SVJETSKO ČUDO MLADE SPLIĆANKE Dina Levačić preplivala La Manche i napravila podvig za povijest!

Foto: Facebook

21-GODIŠNJA Splićanka Dina Levačić prva je Hrvatica koje je preplivala La Manche! Nakon 11 sati i 42 minute plivanja preplivala je kanal koji spaja Atlantski ocean i Sjeverno more i ostvarila životni cilj. Tek je šesta osoba u povijesti plivanja koja je u manje od 90 dana osvojila Trostruku krunu, prestižnu titulu u daljinskom plivanju.

U lipnju je otplivala oko Manhattana, a početkom kolovoza odradila je kanal Catalinu. Jučer je uspješno završila doversku dionicu La Manchea, dugu 34 kilometra, iako je zbog jakih struja preplivala 10-ak kilometara više. Dionica je zbog niske temperature bila iscrpljujuća, a Dina je bila uporna unatoč problemima s mučninom koji su počeli već nakon dva sata zbog valova koji dolaze iz različitih smjerova. Dina je krenula na put oko 6:30 sati s obale Velike Britanije, u gustoj magli i temperaturi mora od 16 stupnjeva. Nakon što je bez putovnice stala na francusko tlo, bila je presretna. 

"Nisa pomišljala na odustajanje. Ponosna sam. Sada se želim dobro ugrijati i utopliti", kazala je Dina,  21-godišnja studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i članica kluba daljinskog plivanja Split.

Dinu je do povijesnog uspjeha pratila i majka Željana.

"Možda sam kao roditelj subjektivna, ali ne znam koliko bi se ljudi okušalo u ovom pothvatu u ovakvim uvjetima. Teško je plivati sam, potrebna je velika psihička stabilnost", kazala je majka koja je u liveu na Facebooku pustila i suzu. 

 

Pročitajte više