LIGE PETICE

"Taktika je s*anje. Što ja imam učiti Ronalda i Ronaldinha?"

Foto: Gulliver / Getty Images

MAX ALLEGRI dao je sjajan intervju za ESPN. Trener koji je osvojio Scudetto s Milanom, a zatim od 2014. do proljeća ove godine s Juventusom uzeo pet uzastopnih naslova prvaka Italije i dva puta došao do finala Lige prvaka, do kraja je demistificirao posao, ulogu i važnost trenera u vrhunskom nogometu.

Trofejni trener očito uživa u godini akademske pauze zbog koje je u zadnje vrijeme odbio Tottenham i Arsenal, koji su ga zvali nakon što su smijenili Pochettina i Emeryja. Odgovorio im je da želi do kraja uživati u odmoru koji je uzeo na kraju prošle sezone te da se trenerskom poslu vraća na ljeto.

"Forsiranje tehnologije ubija nogomet. Ja nemam ni laptop"

Allegri se u razgovoru obrušio na pretjeranu upotrebu tehnologije u nogometu i ovisnost o njoj: "Ako sve digitalizirate i učinite mehaničkim, više nećete imati igrače koji misle nego robote. Forsiranje tehnologije ubija umijeće nogometa i trenerskog posla. Konkretno, ja nemam ni laptop, a istovremeno gledam kako se toliki moji kolege pretjerano oslanjaju na elektronske naprave. Imam iPad, ali njega mi je kupio Juventus. Na tom uređaju gledam utakmice i izvlačim statistike, ali nisam ovisan o tome. Imam dobro pamćenje i tako vodim evidenciju o tome što se događa na utakmicama i u određenim situacijama."

"Treneri se ne stvaraju uz ekrane, nego uz terene"

Proslavljeni Talijan u svom poslu se, umjesto tehnologijom, povodi osjećajima i instinktima: "Trener mora biti uz aut-crtu. Mora udisati nogomet, razumjeti kada je vrijeme zamijeniti igrača ili izvući najboljeg ako njegova momčad treba drugu vrstu igrača. Uz igralište je potpuno drugačija percepcija nogometa od one koju nam žele nametnuti oni koji od nogometa rade egzaktnu znanost. Njima poručujem da se treneri ne stvaraju uz ekrane, nego uz terene."

"Sve te taktike, sheme, sve je to teško sranje i treba pojednostavniti pristup i priču o nogometu i nogometašima. Nogomet nije znanost, nego umjetnost"

Allegri ne podnosi ni kada se previše filozofira oko taktike, bilo da je riječ o staroj talijanskoj opsjednutosti njome ili o recentnoj eri taktičkih štrebera u medijima ili među trenerima, koja je nastupila u cijelom svijetu: "Sve te taktike, sheme, sve je to teško sranje i treba pojednostavniti pristup i priču o nogometu i nogometašima. Nogomet nije znanost, nego umjetnost, a igrači svjetske klase su po vještini, talentu i znanju ravni velikim umjetnicima. Oni su osim toga slični i konjima; da bi vidio jesu li spremni, dovoljno mi je pogledati kako miču noge na jutarnjem treningu."

"Ja moram fizički pripremiti igrače, rasporediti ih i dati im upute, ali onda počinje utakmica koju igraju oni"

Konkretno je objasnio na primjeru igrača koje je trenirao: "Što ja imam novo naučiti Ronalda, Dybalu, Ronaldinha, Seedorfa, Pirla...? Ništa, samo ih mogu fizički pripremiti, rasporediti na optimalne pozicije i dati im upute. Međutim, nakon toga kreće utakmica, a ja nisam s njima na terenu i oni kada prime loptu, moraju odlučiti što je najbolje i što uraditi s njom."

"Samo u jednom slučaju crpim znanje s ekrana"

Allegri uživa gledajući nogometne velemajstore na djelu iz prvog reda: "Volim vidjeti velikog igrača kako izvodi čudo s loptom. Kada sam uz, teren ja nisam samo trener, nego i gledatelj tog divnog showa koji mi na terenu omogućuju sjajni igrači."

Premda ne podnosi one koji znanje o nogometu crpe s ekrana, priznaje da sam radi iznimku: "S osmogodišnjim sinom ponekad na YouTubeu gledam sjajne poteze koje nogometaši izvode u obrani i napadu i uživam u tome jer, ne zaboravite - nogomet je umjetnost."

Pročitajte više