RAGBI

Svi su kleknuli, osim ragbijaša koji smatra da homoseksualci moraju u pakao

Foto: Getty Images

JUČER je prvi put nakon prekida zbog pandemije odigrana utakmica ragbijaške Super Lige, u kojoj su francusko-katalonski Catalans Dragonsi igrali protiv engleskih St Helensa.

Svi igrači obiju momčadi solidarizirali su se s pokretom Black Lives Matter i kleknuli prije utakmice, samo je jedan ostao ponosno stajati.

On je Israel Folau, 31-godišnji Australac koji je lani dobio otkaz u rodnoj zemlji zbog kršenja igračkoga kodeksa ponašanja.

Lani se izjasnio da svi gayevi moraju u pakao

Folau je veliki vjernik i kao takav smatra da sve homoseksualce čeka pakao. Između ostalih, na popis putnika za pakao stavio je ateiste, pijance, preljubnike, lažove, bludnike i lopove te im svima poručio da se pokaju jer ih jedino Isus može spasiti. Sve je to lijepo objavio na društvenim mrežama.

Australski savez raskid ugovora tada je objasnio porukom da će se držati svojih vrijednosti kao što su inkluzivnost, strast, integritet, disciplina, poštovanje i momčadski rad. Folau je svojim postom grubo prekršio barem dvije od tih vrijednosti.

Trener: Odlučili smo poštovati svačiji osobni izbor

Catalans Dragonsi, koji su utakmicu izgubili 34:6, stali su u obranu svojeg igrača.

"Kao skupina igrača i trenera, detaljno smo razgovarali. Potpuno smo protiv rasizma, a za jednakost. Ali neki igrači odlučili su da neće kleknuti. To je njihov osobni izbor, imaju svoje razloge za to, a mi smo odlučili poštovati svačiji osobni izbor po ovom pitanju", rekao je trener Steve McNamara.

Pročitajte više