Tito se nije vratio, najbrže ruke MMA-ja ponovno pogađaju

TITO se nije vratio! Upravo suprotno, svi oni koji su pratili UFC 134 noćas iz Philadelphije, mogu sa sigurnošću reći kako je pobjeda “The Hungtington Beach Bad Boya” protiv Ryana Badera na prošlom UFC-u bila samo bljesak bivšeg prvaka.

Ortiz je noćas protiv Rashada Evansa izgledao kao borac koji nema što tražiti u vrhu poluteške divizije kao što su mediji pokušali prikazati njegov “povratak”. Evans je od početka dominirao na stojci, a jedino što je Ortiz uspio napraviti u rundu i pol (dok nije stigao prekid) je jedno “polu” rušenje nakon kojeg se Evans lako dignuo ponovno u stand up. Problemi za istrošenog Ortiza su počeli čim ga je Rashad u drugoj polovici prve runde atraktivno srušio “double legom”. Tito je na parteru (s leđa) izgledao kao riba na suhome što je bivši prvak lako iskoristio da mu prođe guard, “krusificira ga” i onda tu poziciju obilato naplati neugodnim GNP udarcima. U drugoj smo rundi vidjeli gotovo identičnu priču izuzev jednog prilično dobrog pokušaja Ortizove giljotine. Evans se iskobeljao, opet uzeo borbu u svoje ruke i na kraju izborio tehnički nokaut. Početak kraja za Ortiza bilo je jedno čvrsto koljeno koje je sjelo u pleksus Ortiza. Uslijedilo je još par udaraca GNP-om i sudac je s pravom prekinuo dvoboj. Rashad Evans će nakon ove pobjede napokon dobiti priliku da povrati svoj pojas prvaka protiv pobjednika dvoboja Jona Jones i Quintona Jacksona. S obzirom na to što je pokazao večeras, možemo biti sigurni da su mu šanse prilično dobre.

Kao uvod u ovaj dvoboj večeri vidjeli smo okršaj još jednog bivše prvaka, Vitora Belforta, i Japanca Yoshihira Akiyame. Brazilac je slavio vrlo uvjerljivo nokautom već u prvoj rundi. Bio je to dobri stari Belfort podsjetivši na svoje najbolje dane. Nakon početnog ispitivanja snaga na nogama, ispalio je dva zadnja direkta koja su više iznenadila Akiyamu nego što su ga uzdrmala. No, Japanac je ipak završio na podu što je njegov protivnik iskoristio za nekoliko zaista snažnih i brzih GNP udaraca. Sudac je vrlo brzo bio prisiljen prekinuti dvoboj jer je Akiyama doživio “reset”. Nažalost, ostat će mala mrlja jer je ponovljena snimka pokazala kako su krucijalni Belfortovi udarci bili plasirani u Akiyamin “mali mozak” što je zapravo i uzrokovalo nokaut. No, bez obzira na tu činjenicu, Brazilac se s ovom impresivnom pobjedom opet vratio na sam vrh srednje kategorije. Izgledao je moćno, brzo i jako opasno, a takav će i biti za sve one koji s njim uđu u kavez. Akiyami je ovo bio treći poraz u nizu i tek je za vidjeti hoće li atraktivni Japanac uopće doživjeti sljedeći nastup u UFC-u.

Iz glavnog dijela večeri valja istaknuti impresivne nastupe mladog Roryja MacDonalda i Briana Ebersolea. Obojica su slavili tehničkim nokautima već u prvoj rundi protiv dva iskusna 36-godišnja veterana, Mikea Pylea, odnosno Briana Hallmana. I mečevi su im izgledali gotovo identično. Iz guard pozicije su plasirali snažne GNP udarce koji su uzdrmali njihove protivnike i prisilili suce da prekinu dvoboje. I dok je MacDonald iznenadio zrelošću za svoje samo 22 godine, Brian Ebersole je demonstrirao možda i najmoćniji GNP laktovima koji smo imali prilike vidjeti u zadnje vrijeme. Definitivno se radi o borcima koje ćemo dugo vremena gledati u američkoj organizaciji.

Najmanje atraktivna borba iz glavnog programa bila je ona veterana Jogea Rivere i Cipranina Constantinosa Philippoua. Rivera se očigledno bojao još jednog poraza nakon onog od Michaela Bispinga, dok je Cipranin izgledao vrlo impresionirano i zbunjeno činjenicom da je u glavnom dijelu programa. Na kraju je podijeljena odluka sudaca u ovom nezadovoljavajućem dvoboju otišla zasluženo Philippouu. I on sam je nakon dvoboja izjavio kako je meč bio ispod svake razine. Drugi poraz u nizu za 38. godišnjeg Riveru možda znači i početak kraja ovog UFC-ovog veterana. Dojam je da Riveri više niti nije mjesto među najboljim borcima svijeta.

Spomenimo i pobjedu Alexandera Gustafssona tehničkim nokautom protiv Matta Hamilla, te Chada Mendesa odlukom protiv Ranija Yahnye. Ostali dvoboji uvodnog dijela večeri završili su odlukama sudaca.

Glavne borbe:

Rashad Evans def. Tito Ortiz via TKO (udarci) – R2, 4:48
Vitor Belfort def. Yoshihiro Akiyama via TKO (udarci) – R1, 1:52
Constantinos Philippou def. Jorge Rivera via Podjeljena odluka sudaca (29-28, 28-29, 29-28)
Rory MacDonald def. Mike Pyle via TKO (udarci) – R1, 3:54
Brian Ebersole def. Brian Hallman via TKO (udarci) – R1, 4:28

Uvodne borbe:

Alexander Gustafsson def. Matt Hamill via TKO (udarci) – R2, 3:34
Chad Mendes def. Rani Yahya via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 30-27, 30-27)
Ivan Menjivar def. Nick Pace via Jednoglasna odluka sudaca (29-28, 29-28, 29-28)
Johny Hendricks def. Mike Pierce via Podjeljena odluka sudaca (28-29, 29-28, 29-28)
Mike Brown def. Nam Phan via Jednoglasna odluka sudaca (29-27, 29-28, 29-28)
Rafael Natal def. Paul Bradley via Jednoglasna odluka sudaca (30-27, 29-28, 29-28)

Pročitajte više