Švicarska sportašima planira uzeti 20 posto od plaće kako bi pomogla klubovima

Foto: EPA

ŠVICARSKE vlasti traže smanjenje plaća od 20 posto vrhunskim sportašima i trenerima zauzvrat za pomoć sportskim klubovima gurnutim na rub propasti zbog pandemije koronavirusa.

Vlada je detaljno objavila shemu bespovratnog zajma od 350 milijuna švicarskih franaka (384 milijuna USD) za vrhunske sportske klubove koji su izgubili prihode nakon što su ih ograničenja koronavirusa prisilila da igraju bez gledatelja.

Tako bi se već sljedeće godine dodijelila bespovratna sredstva u iznosu do 115 milijuna franaka, a jedini uvjet jest da klubovi za petinu smanje plaće i ne gase svoje omladinske i ženske pogone.

"Sportski klubovi i profesionalne lige teško su pogođeni", rekla je ministrica sporta Viola Amherd na konferenciji za novinare u Bernu.

"Mnogi klubovi suočavaju se s egzistencijalnom prijetnjom. Moramo osigurati da naša sportska struktura ne propadne u krizi i moramo je ponovno izgraditi. Smanjenje plaća ne bi utjecalo na ljude koji zarade do 148 tisuća franaka, mislili smo da je smanjenje za petinu razina koju možete opravdati", kazala je ministrica. 

Švicarska vlada je također predložila više nego udvostručenje fonda za teško pogođene tvrtke koji bi sada iznosio milijardu švicarskih franaka. 

Pročitajte više