Tenisač iz Top 100 suspendiran na šest godina zbog namještanja

Foto: Jose Sena Goulao

ARGENTINSKI tenisač Nicolas Kicker, 100. tenisač svijeta, suspendiran je na šest godina i mora platiti kaznu u visini od 25 tisuća dolara nakon što je proglašen krivim za namještanje mečeva, objavio je Ured za teniski integritet (TIU).

Kicker, kojem je najbolji ranking u karijeri bilo 78. mjesto na ATP ljestvici u lipnju 2017., proglašen je krivim za namještanje dvaju mečeva na Challenger turnirima u Italiji i Kolumbiji 2015. Također je odbio surađivati u istrazi s TIU-om. 

"Argentinski tenisač Nicolas Kicker suspendiran je na šest godina i mora platiti kaznu u visini od 25 000 dolara zbog namještanja mečeva", stoji u priopćenju TIU-a.

Podsjetimo, Kicker je 2015. godine u Barranquilli bio favorit protiv ekvadorskog veterana Giovannija Lapenttija. Kladionice su mu davale 65 posto šansi za pobjedu, koeficijent na njega bio je 1.50.

Meč je počeo Lapenttijevim breakom, ali se Kicker vratio i preokrenuo na 5:2 uz svoj servis. Koeficijent na pobjedu argentinskog tenisača u tom trenutku umjesto očekivanog 1.25 bio je nevjerojatnih 3.30. To je značilo da se širom svijeta uplaćivao ogroman novac na pobjedu Lapenttija iako uoči meča nije bio favorit te je gubio. 

Nakon što je Lapentti poveo 4:2 u drugom setu, koeficijent na njega bio je mizernih 1.12. Kladionice su mu u tim trenucima davale čak 89 posto šansi za izbacivanje osmog nositelja.

Zanimljiv gem bio je onaj kod 4:4 u trećem setu. Kicker je odservirao dvije dvostruke pogreške za izjednačenje, ali potom Lapentti nije vratio dva servisa. Pokloni ekvadorskog tenisača nisu pretjerano obradovali Kickera. Dva gema kasnije Argentinac je ipak uspio pokloniti gem i meč suparniku.

Dva mjeseca ranije Kicker je u Padovi kao favorit protiv Leeja osvojio samo tri gema, a to je drugi meč za koji je optužen.

Pročitajte više