BRZO KLIZANJE

Svjetska prvakinja preminula u 28. godini nakon dva tjedna u komi

Foto: Getty Images

SVJETSKA PRVAKINJA u brzom klizanju 27-godišnja Nizozemka Lara van Ruijven preminula je od posljedica autoimunog poremećaja koji joj je dijagnosticiran prije samo dva tjedna.

Van Ruijven je primljena u bolnicu 25. lipnja nakon što joj je pozlilo u trening-kampu. Četiri dana kasnije prebačena je na intenzivnu njegu i stavljena u medicinski induciranu komu.

Imala je unutarnje krvarenje, između ostalog i na mozgu, te je nekoliko puta operirana, ali ništa nije pomoglo.

"Neshvatljivo nam je da su nam je oduzeli na vrhuncu života", izjavio je shrvani direktor nizozemske reprezentacije Herman de Haan.

Na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu Van Ruijven je na utrci na 500 metara vodila od starta, ali pred samim ciljem ju je Talijanka Martina Valcepina dohvatila i zakačila, a nakon kontakta Nizozemka je pala i izgubila za dužinu od pola klizaljke. Dvije minute kasnije Valcepina je diskvalificirana, a Van Ruijven proglašena svjetskom prvakinjom.

Godinu ranije bila je članica štafete koja je na Zimskim olimpijskim igrama srušila svjetski rekord u B-finalu, ali kako su dvije od četiri štafete iz finala diskvalificirane, Van Ruijven i njene kolegice dobile su broncu.

Pročitajte više