Rijeka

Suprotstavio se navijačima Dinama na Maksimiru, a sad dolazi postati vođa Rijeke

Foto: HNK Rijeka, EPA, Instagram

"RIJEKA je dobila pravo pojačanje i dovođenje Nine Galovića pun je pogodak", rekao je Zoran Vulić za Index o prvom zvučnom zimskom pojačanju kluba s Rujevice. 

Galović je s Rijekom potpisao ugovor na godinu i pol dana, uz mogućnost produljenja na još godinu dana. Ovim transferom završena je i Rijekina potraga za pojačanjima na stoperskoj poziciji u koju su krenuli nakon odlaska iskusnih Punčeca i Župarića, kao i potraga za novim vođom ekipe nakon što je ekipu napustio i Kvržić.

Ukratko, Mišković je nakon silnih odlazaka igrača s dugogodišnjim stažom u bijelom dresu zatrebao simbol koji će predstavljati neku novu Rijeku.

Također, prvi je ovo transfer Simona Rožmana koji je dolaskom u Rijeku znatno promijenio nogometni stil ekipe u odnosu na svog prethodnika Igora Bišćana. Galović je pokazatelj da je Uprava s Rujevice uslišala Rožmanove zahtjeve te mu u skladu sa svojim mogućnostima dovela igrača koji će dati odgovor na više pitanja.

Rijeka je u nasušnoj potrebi za pravim vođom ekipe

Osim Franka Andrijaševića i Alexandera Gorgona, Rijeka u svlačionici praktički nema pravog lidera. Stoga su na Rujevici u potrazi za obrambenim pojačanjem dodatno i posebno pazili da očvrsnu i tu komponentu ekipe koja se u proljetnom dijelu sezone planira boriti za drugo mjesto i plasman u Ligu prvaka. 

"Nino je odličan momak, to vam odmah moram reći. Za moj ukus možda i prenježan igrač, ali tehnički fantastično potkovan. Na terenu sve pokušava riješiti nogometnom inteligencijom", govori nam Vulić koji je sada iskusnog stopera imao prigodu trenirati kada je kao kadet stigao iz Splita.

Nakon višegodišnjeg lutanja po inozemstvu Galović je završio u japanskom klubu Sagan Tosu gdje je svlačionicu dijelio s velikim Fernandom Torresom, što je svakako jedno od bogatijih nogometnih iskustava u karijeri. 

Nije kliknulo u Aziji s Torresom, a Rijeka mu je pružila šansu za novi početak

Nije u dalekoj Aziji sve kliknulo, sakupio je svega sedam nastupa u dresu tog kluba ,pa je ulaskom u posljednjih šest mjeseci ugovora odlučio prekinuti suradnju i doći u Rijeku.

Rijeka iskusnom 27-godišnjem Splićaninu nudi priliku za novi početak, reafirmaciju karijere i šansu da do kraja karijere dohvati još koji bogati angažman u inozemstvu. Sličan put prethodnih godina prošli su Andrijašević, Kvržić, Punčec i Župarić. Takvu sportsku politiku Riječani relativno uspješno provode otkad ih je preuzeo Damir Mišković. Srećku Juričiću i Ivanu Manceu u prijelaznim rokovima glavni je zadatak pronaći igrače takvog profila, a tek onda saslušati trenerove želje. 

Uz jedan veliki i često zanemareni uvjet, a to je da, po mogućnosti, ne plate ni centa odštete, već da po modelu "besplatno, a još uvijek dobro s mogućnosti profita u budućnosti" treneru osiguraju najbolje moguće uvjete za rad.  

Prvo Rožmanovo pojačanje i netko tko bi mogao predstavljati novu Rijeku

Rijeka je dolaskom Simona Rožmana na klupu doživjela nagli preokret u filozofiji igre.

Od Bišćanovog pragmatičnog nogometa koji je više poštivao rezultat nego igru došli su do idealizma slovenskog stručnjaka koji kroz posjed lopte želi kontrolirati protivnika i konstantno se s njim nadigravati. U tom tonu Rožman je tražio i novo pojačanje u obrani. 

"Galović to ima sto posto, jak je na lopti i tehnički baš dobro, kvalitetno potkovan. Ono što mu je nedostajalo u vremenu kad sam ja bio trener je malo čvrstine, ali dobro, tad je bio klinac. Gledao sam ga u međuvremenu na nekim utakmicama i vidio sam da je dobio i taj segment u svojoj igri. Izrastao je u jednog zbilja pravog igrača i pravog lidera. Rijeka će u njemu, siguran sam, imati dobar protok lopte i moći će razvijati dobru pas igru. Ako Rijeka bude temeljila svoju igru na izlaženju iz obrane s loptom u nogama, u Galoviću će imati jedan veliki plus, igrača koji zbilja zna igrati s loptom", profilirao nam je najnovije pojačanje Rijeke bivši trener Splita, Hajduka, Istre i Rijeke. 

Vodio je Split kao kapetan u finalu Kupa 2014./15. protiv Dinama, a onda se usred Maksimira obračunao s navijačima Dinama

Iako velikoj većini hrvatske nogometne javnosti potpuni anonimus, Galović ima vrlo bogato inozemno i HNL iskustvo te veliki broj europskih utakmica u kojima je nerijetko bio kapetan.

U dresu nekadašnjeg prvoligaša iz Parka mladeži sakupio je zavidna 104 nastupa. Tih sezona u Splitu je dijelio svlačionicu s nekoliko legendi HNL-a - Antom Rebićem, Antom Ercegom, Mirkom Hrgovićem, Antom Vitaićem, Aljošom Vojnovićem, Markom Rogom i dr.

Vodio je Split kao kapetan u finalu Hrvatskog kupa u sezoni 2014./15. kad su Splićani izborili produžetke te na kraju izgubili nakon izvođenja jedanaesteraca. Galović je u toj utakmici isključen u 92. minuti, ali će tu večer pamtiti po događaju koji se zbio nakon posljednjeg zvižduka suca Ivana Bebeka, a koji je najavio liderske sposobnosti koje je Galović pokazao u nastavku karijere.

Kad su se Vulić i igrači penjali do svečane lože Maksimira na zapadnoj tribini gdje su im bile uručene medalje za osvojeno drugo mjesto, dio navijača hrvatskog prvaka počeo im je nešto dobacivati. Društvenim mrežama kružio je video u kojem se čuju salve psovki, na što je Galović kao kapetan odgovorio i istom mjerom uzvratio nazad stavši tada u obranu svog trenera i ekipe.

Naravno, takvo ponašanje ne može se opravdati, ali kada se stavi u kontekst sportskog nadmetanja, pokazuje da je Nino igrač koji će se do kraja boriti za svoju ekipu, ma tko god mu se našao na suprotnoj strani. Malo je onih koji se mogu pohvaliti tom osobinom. Galović bi mogao Rijeci biti ono što je, primjerice, Manchester Unitedu bio Jaap Stam, Arsenalu Patrick Vieira...

"Ma, ništa značajno se nije dogodilo da bih se uopće sjetio toga, ali to je nogomet. Suparnički navijač ti dobaci nešto, nekad to prijeđe granicu ukusa, ali to je sport i ne smijemo se na to fokusirati kad razgovaramo o nogometu. Nino je tu bio akter, istina, ali to je Nino. Kad vi njega analizirate, onda vidite mirnog dečka, ali ustvari unutra je živac - momak koji se ne boji nikog", odgovara nam Vulić na pitanje da prepriča nemili događaj iz svečane lože Parka mladeži. 

Odveo je Split i nadomak skupina Europa lige, a onda ga je napustio u famoznom raspadu pod vodstvom braće Žužul

Bio je Galović i standardni prvotimac i na velikom broju europskih utakmica koje je u to vrijeme igrao Split u kvalifikacijama za Europa ligu. Tako se može pohvaliti da je igrao protiv jednog Fulhama, ali i Torina, možda i najveće utakmice karijere u kojoj je bio kapetan, a Split nakon dvomeča nije uspio osigurati nastup u skupinama. Ispali su nakon remija bez pogodaka kod kuće i minimalnog poraza u uzvratu u Italiji.

Split su tih godina vodila famozna braća Žužul koji su ostali dužni velikom broju igrača, pa između ostalih i Galoviću koji je arbitražom raskinuo ugovor i otišao u inozemstvo te potpisao za izraelski Ashdod. 

"Izrael je bio prvo moje iskustvo vani. Teško, ali neću reći najgore. Bio sam još mlad, a to je relativno teška sredina. Bjelorusija mi je sad već drugi dom, bio sam tamo dvije i pol godine te kapetan i o njoj mogu reći sve najbolje. Japanska avantura donijela je igranje s brojnim poznatim igračima i to je bilo jedno nezaboravno iskustvo. Lijepo se vratiti u Hrvatsku, sretan sam što sam tu", kazao je Galović u prvom razgovoru za klupsku televiziju. 

Zapaženu ulogu odigrao je u bjeloruskom Dinamu iz Minska gdje je kao stranac dogurao do statusa kapetana i zabio najveći broj golova u karijeri

Pravu sreću i konačnu igračku afirmaciju u inozemstvu Galović je doživio u Dinamu iz Minska. Za klub koji ga je platio 600 tisuća eura sakupio je 98 nastupa, postigao 11 golova i tome dodao dvije asistencije. Bio je kapetan momčadi i ponovno je igrao zapaženu ulogu u europskim utakmicama. 

Još jednom u karijeri bio je nadomak ulaska u skupine Europa lige, ali je Zenit čudesnim preokretom zaustavio Galovića i njegove Bjeloruse. Nakon prve utakmice i pobjede Minska od 4:0 ruski gigant je u uzvratu slavio s 8:1 i prošao dalje. 

"Kad si u inozemstvu kapetan, neovisno o tome gdje, to puno govori o tebi kao osobi, načinu treniranja, odnošenja prema suigračima, vodstvu ekipe itd. Kod mene u Splitu je također bio kapetan, ali moram vam reći da je veliku ulogu u njegovom razvoju imao utjecaj Ivice Križanca. To je, za mene, jedan od najboljih igrača, odnosno stopera kojeg sam ikad trenirao", prokomentirao je Vulić za Index činjenicu da je Galović u svakoj novoj sredini uspio postati lider. 

Pokušaj iskupljenja za ranije pogreške i nada da će Rijeka dobiti novog vođu na terenu i izvan njega

Zaključno, Galović bi riječkoj obrani trebao donijeti novu, kvalitetniju dimenziju kroz spoj iskustva i tehničke potkovanosti i "nogometne inteligencije" o kojoj je Vulić govorio na početku našeg razgovora. Također, čini se da je struka na Rujevici ovoga puta bila nešto opreznija pri dovođenju igrača, pogotovo jer se radi o situaciji da u ekipi manjka pravih vođa. 

Mogao bi ovaj transfer biti još jedan u nizu dobrih poslova koje su Mance i Juričić sklopili ovih godina, ali istovremeno i značajan u smislu iskupljenja za nedavni kiks. 

Transfer Lorenca Šimića nije najbolje prošao. Naprotiv, označili su ga kao jednog od glavnih uzurpatora atmosfere u svlačionici nakon Bišćanove smjene i potjerali ga iz kluba bez minute u bijelom dresu. Galovićevo dovođenje predstavlja svojevrsni pokušaj iskupljenja za taj kiks i nadu da će momčad dobiti novog vođu na terenu i izvan njega, kakve su ranije imali Matjaž Kek u Filipu Bradariću i kasnije Igor Bišćan u Kvržiću i Župariću. 

No za to je potrebno vrijeme i strpljenje, ističe naš sugovornik. 

"Najbitnije je da mu se da dovoljno vremena kako bi se što bolje i kvalitetnije uklopio u novu sredinu. Ne treba odmah očekivati čuda, to je za njega sad nova sredina, nova pravila. Prema tome, on se mora na sve to priviknuti i lagano iz utakmice u utakmicu preuzimati tu lidersku palicu, za što je sposoban. To je već pokazao i u inozemstvu i kod nas u HNL-u i smatram da će opravdati ukazano povjerenje", zaključio je Vulić u razgovoru za Index. 

Pročitajte više