TRANSFERI

Tko je novi Maicon kojeg love Chelsea i Barcelona?

Foto: EPA

ŠTO CHELSEA i Barcelona imaju zajedničko u vezi s pozicijom lijevog beka? Pa jedva da imaju bilo što. Barca na toj poziciji ima jednog od najboljih lijevih bekova na svijetu - Jordija Albu. Chelsea nema, te Frank Lampard koristi dvojicu igrača koji su najbolje partije pokazivali prije nego što je legenda kluba stigla na klupu, a to su Marcos Alonso i Emerson Palmieri.

Ono što Chelsea i Barcelona imaju zajedničko oko ove pozicije je da su oba kluba najavila da će dovesti novog igrača – i to istog: Alexa Tellesa.

Ovaj 27-godišnji Brazilac samo je jednom predstavljao svoju zemlju, jer se suočavao s nevjerojatno jakom konkurencijom na toj poziciji u obliku Marcela, Alexa Sandra, Filipea Luísa i Renana Lodija. Međutim, samo jedan nastup za Tellesa zvuči pomalo grubo. Zašto? Pa zbog blistave forme koju je u portugalskoj ligi pokazao u dresu Porta, a nesumnjivo je bio i najbolji igrač grupne faze Lige prvaka, piše 90min.

Tko je on?

Telles se probio do Europe 2014. godine, kada je iz Brazila prešao u turski Galatasaray. Prije nego što je Porto zagrizao za njega, kratka posudba Interu pokazala je da se može nositi sa zahtjevima vrhunskog europskog nogometa.

Većina bekova u današnjem nogometu mora biti u stanju uspješno trčati s loptom u nogama i prelijepim centaršutevima "poslužiti" svoje napadače. Telles je u stanju to učiniti, ali on ima i vrlo impresivan skriveni talent. Skriveni, bar nogometnim navijačima izvan Portugala. Telles s vremena na vrijeme uputi izvanredne šuteve s distance. Ti projektili gotovo uvijek pronalaze mrežu, i to je prednost koju bi svaka momčad rado poželjela u svom arsenalu.

Telles se odlično snalazi i u obrani i u napadu, i uživa na svakom dijelu terena. Što biste više mogli poželjeti od modernog beka?

Kako je nastupao u Portugalu?

U manje od 120 ligaških utakmica i četiri godine u Portugalu, lijevi bek je već postigao izvanrednih 16 golova. To su brojevi koje ima i Marcos Alonso, ali na žalost navijača Chelseaja, ostali Alonsovi parametri ne mogu se usporediti s Tellesovim.

U Portugalu se navikao na duga trčanja uz out liniju i ulaske u kazneni prostor s ili bez lopte. Također, zna izvoditi penale, i to vrlo dobro. Kažu da u nogometu ponekad možete igrati i koliko vam protivnik dopusti, jer nije svejedno tko je postavljen protiv vas. I to je točno. Telles je pokazao da je u Portugalu za klasu iznad svojih rivala, i to je razlog pojave tračeva o njegovom eventualnom transferu.

Kakav je njegov status na internacionalnoj razini?

Ako pitate Aymerica Laportea, koji nije nastupio za Francusku reprezentaciju, kakva je njegova internacionalna karijera, okrenuo bi se i otišao. Iako je igrao samo jednom - u nevažnoj prijateljskoj utakmici s Panamom prošlog ožujka, Telles bi vjerojatno reagirao na potpuno isti način.

Kao i Laporte, Tellesova pozicija je prepuna kada je u pitanju nacionalna momčad, ali netko mora igrati. U posljednjih godinu i pol, njegove partije u Portu su jamčile više od jednog nastupa za Brazil, ali s 27 godina nije baš kao da vrijeme radi za njega. Ima i talijansku putovnicu i mogao bi promijeniti vjernost ako želi, ali izbornik Italije Roberto Mancini forsirao je Emersona u posljednjim utakmicama.

Telles tako, tehnički, igra za Brazil. U stvarnosti, igra samo za Porto.

Koje su njegove prednosti?

Osim izvanrednih dugih udaraca, Telles je također odličan u trčanju s loptom i koristi brzi korak, snagu i posvećenost da prolazi pored protivničkih napadača i krila, stvarajući sebi šansu da opasno ugrozi gol protivnika. Telles je također spretan u obrani, uspješno zaustavlja i presijeca protivničke napade. On, također, nije igrač koji koristi samo jednu nogu. Ne boji se osloniti i na slabiju desnu nogu, "zavrnuti" unutra, zbuniti direktnog čuvara i uključiti suigrače u igru.

Ali glavni razlog zbog kojih će privući simpatije navijača Barcelone i Chelseaja je njegova veličanstvena izdržljivost. Ako ga vidite da samo trčkara nakon trčanja od kojih pucaju pluća, snimite to kamerom!

S kim ga je moguće usporediti?

Po svojim napadačkim osobinama, podsjeća na Alonsa iz svojih najboljih dana. S druge strane, želja za kretnjama i trčanjima prema naprijed podsjeća na Maicona. Po svojoj želji da u obrani vrati posjed lopte, podsjeća na Lucasa Hernandeza i Benjamina Pavarda na svjetskom kupu 2018.

Ipak, Telles će željeti steći vlastitu reputaciju i dati neki svoj pečat ovom sportu. On je već sada odličan igrač, ali vrijeme je da se testira u nekoj izazovnijoj ligi.

Je li dovoljno dobar za Premier ligu?

Da, on je dovoljno dobar, iako u Engleskoj nema toliko slabih ekipa kao što ima u portugalskom prvenstvu. Ne bi bilo nimalo iznenađujuće da Telles postane jedan od najboljih lijevih bekova u ligi, ako zaigra u dresu Chelseaja ili nekom drugom timu iz Engleske. Čini se da u ovom trenutku postoji blagi deficit na poziciji lijevog beka, kako u Premier ligi, tako i u Ligi prvaka, ne računajući Andyja Robertsona i Bena Chilwella. Ako odluči otići u Barcelonu, njegov utjecaj na igru bi bio veoma sličan.

Neki izvori govore da će Telles biti dostupan za nešto manje novca od svoje otkupne klauzule koja iznosi 40 milijuna eura. Vrijedi li on tog novca? Apsolutno.

Pročitajte više