TOUR DE FRANCE

Tko je mladić iz Slovenije koji je napravio veće čudo od Dončića i oduševio izjavom

Foto: EPA, Getty Images / Guliver image

SLOVENAC Tadej Pogačar zadivio je sportski svijet. Jučer je postao drugi najmlađi pobjednik Tour de France u 117-godišnjoj povijesti prestižne utrke. Mlađi od njega bio je samo Henri Cornet koji je proglašen pobjednikom 1904. četiri mjeseca nakon završetka utrke i diskvalifikacije prve četvorice vozača.

Pogačar je napravio veće čudo od Luke Dončića, Slovenca o kojem svjetski mediji neprestano pišu zbog njegovog proboja u NBA ligi. 

Biciklistički Luka Dončić

Taj 21-godišnji slovenski bek Dallas Mavericksa postao je rookie godine u sezoni 2018./2019., a tijekom sezone 2019./2020. gotovo je u prosjeku postizao triple-double. Dončić je nesumnjivo uzbudljiv igrač, odličan šuter s vanjskih pozicija i drski asistent koji ne samo da je sposoban postići 43 poena, 17 skokova i 13 asistencija u utakmici doigravanja, kao što je učinio nedavno u utakmici s Clippersima, nego je to učinio u toliko raskošnom i radosnom stilu da podsjeća na Meadowlarka Lemona (legendarnog člana Harlem Globetrottersa) koji spušta hlače suparnicima, piše The Ringer.

Njihov autor Michael Bauman se toliko divi mladoj zvijezdi Dallasa da je njegov interni glazbeni sastav Ice2Ice kreirao himnu u njegovu čast nazvanu Halleluka, koja se 2018. našla na vrhu glazbenih ljestvica. Ali Luka Dončić trenutačno nije najbolji slovenski sportaš koji će uskoro napuniti 22 godine. Pravi junak Slovenije momak je otprilike upola manji od Dončića i proteklih dana bavi se vožnjom biciklom po zabačenim alpskim cestama.

On je Tadej Pogačar, biciklistički Luka Dončić, i baš danas slavi svoj 22. rođendan. 

Pogačar je već nekoliko godina nadolazeće ime biciklističkog svijeta. Kao tinejdžer, 2018. godine natjecao se u drugoj biciklističkoj diviziji i osvojio Tour de l'Avenir, koji se može smatrati juniorskim Tour de Franceom. Godinu dana kasnije debitirao je na UCI World Touru, najvišoj razini muškog cestovnog biciklizma, u Team UAE Emiratesu. U svibnju je pobijedio u ukupnom redoslijedu na Tour de Californiji, a potom je u rujnu imao tri etapne pobjede na Vuelta a Espani i završio na trećem mjestu. Tako je postao jedan od 10 najmlađih vozača koji su se našli na pobjedničkom postolju u stoljetnoj povijesti velikih utrka.

Nije to tek bilo kakav put do zvijezda, to je itekakav put prema statusu superzvijezde. Egan Bernal, 20-godišnji Kolumbijac, osvojio je Tour de l'Avenir 2017. godine. Sljedećeg ljeta pobijedio je na Tour de Californiji i impresionirao svojim debitantskim nastupom na velikoj sceni, pomogavši momčadskom kolegi Geraintu Thomasu u pobjedi na Tour de Franceu. A 2019. godine Bernal je i sam osvojio Le Grande Boucle, provukavši se pored Thomasa i ušavši u Pariz u žutoj majici, piše The Ringer. 

Ne zna što bi rekao o sebi, ali u toj izjavi rekao je baš sve

Jučer je Pogačar postao pobjednik ovogodišnjeg izdanja najveće svjetske biciklističke utrke na svijetu. Nakon tri tjedna vožnje po Francuskoj ostvario je 59 sekundi bolje vrijeme od devet godina starijeg sunarodnjaka Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) te 3:30 minuta od trećeg, Australca Richieja Portea (Trek-Segafredo).

Kada je mladi Slovenac popeo na podij, oduševio je izjavom:

"Ovo je nevjerojatan osjećaj. Stojim u Parizu na vrhu postolja. Iza mene su tri čudesna tjedna, neopisivo putovanje. Ja sam samo klinac iz Slovenije. Ne znam ni što bih vam rekao o sebi. Imam dvije sestre i brata. Volim se zabavljati, uživam u životu, volim male stvari. Za mene je ova press konferencija prevelika stvar i zaista ne znam što bih vam više rekao".

Na putu ka velikoj pobjedi Pogačar je ostvario tri etapne pobjede, a najvažnija je bila ona subotnja kada je u 36,2 dugačkom pojedinačnom kronometru ostvario 1:56 minuta bolje vrijeme od Rogliča te zaostatak od 57 sekundi pretvorio u prednost od 59 sekundi. U nedjelju je samo trebao proći ciljem 122 kilometra duge etape od Mantes-la-Joliea do Elizejskih poljana u Parizu, što je bez problema i učinio.

Pogačar je tako postao prvi Slovenac pobjednik najveće biciklističke utrke na svijetu, dosad je najbolji slovenski plasman na Touru bilo Rogličevo četvrto mjesto iz 2018. godine. Također, ovo je druga slovenska pobjeda na nekoj trotjednoj biciklističkoj utrci, nakon što je Roflič lani osvojio Vuelta a Espanu.

Osim žute majice za najboljeg u ukupnom redoslijedu, Pogačar je osvojio i točkastu majicu za najboljeg penjača, a i bijelu majicu za najboljeg vozača mlađeg od 25 godina.

U devetoj etapi Pogačar je u planinskoj ruti prestigao Bernala, Rogliča i švicarsku zvijezdu Marca Hirschija i postao najmlađi etapni pobjednik na Tour de Franceu nakon Lancea Armstronga 1993. godine. U 15. etapi, u usponu na Col du Grand Colombier, Pogačar je pobijedio Rogliča i prvi stigao na vrh.

Ovakvi su napadi karakteristični za Pogačara i dio su onoga što ga čini uzbudljivim vozačem za gledanje. Dok je Bernal najbolji u mljevenju suparnika tijekom dugih uspona, ostavljajući putem zadihane i poražene vozače, Pogačar je još malo veći i snažniji biciklist. Samo se u izopačenom svijetu biciklizma čovjeka od 66 kg i 175 cm smatra velikim. Konkurenti na ovakvim utrkama obično pokušavaju težiti što je manje moguće jer pet kilograma mišića isto je što i pet kilograma pijeska kad se svladava visinski uspon. Ali Pogačar ne samo da je u stanju nositi se s najboljim penjačima svijeta, nego može uvući svoje konkurente u dugački sprint i krenuti u eksplozivni napad kilometrima prije cilja.

Kako je nastalo čudo iz Slovenije i može li ga tko zaustaviti? 

Bernalova momčad Ineos Grenadiers u određenom je obliku osvojila sedam od osam posljednjih Tour de Franceova, ali je 2020. godine podbacila. Bernal je u 15. etapi za Slovencima zaostao sedam minuta, što ga je udaljilo od borbe za vrh kako se utrka zahuktavala. Trećeplasirani Rigoberto Uran, koji vozi za američku momčad EF Pro Cycling, triput je završio drugi na Grand Touru, koji uključuje Giro d'Italiju, Tour de France i Vueltu, te je bio dovoljno dobar u kronometru da ne zaostane previše u 20. etapi, ali nije mogao držati korak s Pogačarom i Rogličem u njihovom najboljem izdanju u planinama. Uz moguću iznimku šestoplasiranog Richieja Portea, koji je uspio slijediti Slovence na Grand Colombieru i vozi svoj najbolji Tour u više godina, svi ostali previše zaostaju ili nisu dovoljno dobri da bi zaprijetili Pogačaru i Rogliču.

Zbog načina na koji Pogačar trenutačno vozi potreban je izuzetan konkurent da bi ga zaustavio. Upravo takav je Roglič. Bivši juniorski svjetski prvak u skijaškim skokovima, 30-godišnji Roglič, od konkurenata se razlikuje bradicom, tetovažama i hladnim pokeraškim licem. Nakon osvajanja četvrte etape Roglič sada ima barem jednu etapnu pobjedu u svakoj utrci Grand Toura u kojoj je nastupio - kombinacija pobjeda na kronometar, odvažnih solo prodora i užasavajućih spustova. Roglič je pobijedio Pogačara u ukupnom redoslijedu prošlogodišnje Vuelte.

Roglič je najbolji all-round vozač na svijetu, nastavlja Baumann, jedan od najboljih biciklista na kronometar u pelotonu, izvanredan sprinter i kandidat za pobjede na Grand Touru. Čak i s Bernalom u pelotonu, Roglič je ove godine ušao na Tour kao veliki favorit, uz potporu jedne od najboljih pratećih ekipa ikad sastavljenih.

Svaka dominantna momčad na Tour de Franceu u prošlih 25 godina funkcionirala je kao takozvani "vlak". Jedan dominantni lider okružen je mnoštvom podupirućih vozača koji voze ispred pelotona toliko brzim tempom da je pojedincima nevjerojatno teško steći vremensku prednost u napadu. Tako je Lance Armstrong osvojio svojih sedam naslova na Touru, tako je Ineos Grenadiers osvojio sedam titula u posljednjih osam godina.

Rogličevi suvozači iz Jumbo-Visme podjednako su impresivni kao i njihov lider. Veteranski cestovni kapetan Tony Martin, nekadašnji pobjednik Giro d'Italije Tom Dumoulin te nekadašnji pobjednici Tour de Californije George Bennett i Robert Gesink bili su i prije ove sezone dobro poznata biciklistička imena, a Jumbo-Visma također ima i dvije nove zvijezde ove sezone.

Bivši as ciklokrosa Wout van Aert osvojio je nedavno dvije prestižne jednodnevne utrke Strade Bianche i Milan-San Remo, a dok je na ovogodišnjem Touru vukao Rogliča brdovitim terenima, pronašao je vremena i za dvije vlastite pobjede u sprinterskim etapama. A najbliži Rogličev pomagač u teškim usponima je 26-godišnji Amerikanac Sepp Kuss, koji se pojavio kao jedan od najeksplozivnijih penjača svijeta. Prošle godine, dok je pomagao Rogliču da osvoji Vueltu, uspio je i sam osvojiti jednu etapu, usporivši pritom na cilju kako bi s gledateljima razmjenjivao high-five, piše Baumann za The Ringer.

Pogačar se probio na vrh u utrci uz vrlo malu pomoć svoje momčadi. UAE Team Emirates ima strategiju s dvojicom lidera, Pogačarom i Fabijem Aurom, nekadašnjim pobjednikom Vuelte koji se posljednjih godina borio s bolešću i ove godine je napustio utrku u devetoj etapi. Strategija vlaka Jumbo-Visme osmišljena je kako bi izolirala druge izazivače pa kad bi Van Aert prepustio vodstvo Dumoulinu ili Bennettu, Pogačar bi obično ostajao sam, ali uvijek se uspio održati.

Njegova pobjeda nije samo veliko iznenađenje, nego i najveće sportsko dostignuće bilo kojeg Slovenca ove godine.

Pročitajte više