Susret Seedorfa i Davidsa u tijelu mladog afričkog siromaha morao je završiti ulaskom u legendu

Foto: Guliver Image/Getty Images

RENATO SANCHES (18) nakon Hrvatske riješio je i Poljsku te vodi Portugal prema finalu Eura. Tko je klinac kojem nitko ne može ništa i kako je za samo osam mjeseci od anonimusa iz B momčadi Benfice, postao superzvijezda Bayerna, Portugala i senzacija Eura?

750 eura i obećanje da će im poslati 25 lopti. Toliko je prije devet godina Benfica platila Aguiasu, kvartovskom klubu sa siromašne lisabonske periferije za 9-godišnjeg Renata Sanchesa. 

Iako bi svako dijete u Portugalu oduševljeno odletjelo u slavni klub, malom Renatu, djetetu emigranata s afričke pučine; oca iz Sao Tomea i Principea te majke s Zelenortskih otoka, nije se išlo iz Musgueire, opasne prčvarnice na rubu grada, zapravo favele, čije stanovnike ne budi svježi zrak s Atlantika, nego motori aviona s lisabonskog aerodroma, uz koji je sirotinjsko naselje stiješnjeno.
 
Tinejdžer koji je "star" 18 godina i 316 dana, protiv Poljske je postao najmlađi starter na Euru i najmlađi koji je zabio u susretu nokaut-faze, a par dana ranije ulaskom u igru protiv Hrvatske, postao je najmlađi portugalski nogometaš na velikom natjecanju, odnosno srušio je rekord koji je Cristiano Ronaldo držao od Eura 2004.
 
S obzirom na to gdje se rodio, formirao i koliko je za njegov kvart vezan, nije čudo da se ne da impresionirati Grzegorzom Krychowiakom ili Marcelom Brozovićem.
 
Prije Eura, točnije nakon utakmica Benfice i Bayerna u četvrtfinalu Lige prvaka, ovako smo pisali o Renatu Sanchesu, oduševljeni onim što je protiv jednog od tri najbolja europska kluba pokazao taj klinac s dredovima: "U prijelomnim trenucima ističe se hrabrošću u duelima i zaustavljanjem protivnika, te preuzimanjem inicijative i vođenjem napada, a sve ovo odlike su koje rijetko pokazuju 18-godišnjaci." 
 
Ako gledate EP, ne treba ponavljati da sve ovo demonstrira i na toj najvećoj pozornici, gdje je u osmini finala, ulaskom protiv Hrvatske postao nositelj igre njegove momčadi i onaj koji ju je održao na životu, detonator i neustrašivi autoritet iako mu je ponavljamo, i dalje tek nježnih 18 godina. Portugal je pobijedio, a on je proglašen igračem utakmice. Par dana kasnije, sada kao prvotimac, službeno je proglašen najboljim igračem četvrtfinala s Poljskom, kojoj je zabio izjednačujući gol, te penal u raspucavanju, nakon kojeg su Portugal i Renato otišli u polufinale. 
 
Psihičku snagu pokazao je također ranije i ne samo protiv Bayerna. Dva tjedna nakon sjajnih igara protiv njemačkog prvaka pisali smo kako je odgovorio na rasističke provokacije navijača Rio Avea: na njihovo majmunsko glasanje, reagirao je glumljenjem majmuna.
 
Kada smo kod glume, Sanchesova sezona, odnosno njegov nevjerojni uspon u rekordno kratkom roku, a posebno uzimajući u obzir porijeklo i korijene, filmski je materijal: Rijetko velikom klubu sezonu koja je slutila na debakl, u trijumf pretvori klinac koji je tek napunio 18. I to prošle jeseni, kada se činilo da će Sporting nakon desetljeća gledanja u Benficina leđa, konačno preuzeti primat u Lisabonu i Portugalu. Jer od početka sezone, nova momčad Jorgea Jesusa dva puta je pobijedila onu koju je senzacionalno napustio.
 
Par dana prije nego Renatovog debija za seniorsku momčad Benfice na kraju listopada prošle godine, njegov klub teško je na svom terenu stradao (0:3) od gradskog rivala i nalazio se na šestom mjestu, osam bodova ispod Sportinga na vrhu. U portugalskom prvenstvu, gdje se za naslov bore tri kluba, ovo znači riješeno prvenstvo, odnosno Benficin pad s trona nakon dva uzastopna naslova. 
 
Ali tada se pojavio mladi afrički bodul s dreadlocksima i preokrenuo cijelu priču, briljirajući u prvenstvu, ali i u Ligi prvaka, i to prvo u juniorskoj LP, a zatim prekomadnom u prvu momačad, u studenom i u elitnoj seniorskoj konkurenciji, posebno protiv Bayerna, koji je nakon samo dvije utakmice s Benficom, odlučio kupiti ga za 35 milijuna eura. Ukupna vrijednost transfera može se popeti na čak 80 milijuna, čime je Sanches postao najskuplji portugalski nogometaš koji se prodao iz Primiera Lige. Do kraja sezone stigao je debitirati za Portugal te s Benficom moru s početka sezone pretvoriti u bajkoviti završetak i duplu krunu. 
 
Kao i u svakoj bajci i filmu, priča je dobra koliko su dobri negativci, ali ovdje oni nisu ni do koljena junaku. Jer nemoćni da zaustave njegove prodore, obrane mu projektile od šuteva ili pobjegnu njegovim oštrim startovima, najbolje čega su se portugalski rivali u ljubomori i nemoći mogli sjetiti je, da javno sumnjaju u njegove godine, jer naravno, nemoguće je da jedan klinjo, koji se pojavio odjednom i uđe u legendu, imao samo 18 godina!
 
Sanches nekada na terenu djeluje nestvarno, multiplicirano, teleportirano. Neumorni trkač za kojeg nema izgubljene lopte i koji bez prestanka pokriva cijeli teren, često je sposoban za manje od minute zaustaviti protivnički napad pred svojim i stvoriti opasnost pred protivničkim golom. Sve ovo radio je protiv Bayerna.
 
Kada krene s loptom čini se nezaustavljiv, čak ni prekršajem, ali osim brzine, jedan od glavnih aduta mu je "topovski udarac" iz daljine, kojim je prosincu, u prvom nastupu kao prvotimac postigao prvijenac za Benficu, golčinu s 30 metara protiv Academice. 
 
Sanchesov stil igre nije lijep za oko, on protivnicima loptu ne uzima čisto, nego ih, kao što se na vlastitom stopalu uvjerio Luka Modrić, mete grubim nasrtajima. Kada krene naprijed, nije gracizoni dribler. Protivničke startove ne izbjegava baletom u kopačkama, nego time što jake noge nimalo atraktivno doslovce zabija u teren, pa u naletu usprkos snazi i brzini podsjeća manje na tenk, a više na rovokopača s turbo pogonom.
 
Dijete iz favele na kraju grada pokazalo je protiv Bayerna, Hrvatske i Poljske da se ni najmanje ne boji promašaja, pogrešnog dodavanja ili poteza previše u driblingu. Zato što zna da će u idućem napadu spriječiti protivnički gol, pokrenuti akciju za zgoditak njegove momčadi, da će preokrenuti meč i donijeti pobjedu. 
 
Bayern ga je kupio za 35 milijuna eura, dok s bonusima ovisnima o nastupima Sanchesa, njegovim individualnim nagradama te trofejima novog kluba, Benfica na ovom transferu može zaraditi do 80 milijuna eura. 
 
Među brojnim klauzulama u ugovoru koje definiraju dodatne iznose za isplatu Benfici, ističe se ona po kojoj će lisabonskom klubu biti uplaćeno 10 milijuna eura ako Renato Sanches do 2021. bude nominiran za Zlatnu loptu.
 
S obzirom kako igra na Euru, bit će čudo ako je u sljedećih par godina ne osvoji. 

Pročitajte više