Svjetska plivačka organizacija mijenja pravila zbog "slučaja Draganja"?

PRAVILA u plivanju mogla bi se postrožiti kako bi se spriječio trend kupovanja medalja nakon što je Duje Draganja prihvatio državljanstvo Katara, javlja ugledni britanski list The Times.

Duje Draganja postao je prvi plivač koji je prihvatio milijun dolara kako bi plivao za Katar. Bogata zaljevska zemlja ponudila je Ryku Neethlingu i Rolandu Schoemanu svakom po milijun dolara da u sljedeće tri godine plivaju pod njenom zastavom.

Njih su dvojica plivači iz Južne Afrike koji su u Ateni osvojili štafetu na 4 x 100 metara. Neethling je odbio i potužio se Svjetskoj plivačkoj organizaciji FINA-i da sačuva "nepovredivost nacionalnosti" u sportu, dok je Schoeman kao i Draganja iskoristio situaciju kako bi se pogađao s vlastitom zemljom, piše The Times.

"Prihvatio sam ponudu Katara i od sljedeće godine oni su mi sponzori. Za postizanje sportskih uspjeha neophodna su novčana sredstva. Pokušaj da nađem sponzora u Hrvatskoj je propao." - kazao je Draganja.

Cornel Marculescu, izvršni direktor FINA-e izjavio je za Times kako će se o ovome razgovarati na sljedećem sastanku u travnju, prvoj prilici da se usvoje nova pravila.

"Trebamo zadržati neki smisao u ovom sportu. Jedna stvar je promjeniti zemlju zbog ljudskih prava, ali ovo je nešto potpuno drugačije." - kazao je Marculescu.

Pročitajte više