Sve što niste znali o mladoj reprezentaciji SiCG

UOČI uzvratne utakmice dokvalifikacija za EP između mladih reprezentacija Hrvatske i SiCG, u suradnji sa srbijanskim sportskim portalom Sportska centrala predstavljamo vam igrače U-21 reprezentacije SiCG.

Golmani:

Vladimir Stojković
Klub: Crvena Zvezda

Rođen: 28.07.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: 16
Karakteristike: Stojković je kod izbornika Okuke dobivao šansu i kada je bio u Zemunu i kada je, po povratku na "Marakanu", bio pričuva. Sada, kada blista igrajući za svoj matični klub, potvrdio je zašto je strateg "plavih nada" u njega imao povjerenje kada to sa drugima nije bio slučaj. Bez sumnje, trenutno najbolji mladi golman u SiCG.

Miroslav Vujadinović
Klub: Budućnost Podgorica
Rođen: 22.04.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: 2
Karakteristike: Vujadinović je u redovima SiCG jedan od "vječnih pričuva", ali je šansu dobivao kada se za to ukazala prava prilika. U klubu je početkom godine blistao, ali kako Budućnost trenutno boravi u donjem dijelu ljestvice iako ima zavidan potencijal, po svoj prilici u prvenstvu ima "previše posla", što golmane može samo dodatno izgraditi.

Nemanja Jovšić
Klub: Jedinstvo Bijelo Polje
Rođen: 07.10.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: -
Karakteristike: Jovšić je izdanak Partizanove omladinske škole, koju je i (privremeno) napustio kako bi stekao igračko iskustvo u srpskoj Super Ligi. Trenutno brani za bijelopoljsko Jedinstvo, momčad koja spada u red "otpisanih" kada se radi o listi klubova koji namjeravaju ostati u prvenstvu SiCG, ali igre koje u svojoj ekipi pruža sa pravom su ga svrstale u reprezentaciju.

Obrana:

Branislav Ivanović
Klub: OFK Beograd
Rođen: 22.02.1984
Utakmica za mladu reprezentaciju: 17, 3 gola
Karakteristike: Popularni "Bane" je jedan od najiskusnijih u mladoj reprezentaciji SiCG, s obzirom da je od njega i Krasića više utakmica za "U21" reprezentaciju Srbije i Crne Gore odigrao jedino kapetan Lazović. Sjajan u defanzivi, sada čak i na mjestu centralnog beka, Ivanović se proslavio brojnim prodorima po desnom boku, kao i pobjedonosnim golom u pobjedi nad Hrvatskom od 3:2 na minulom Europskom prvenstvu.

Duško Tošić
Klub: OFK Beograd
Rođen: 19.01.1985
Utakmica za mladu reprezentaciju: 11
Karakteristike: Tošić spada u red stambenih mladih nogometaša kojih "romantičari" imaju u izobilju. Spretan u obrambenim zadacima, često se odlučuje na pomoć suigračima i kad njegova momčad ima loptu, pa se nerijetko nalazi u prilici da zaprijeti protivničkim golmanima.

Marko Lomić
Klub: Partizan
Rođen: 13.09.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: 11, 1 gol
Karakteristike: Lomić je, došavši u Partizan, pokazao da mu je mjesto u srpskoj nogometnoj eliti. Izvanrednog pregleda na igru, često se nalazi na protivničkoj polovici odakle koristi svoj centaršut kao dodatak ofanzivnim akcijama. Bez kompromisa na svom, sa prodornošću na tuđem delu terena, siguran član prve postave na mjestu lijevog ofanzivnog beka.

Milan Stepanov
Klub: Vojvodina
Rođen: 02.04.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: 12, 2 gola
Karakteristike: Kapetan Vojvodine je jedan od centralnih defanzivaca mlade reprezentacije SiCG sa "stažom" dovoljnim da ponese epitet standardnog člana startne postave. Dobar u skok-igri, nerijetko pomaže napadačima kod prekida, pa se može očekivati da ga izbornik Okuka ni ovoga puta neće izostaviti iz početne jedanaestorice.

Milan Biševac
Klub: Crvena Zvezda
Rođen: 31.08.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: 13
Karakteristike: Biševac je propustio neke reprezentativne obaveze uslijed neugodne ozljede, ali je samo dva tjedna po povratku u momčad "crveno-bijelih" dobio poziv i da se vrati u tabor "plavih nada". Sa iskustvom u euro-utakmicama reprezentaciji SiCG dobro će doći njegova smirenost u defanzivnim zadacima.

Risto Lakić
Klub: Budućnost
Rođen: 03.07.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: 4
Karakteristike: "Desni ofanzivni" Lakić zna zainteresirati publiku koja prati utakmice Budućnosti jer se nerijetko odlučuje na prodore i razigravanje suigrača, iako mu je prva uloga u momčadi - klasičan defanzivac. Modernog poimanja igre svoju ulogu je unaprijedio u "ofenzivnog beka", zbog čega je često na listi onih koji su pozvani u redove mlade reprezentacije SiCG. Pravu šansu još čeka.

Vezni red:

Dušan Basta
Klub: Crvena Zvezda
Rođen: 18.08.1984
Utakmica za mladu reprezentaciju: 8
Karakteristike: Basta je tip igrača koji se odlično snalazi bilo gdje da ga treneri rasporede uz desnu aut-liniju, bilo da je riječ o obrambenim ili napadačkim zamislima. Teška ozljeda ruke je prošlost, pa je plavokosi Zvezdin nogometaš ponovo siguran u početnom sastavu u svom klubu, a i u mladoj reprezentaciji. Igrač dobrog centaršuta, a nerijetko i atraktivnog driblinga, jedan je od pokretačkih snaga "plavih nada" kad je riječ o desnoj polovici igrališta.

Simon Vukčević
Klub: Partizan
Rođen: 29.01.1986
Utakmica za mladu reprezentaciju: 13, 3 gola
Karakteristike: Iako najmlađi u ovoj ekipi, Vukčević važi za jedno od najpoznatijih imena sa ovih prostora kada se radi o nogometašima. Taj talenat uvelike je i dokazao, ali ne onoliko često u dresu sa državnim grbom koliko se to moglo očekivati. Vukčević zbog dva žuta kartona nema pravo nastupa na uzvratu u Velikoj Gorici.

Boško Janković
Klub: Crvena Zvezda Rođen: 01.03.1984
Utakmica za mladu reprezentaciju: 14, 6 golova
Karakteristike: Nepredvidljivi veznjak mami pljesak publike svojim snažnim šutevima, a nisu mu strani ni atraktivni potezi zbog kojih spada u red najopasnijih nogometaša momčadi sa Marakane. U mladoj reprezentaciji SiCG drugi je strijelac, sa šest postignutih golova, od kojih je najvažniji svakako onaj postignut Španjolcima u kvalifikacijama, kada je mrežu "crvene furije" u Novom Sadu zatresao "škaricama". Janković zbog dva žuta kartona nema pravo nastupa na uzvratu u Velikoj Gorici.

Nenad Milijaš
Klub: Zemun
Rođen: 30.04.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: 10, 4 gola
Karakteristike: Kapetan Zemuna jedan je od igrača koji pretendiraju na mjesto "zadnjeg veznog" u mladoj reprezentaciji SiCG, što zbog sjajnog pregleda igre, što zbog činjenice da iako odlično zaustavlja napade protivnika - još bolje izvodi prekide. Tu, naravno, veliku konkurenciju ima u Jankoviću i Vukčeviću, ali su dva gola iz igre na odlučujućoj utakmici kvalifikacija protiv Bosne i Hercegovine pokazala da šut itekako zna iskoristiti i kada je lopta "u pokretu".

Miloš Krasić
Klub: CSKA Moskva Rođen: 01.11.1984
Utakmica za mladu reprezentaciju: 17, 3 gola
Karakteristike: Krasiću je 2005. godina za pamćenje, a kako je najprije osvojio Kup UEFA sa svojim klubom, a onda je prošlog vikenda sa "armejcima" stigao i do titule prvaka u sve jačem ruskom prvenstvu. S obzirom da je njegova "sretna priča" počela prošle godine na Europskom prvenstvu za mlade, nema sumnje da je ovom organizatoru igre želja da je nastavi baš tamo gde je i počeo: na prvenstvu "starog kontinenta" za igrače do 21 godine starosti. Krasić zbog dva žuta kartona nema pravo nastupa na uzvratu u Velikoj Gorici.

Ivan Todorović
Klub: Zeta
Rođen: 29.07.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: 6
Karakteristike: Kapetan Zete pokazao je u više navrata zašto je zasluženo ponio kapetansku traku u ekipi iz Golubovaca koja i pored odlaska brojnih ključnih igrača ovog ljeta i dalje važi za jednu od boljih u srbijanskom nogometu. Todorovića odlikuje snažna igra na sredini terena, dobra rješenja u fazi napada, pa nema sumnje da se i ovoga puta sa pravom nada početnoj postavi.

Igor Burzanović
Klub: Budućnost Podgorica
Rođen: 25.08.1985
Utakmica za mladu reprezentaciju: 6
Karakteristike: Nesuđeni kapetan Podgoričana ove sezone prikazuje daleko bolje igre nego što prikazuje stanje na ljestvici na kojoj je Budućnost trenutno u "opasnoj zoni". Nalik puno iskusnijim igračima, Burzanović kao pravi borac na terenu zna dobro kada treba primiriti a kada rasplamsati igru. Na njegovu žalost, konkurencija u redovima "plavih nada" za sada mu ne daje previše šansi da se nađe u prvih 11, iako nema sumnje da ima što pokazati.

Napadači:

Danko Lazović
Klub: Bayer Leverkusen Rođen: 17.05.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: 25, 9 golova
Karakteristike: Kapetan "plavih nada" je odigrao najviše utakmica za "U21" reprezentaciju, dao najviše golova za nju, pa po mnogima zaslužuje epitet pravog vođe. Epizoda u Feyenoordu nakratko je poljuljala njegovo samopouzdanje, koje se "vidjelo" i kada je uoči dokvalifikacija odlučio prekinuti s nastupima za mladu selekciju SCG, ali je volja ždrijeba da se SiCG sastane baš s Hrvatima bila dovoljna da se predomisli. "Kud ćete veće motivacije za bilo kojeg srpskog nogometaša od Evropskog prvenstva i Hrvatske kao odlučujućeg rivala" moto je ovog odličnog napadača koji trenutno igra u Leverkusenu. Lazović zbog dva žuta kartona nema pravo nastupa na uzvratu u Velikoj Gorici.

Mirko Vučinić
Klub: Lecce
Rođen: 01.10.1983
Utakmica za mladu reprezentaciju: 2
Karakteristike: Vučinić je kao tinejdžer napustio svoju zemlju i otišao na Apenine gdje je prošle sezone ostavio fantastičan dojam u dresu Leccea. Brojnim golovima u Calciu nametnuo se se izborniku Petkoviću, "preskočivši" tako nastupe u mladoj reprezentaciji u koju je sa pravom pozvan za odlučujuće susrete s "vatrenima". Sa Lazovićem i Purovićem čini trio centarfora za kog strateg "plavih nada" sa pravom kaže da je "trio napadača kakav bi svaki trener poželio". Vučinić je u prvom dokvalifikacijskom susretu protiv Hrvatske na Marakani zabio sva tri gola za SiCG, potvrdivši još jednom da se radi o rasnom golgeteru.

Milan Purović
Klub: Crvena Zvezda
Rođen: 07.05.1985
Utakmica za mladu reprezentaciju: 5, 5 golova
Karakteristike: Pogled na Purovićevu statistiku u dresu "plavih nada" najbolje govori o tome kako shvaća svoje obaveze kada igra za nacionalnu momčad. Pet golova na isto toliko odigranih utakmica samo su dio onoga što mladi napadač Crvene Zvezde prikazuje od kada je ovog ljeta napustio Podgoricu. Sukob sa kapetanom Lazovićem je daleka prošlost, što je pokazala i završnica kvalifikacija u kojima su se obojica upisala u liste strijelaca, a pritom impresivno surađivala u špic igri. Visok, sa dobrom kretnjom i još boljom skok-igrom, sa pravom konkurira za startnu postavu.

Pročitajte više