Svi su se šokirali kad ga je Dinamo vratio, a sad je momčad nezamisliva bez njega

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMOVA sezona ušla je u fotofiniš. S Rijekom će se sljedećih mjesec dana boriti za oba domaća trofeja, a puno toga znat će se već do sljedećeg vikenda, kad se na Rujevici igra veliki, vjerojatno odlučujući derbi. Prije toga Dinamo će gostovati u Varaždinu, a Rijeka u Kranjčevićevoj. U Maksimiru se nadaju da će Lokomotiva uspjeti istrgnuti neki bod Sopićevoj momčadi.

No u Dinamu tvrde da gledaju samo sebe. Baš kao i Rijeka, i Dinamo odlučuje sam o sebi, a računica je vrlo jednostavna. Ako dobije sve utakmice do kraja prvenstva, bit će prvak, a tome se može nadati zbog sjajne forme u koju je ušao. Momčad Sergeja Jakirovića od debakla u Solunu dobila je osam utakmica zaredom u svim natjecanjima, a trenera posebno veseli što je u tom periodu Dinamo primio samo dva gola.

Theophile-Catherine ključna figura u obrani

Čvrsta obrana na čelu sa sjajnim Ivanom Nevistićem posebno je dobra u sustavu s trojicom u zadnjoj liniji, a tu je apsolutno ključna figura Kevin Theophile-Catherine. Iskusni 34-godišnji Francuz vratio se u Dinamo u listopadu, kad Jakirović doslovno nije imao koga staviti u obranu.

Bio je to period krize u Dinamu nakon poraza od Hajduka na Poljudu i Ballkanija u Prištini. Boško Šutalo igrao je kao amater, Maxime Bernauer više je kiksao nego dobro igrao, Joaquin Sosa bio je beskoristan, a Mauro Perković nije bio ni na mapi.

Dino Perić bio je jedini konkretan stoper, prijelazni rok je završio i Dinamo nije imao rješenja. Theophile-Catherineu ljetos je istekao ugovor, a dok je tražio novi angažman, redovito je trenirao u Zagrebu. Radio je s privatnim trenerom i Stipom Marinom, članom Jakirovićeva stručnog stožera.

Izvor: Sofascore

Jakirović je redovno dobivao informacije o Francuzu i njegovoj formi. Oduševila ga je razina na kojoj je trenirao i kad je shvatio da mu treba još jedan stoper, kontaktirao je Theophile-Catherinea i odlučio ga vratiti u Maksimir.

Navijači ga dočekali sa skepsom

Nakon kaotičnog ljetnog prijelaznog roka dio navijača je sa skepsom dočekao takvu Dinamovu odluku. Protumačili su je kao nastavak lutanja, ali u tom trenutku boljeg rješenja Dinamo nije imao s obzirom na to da je prijelazni rok bio završio.

"Trener Jakirović me kontaktirao i objasnio mi situaciju. Porazgovarao sam sa svojom obitelji i nismo dugo razmišljali. U Zagrebu smo sretni i, ponavljam, drago mi je ako mogu pomoći momčadi. Bilo je nekih ponuda, ali, eto, ispalo je da nisam otišao nikamo. Na kraju sam i sretan jer sam ponovno u svom klubu", rekao je Francuz u intervjuu Sportskim novostima nakon što se vratio u Maksimir.

Dinamovi igrači tada su bili šokirani razinom njegove fizičke spreme. Oduševljavao ih je na treninzima i svi su ga uglavnom komentirali samo jednom riječju - životinja. Kako je sezona odmicala, Theophile-Catherine hvatao je natjecateljsku formu da bi u nastavku sezone postao jedan od ključnih Dinamovih igrača.

Dao je momčadi ono što joj je najviše nedostajalo, a to je sigurnost. Uz njega je puno bolje počeo igrati i Bernauer, a obojica su pomogla i Ronaelu Pierre-Gabrielu da se brže prilagodi. Oslobodio se i Perković, a Theophile-Catherine počeo je oduševljavati svojim igrama.

Pamti ga se po "onom" kiksu

Kod njega nema puno filozofije. Ako je panika, nije mu neugodno izbiti loptu na vrh tribine. Uvijek igra najjednostavnije moguće, dominantan je u duelima, a iako ne spada u najbrže stopere, iskusno se postavlja, što je Dinamu trenutačno jako važno.

Dinamovi navijači pamtili su ga po kiksevima u europskim utakmicama i "onom" prekršaju protiv Šahtara u zadnjoj utakmici Lige prvaka 2019. godine. Napravio je i blesav penal u Maksimiru protiv Villarreala, ali ove sezone svaku njegovu dobru reakciju poprati aplauz s tribina.

"Sjećam se koliko smo ga željeli vratiti i koliko je on želio doći. Svi ga pamte samo po onom Šahtaru, a zaboravlja se koliko je igrača on razvio i koliko ih je odgojio. Čar nogometa je da igraš jednostavno i čitavoj momčadi je lakše kad on tako igra", rekao je Jakirović nakon pobjede protiv Lokomotive 1:0 prošle nedjelje, kad je Theophile-Catherine opet bio odličan.

Izvor: Sofascore

Kako će ova turbulentna Dinamova sezona završiti, teško je reći. No za situaciju da sam odlučuje o sebi jedan od najzaslužnijih upravo je samozatajni Francuz. Ako ništa drugo, zaslužio je da ga se više ne pamti po kiksevima, nego kao jednog od najboljih stranaca u Dinamovoj povijesti.

Pročitajte više