ISTRAŽITELJI U HAJDUKU

Svašta se pričalo o utakmici protiv Šibenika. U Hajduku je počela borba klanova

Foto: Hajduk.hr, Pixsell

UTAKMICA Hajduka 2 i Šibenika iz prošle sezone u drugoj ligi pod izvidima je DORH-a nakon što je direktor Hajduka Saša Bjelanović kazneno prijavio šefa omladinskog pogona Hajduka Krešimira Gojuna zbog klevete. Podsjetimo, Gojun je optužio Bjelanovića za pokušaj namještanja utakmice kako bi pomogao Šibeniku da se plasira u prvu ligu. Zagrepčanin koji je u ruke dobio Hajdukovu Akademiju tim potezom potvrdio je da u klubu traje borba za vlast. Djelovalo je da 43-godišnjak zanimljive biografije i dugogodišnjeg staža u pogonu Dinama gubi tu bitku, no on kaže da je iz kluba otišao kao čisti pobjednik. DORH valjda zna što bi to značilo jer Gojun dosad nije javno konkretnije govorio o aferi. 

Tri kola prije kraja sezone Šibenik je imao bod više od Varaždina i čekao ih je direktni sudar u Varaždinu. Šibenik je kolo prije gostovao kod Hajduka, a utakmica je zakotrljala glasine. Danima se pričalo o puštanju i rikvercu te retorikom vraćalo u nogometne devedesete. Iz Varaždina su direktno upirali u Antu Kulušića, Drnišanina koji još ne popušta u tijelima Saveza i uvijek je blizu onoga tko vlada. 

Drugoj momčadi Hajduka utakmica sa Šibenikom nije značila ništa. Trener Mario Despotović pojačao je momčad igračima iz prve momčadi (Kalik, Delić, Mikulić, Beširović) i Hajduk je slavio 2:0. Srušili su Šibenik s vrha.

''Govorili su da nam Hajduk pušta, a oni su nas prebili u toj utakmici. Varaždin je na kraju ušao u ligu, borili smo se do zadnjeg trena na travnjaku", rekao nam je tada gazda Šibenika i nekad legendarni stoper HNL-a Joso Bulat.

Svi vjeruju da će prijava biti odbačena jer priča o namještanju nikome ne paše 

Tadašnji trener druge momčadi Hajduka nikad nije komentirao slučaj i ubrzo je napustio Poljud. Nakon borbene utakmice sa Šibenikom je kazao:

"Nemam pojma kome sam pomogao, ne pratim tablicu, gledamo samo našu ekipu kako igra. Mi igramo samo na emocije"

Despotović tada nije znao da će ta utakmica označiti i početak borbe za vlast u Hajduku. Krešimir Gojun i tadašnji trener Siniša Oreščanin bili su izabrani kao dugoročno rješenje i šefovi struke. Imali su i dugoročne planove, ambiciozan plan za budućnost i slobodu odlučivanja. Imali su velike ambicije, a kada se u klub vratio Marin Brbić, priča je brzo puknula. Predsjednik Hajduka također je želio kontrolu i nisu mogli funkcionirati zajedno. Gojunu je uručen izvanredni otkaz jer ništa nije mogao dokazati.

Poraz od Gzire, najsramotniji u povijesti kluba, ubrzao je i odlazak Oreščanina, posljednjeg iz plejade bivše uprave na Poljudu. 

Za Brbića, oni su bili država u državi. Od Gojuna su tražili da potpiše da nema materijalnih dokaza za svoje tvrdnje o namještanju, a on je potpisao jer ih nije imao. Damir Burić već je čekao da krene iz Austrije i preuzme klupu. 

Bjelanović je na koncu podignuo kaznenu prijavu protiv Gojuna pa je DORH pokrenuo izvide i ovih dana ispitao aktere ove hajdučke priče. Kako doznajemo, mnogi očekuju da će prijava biti odbačena jer nije ugodno kad se priče o namještanju protežu uz klub. Izgleda kako istražitelji zasad imaju samo riječ protiv riječi, a nije poznato je li ispitan i što se dogodilo s navodnim svjedokom Marijom Brkljačom. Tadašnji skaut Hajduka navodno je jedini bio prisutan tijekom razgovora koji se pretvorio u ozbiljnu klupsku aferu. Brkljača je kazao da nije čuo nikakvo nagovaranje da Hajduk pusti Šibeniku. Brzo je napustio klub. 

 

 

Pročitajte više