dugo igrati sa svojim bratom."

A.K.
Foto: AFP

Pročitajte više