Svjetski mediji se raspisali o Modriću i optužnici zbog lažnog svjedočenja

Foto: Index

KAPETAN hrvatske reprezentacije i zvijezda Real Madrida Luka Modrić optužen je za lažno svjedočenje u procesu koji se vodi protiv Zdravka Mamić i njegova klana, koji se terete za izvlačenje novca iz Dinama. 

> KAPETAN REPREZENTACIJE OPTUŽEN ZA KRIMINAL Pogledajte što je Modrić sve zaboravio zbog Mamića
 
> Kako je Mamić komentirao svjedočenje kojim je Modrić spašavao njega i uvaljao sebe: Lukin iskaz je divan
 
Modriću, prema članu 305. prijeti kazna zatvora od šest do pet godina jer je 2016. na ispitivanju u USKOK-u govorio o podjeli obeštećenja od svog transfera iz Dinama u Tottenham, a godinu dana kasnije pred sudom u Osijeku ničeg se nije sjećao. 
 
Optužnica protiv jednog od najboljih nogometnih veznjaka na svijetu svakako je iznenadila europske medije, posebno španjolske, koji su vijest prenijeli kao šokantnu. 
"Modrić, koji bi mogao propustiti uzvrat Lige prvaka protiv PSG-a zbog ozljede, optužen je za lažno svjedočenje na korupcijskom suđenju u Hrvatskoj", piše BBC.
"Hrvatski sud posebno istražuje njegov transfer iz Dinama u Tottenham iz 2007. godine, u koji je bio uključen šef Dinama Zdravko Mamić, koji je zajedno sa svojim bratom Zoranom optužen za izvlačenje milijuna eura iz Dinama", naglašava Marca.
Naravno, o svemu su izvijestili engleski mediji, jer je Modrić od 2008. do 2012. godine igrao za londonski klub. 
 
"U skladu s hrvatskim zakonom, tužitelji nisu imenovali Modrića kao optuženog, već su ga identificirali kao 'hrvatskog državljanina rođenog 1985. godine'. No, hrvatski mediji identificirali su ga kao Modrića", prenosi Guardian. 
Njemu to nije prvi put da ima problema sa sudom. Španjolski zakon ga optužio da je zajedno sa suprugom Vanjom prevario državu i utajio porez za najmanje 870.728 eura. On je navodno nakon prelaska iz Tottenhama u Real Madrid 2012. u Luxemburgu osnovao tvrtku Ivano S.a.r.l. na koju je prenio komercijalna prava na korištenje svog imena u marketinške svrhe i tako izbjegao plaćanje poreza po stopi od 30 posto tijekom 2013. i 2014. godine.
Na koncu se nagodio sa sudom i odlučio platiti milijun eura i izbjeći zatvorsku kaznu. 
 

Pročitajte više