"Terorist" iz St. Etiennea za Index: Prijete mi klanjem zbog komentara na Facebooku

Foto: Getty Images / Guliver image, Facebook

"UNIŠTILI su mi posao, odnose s prijateljima, napravili su mi totalni kaos u životu. I to sve jer sam se na Facebooku u komentarima zezao oko bakljade. Neka cura svim medijima šalje moje ime, vidjela je status navijača Dinama koja sam komentirao i zaključila da sam bacao baklje. To je nevjerojatno, nitko od nas nije ni bio u Francuskoj, a portali su puni naših imena uz fotografije sa zaokruženim facama nekih drugih ljudi s tribine. Bez ikakvih dokaza objavljuju moje ime, postavljaju moje slike, pa danas prijete smrću i klanjem meni i mojoj obitelji"

Priča nam to Sandro Antić, jedan od "terorista" iz St. Etiennea koji Hrvatsku žele izbaciti s Eura. Facebook "brigada" i histerični mediji nakon prekida utakmice Češke i Hrvatske traže njegovo uhićenje. Problem je, tvrdi Antić, u tome što za vrijeme utakmice nije bio u Francuskoj pa nije mogao sudjelovati u izazivanju nereda. Na tribinu zbog zabrane ni ne smije ići i zakon ga obvezuje da se na dan utakmice javi u policijsku postaju. Antić, dakle, služi kaznu jer je prekršio zakon o navijačima, ali nije izvršio teroristički čin.

Njegov slučaj rezultat je bjesnila koje je Hrvatsku zahvatilo nakon novog incidenta na utakmici hrvatske reprezentacije. Redakcija Indexa iste je večeri objavila da neće sudjelovati u sveopćoj histeriji niti obavljati posao policije jer je i naš već dovoljna odgovornost. Indexov redakcijski mejl i sve ostale kanale komunikacije čitatelji su zatrpali screenshotovima statusa, linkovima, videima, imenima, privatnim fotografijama i navikama navodnih izgrednika. "Smeća", "Dijeli dalje", "Privedimo teroriste pravdi" - vrištale su objave na mrežama uz fotografije kaosa s tribine, iako je on tek okončan te do detaljnih i službenih informacija u tom momentu nije bilo moguće doći. No Hrvatska je tražila krv. Odmah, bilo čiju i bez ijednog relevantnog dokaza. Da apsurd bude potpun, uz fotografije sa zaokruženim facama divljaka s tribine povezivala su se imena policajaca, inspektora za navijače i spottera, kao što vidimo na priloženom screenshotu. Dakle osim što su se teroristima nasumice nazivali viđeniji pripadnici BBB-a, Facebook autori su iskoristili moment da za nerede optuže i pripadnike policije.

"Zar mediji ne bi trebali objaviti imena okrivljenih, a ne pisati napamet? Zar se potjerom ne bi to trebale baviti nadležne službe i odgovorni za rješavanje tih problema? Htio bih poručiti svima da me razumiju i da ne vjeruju u sve što pročitaju. Da sam bio na stadionu i bacao baklje, zar bih sada uopće pričao o svemu? Ramišljam da ih tužim, ja i moji prijatelji ovo ne zaslužujemo", govori Antić.

Odvjetnik Davorin Karačić koji se bavi problematikom navijača za HTV je također najavio podizanje tužbi zbog klevete. "Već se pripremaju materijali, skuplja se dokumentacija u obliku eksplicitnih optužbi koje su se pojavile na portalima i društvenim mrežama. Svatko tko je eksplicitno optužviao nekoga imenom i prezimenom da je radio kažnjivo djelo u Francuskoj, čini kažnjivo djelo klevete i morat će se suočiti sa svojim posljedicama", kazao je Karačić.

Mediji su neodgovornim ponašanjem pomogli atmosferu linča i objavljivali nebulozne informacije. Jedna od njih je i karta plana napada koju je Thomas Bauer za tri minute nacrtao u paintu. Iako je to kazao javno, mediji nisu odustali već su za dva dana objavili novu kartu za pripremu prekida protiv Španjolske.

Neredi u St. Etienneu najavljeni su na javnoj televiziji u emisiji Otvoreno, a Uvijek vjerni dan pred utakmicu objavili su apel navijačima da ne čine štetu i ne izazivaju prekid. Očekivano je krenula zezancija na društvenim mrežama. Navijači Dinama tagirali bi se u šumi blizu St. Etiennea i komentirali da su spremi za prekid. Imena su se proširila i više nitko nije mogao zaustaviti val.

Njihova lica poslužila su kao potjernica tisućama Facebook navijača koji su razočarani događajima i prekidom u St. Etienneu tražili krivce. No, krivim putem.

"Nitko nam ne može zabraniti da govorimo i pišemo. Ako sam pogriješio u nečemu, ako sam pogriješio jer volim Dinamo, ispričavam se. Ali nemaju mi zbog toga pravo rušiti život. Ljudima su na tribini zaokružili lica i pokraj toga stavili naša imena. Tko zna što nam se sutra može dogoditi na cesti", dodaje naš sugovornik koji razmišlja o tužbama da se zaštiti od daljnjih problema.

Svoj doprinos kaosu dao je i nogometni savez koji je na svom službenom kanalu jučer u skandaloznoj video objavi pohvalio "navijače" koji su se na tribini tukli s "huliganima".

Pročitajte više