Tito mu je stricu stopirao transfer u Juve, danas je on postao igrač Stare dame

Foto: Screenshot Twitter, Instagram

TALIJANSKI Tuttomercato javlja da je Juventus danas dogovorio dolazak 16-godišnjeg Kristiana Šekularca, mladića rođenog u Londonu, a dosadašnjeg člana švicarskog Servettea.

Ovaj talentirani nogometaš ima dvojno državljanstvo, švicarsko i englesko, a u Juve dolazi sa šampionskim genima s obzirom na to da mu je djed Mirko rođeni brat jednog od najvećih igrača s ovih prostora, Dragoslava Šekularca.

Od Kristiana se u Torinu očekuje puno, a za početak će se pridružiti juniorskoj momčadi Stare dame, gdje će čekati priliku da debitira za prvu momčad prvaka Italije.

Ovaj vezni igrač, koji je za Servette dao tri gola na 13 ovosezonskih utakmica, uspio je ostvariti nešto što je njegovom prastricu prije 58 godina bilo nadohvat ruku, a nije se dogodilo zbog političke intervencije Josipa Broza Tita i tadašnjeg vrha SFRJ.

Šekularac je u svoje vrijeme bio jedan od najvećih driblera i čarobnjaka s loptom. Ono što su desetljećima kasnije bili Maradona ili Ronaldinho, u 60-ima je bio Šeki. Umjetnik, virtuoz i nogometni genij. Bio je neizostavni reprezentativac Jugoslavije za koju je odigrao 41 utakmicu, a koliko je značio Crvenoj zvezdi, najbolje govori podatak da je popularni Šeki bio jedna od pet Zvezdinih zvijezda:

Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon i Dragan Stojković Piksi.

Jugoslavija je na SP-u u Čileu 1962. igrala polufinale, a Šeki je izabran u idealnu momčad prvenstva. Samo mjesec dana nakon Mundijala Zvezda je igrala u Nišu protiv Radničkog, a iznerviran nekim odlukama suca Pavla Tumbasa, Šeki ga je udario i zaradio 18 mjeseci suspenzije. Priče kažu da je Šekularac te godine bio glavni favorit za Zlatnu loptu, no incident iz Niša koštao ga je nagrade koja je otišla u ruke ni krivom ni dužnom Čehu Josefu Masopoustu.

Gazda Juventusa, svemoćni Agnelli, bio je lud za Šekijem i po svaku ga je cijenu želio dovesti u Torino, nudio je tada rekordnih 600 tisuća dolara, no transfer se nije dogodio.

''Naredili su mi da ostanem i zabavljam radničku klasu'', izjavio je svojevremeno Šekularac na ovu temu.

"Moj transfer je odjednom postao državno pitanje. Odgovor se čekao 'odozgo'. Talijani su čekali, ja čekam. Ne mogu ništa napraviti. Kasnije su mi rekli da je problem nastao zbog toga što je Fiat neku godinu ranije odbio neku vrstu suradnje s Jugoslavijom. Automobilska industrija. To je, navodno, naljutilo našu vlast. Sačekali su priliku i osvetili se. Preko mojih leđa", pričao je Šekularac.

"Sve smo mi dogovorili. Ali Agnellija je u međuvremenu zvao netko od naših i on kaže da 'nema vremena sad'. Nemaš vremena za radničku klasu, da obiđeš tvornicu?! Mislim da mi je taj njegov potez presudio. Nije on imao vremena za Tita, to je bio problem. Znam samo jedno. Kad su mi rekli da ne mogu otići, puk'o sam! Više to nije bio isti Šekularac. A da sam otišao u Juve... pa, bio bih pravi gospodin. Možda Zlatna lopta. Sjećam se, poslije, pričalo se o milijunima, a ja sam od majke tražio za kino", pričala je legenda koja je preminula prije točno godinu dana.

Pročitajte više