Svijet oplakuje Socratesovu smrt: "Bio je genije na travnjaku"

SMRT legendarnog nogometaša i kapetana brazilske reprezentacije Socratesa Brasileira Sampaioa oplakuje se diljem Brazila i svijeta.

Na stotine izraza sućuti stigli su na adresu obitelji jednog od najboljih brazilskih nogometaša ikad. Od aktualne predsjednice Brazila Dilme Rousseff, predsjednika Brazilskog nogometnog saveza Ricarda Teixeire, talijanskog nogometnog velikana Paola Rossija, nekadašnjeg Socratesovog suigrača Zica, kao i umirovljenog tenisača Gustava Kuertena i košarkaša NBA momčadi Phoenix Sunsa Stevea Nasha, svi su redom izrazili žalost zbog odlaska velike legende.

"Sa svojim talentom i sofisticiranim potezima on je bio genije na travnjaku. Izvan travnjaka bio je politički aktivan i brinuo se o svom narodu i zemlji", rekla je Rousseff.

"Socrates je djelovao kao igrač iz drugog vremena. Nisi ga mogao svrstati u niti jednu kategoriju na travnjaku i izvan njega. Bio je vrlo dinamičan nogometaš sa uzvišenim osjećajem za igru i, prije svega, inteligencijom", izjavio je Rossi, strijelac hat-tricka za "azzurre" protiv Socratesovog Brazila na SP-u 1982. godine.

"Bio je spektakularan čovjek. Bio je jedan od najboljih nogometaša s kojima sam igrao. Njegova inteligencija bila je jedinstvena", izjavio je između ostaloga Zico.

"Neka počiva u miru. Kao klinac sam bio fasciniran njime. Legenda svjetskog nogometa, playmaker, golgeter, doktor, filozof...", napisao je putem Twittera Nash.

Podsjetimo, Socrates je umro u ranojutarnjim satima nedjelje u Sao Paulu u 58. godini života. Tijekom kolovoza i rujna, inače školovani liječnik koji je prakticirao medicinu, u bolnici je završio u dvama navratima zbog zatajenja jetre. Priznao je tada da previše pije već dugi niz godina.

Njegovu smrt je prouzročio septički šok, a vjeruje se da je infekciju izazvala bakterija kojom se bivši nogometaš krhkog zdravlja kontaminirao pri obiteljskom objedu u četvrtak, pojevši komadić govedine a la Stroganov. Iza sebe je ostavio suprugu Katiju i šestero djece.

Njegov će sprovod biti održan u srijedu u Ribeirao Pretu, saveznoj brazilskoj državi Sao Paulo.

Pročitajte više