Esport

Sve što znamo o novom Football Manageru 2020

Foto: Sports Interactive

NEŠTO više od mjesec dana dijeli nas od izlaska Football Mangera 2020,. a Sports Interactive je tim povodom objavio i dio noviteta koji nas očekuju novom nastavku kultne simulacije. 

Datum izlaska 

Konkretan datum izlaska Football Managera 2020 još nije objavljen, ali na tržište bi trebao stići početkom studenoga. Football Manager 2018 je izašao 10. studenoga, dok je prošlogodišnji bio dostupan od 2. studenoga, pretpostavlja se da će i ove godine Football Manager izaći između ta dva datuma.

Tko će moći igrati Football Manager 2020

Football Manager 2020 bit će dostupan na PC-ju, MacOS-u i Google Stadia platformama. Time će FM 2020 biti jedna od prvih igara koje ćemo moći zaigrati na Googleovom servisu za streaming videoigara. 

Football Manager 2020 Touch i Football Manager 2020 Mobile bit će dostupni za Nintendo Switch te mobilne uređaje na Android i iOS operativnim sustavima. 

Koje sve novitete donosi novi Football Manager

Sports Interactive je velike novitete u novom FM-u podijelio u pet kategorija: Centar za razvoj, Klupska vizija, Grafička poboljšanja, Pomoćno osoblje te Minutaža igrača.

Centar za razvoj

Na istom ćemo mjestu u novom FM-u moći bolje pratiti razvoj svih igrača, bilo da se radi o onima na posudbi, u rezervnoj momčadi ili omladinskom pogonu. Time će se još više pozornosti pridati razvijanju mladih talenata, ono čemu teže svi virtualni menadžeri. Sada će menadžeri imati puno bolju kontrolu nad time što se događa s njihovim mladim igračima, kada je vrijeme da im se pruži prilika u prvoj momčadi ili pošalje na posudbu.

Klupska vizija

Vodstvo kluba više se neće zadovoljavati samo kratkoročnim ciljevima baziranima na jednoj ili dvije sezone, već će oni biti dugoročni. Tako će biti važne kultura kluba, kratkoročni ciljevi i petogodišnji planovi. O svemu ćete moći pregovarati s vodstvom kluba prilikom njegova preuzimanja. Recimo, umjesto borbe za osvajanje lige možete predložiti da je važniji plasman u neko europsko natjecanje. 

Bit ćete zaduženi za kulturu kluba, bilo da se radi o razvoju mladih igrača ili određenom stilu nogometa koji je usađen u taj klub. Time će menadžeri koji su poznati po napadačkom nogometu imati bolje šanse kod preuzimanja kluba koji preferira takav stil igre. Ovaj će novi aspekt biti podjednako važan kao i da ostvarite očekivanja vodstva u narednoj sezoni.

Petogodišnji planovi bit će podijeljeni prema sezonama i to će biti put klub do glavnog cilja, koji će naravno ovisiti o klubu koji vodite. Preuzmete li vodstvo nad nekim drugoligašem to bi moglo izgledati ovako: u prvoj sezoni izboriti plasman u prvu ligu, osigurati ostanak u prvoj ligi, ustaliti se u prvoj ligi, borba za sredinu ljestvice. 

Klupska vizija bit će dinamička i mijenjat će se kroz igru ovisno o tome koliko dobro odgovarate na zahtjeve vodstva kluba te će vas definirati kao menadžera. Stil igre po kojem ste poznati mogao bi vam donijeti prednost nad puno iskusnijim menadžerima kod određenih klubova. 

Grafička poboljšanja

Menadžeri, igrači i simulacije utakmica trebali bi u novom FM-u izgledati značajno bolje nego u prethodnim nastavcima. Na terene će utjecati vremenske prilike, a poboljšana je i svjetlost u igri. Menadžeri će izgledati puno bolje i detaljnije, baš kao i sami igrači zbog promjene ljudskih modela u igri. 

Pomoćno osoblje

Imat ćete više slobode nego ikad pri odabiru pomoćnog osoblja koje će vam davati kvalitetnije savjete, pogotovo pred same utakmice. Bit će jednostavnije i lakše dodjeljivati zadatke pomoćnom osoblju za stvari za koje smatrate da ne trebaju vašu punu pozornost. Međutim, svaki će zaposlenik kluba imati svoju ulogu za odigrati u njegovom uspjehu, bez obzira na to koliko ta uloga bila mala. 

Razvoj igrača kroz minutažu

Svim igračima ćemo sada moći detaljnije objasniti njihovu ulogu u timu kroz dogovorenu minutažu, što će utjecati na njihov razvoj, ali i raspoloženje u ekipi. Dogovorite li se s igračem da će igrati samo u kupu i on to prihvati, neće toliko zahtijevati minutaže u važnijim utakmicama. Time ćete moći bolje rasporediti uloge i igrače u čitavoj momčadi i utjecati na atmosferu u svlačionici.

Minutažu ćete moći detaljnije dogovarati i kada šaljete igrača na posudbu te time možete osigurati da će vaša mlada nada dobivati dogovorene minute u svom novom klubu.

Prema dostupnim informacijama FM 2020 bi trebao biti i pravo osvježenje za igrače. Prethodni je nastavak srušio sve rekorde serijala, a to znači da Sports Interactive radi dobar posao te da FM ima sve više obožavatelja. Nema sumnje da će i novi nastavak izazvati ogroman interes igrača.

Pročitajte više