Tko prijeti Dinamu? Putinov prijatelj divlja s pištoljem po terenu

Foto: EPA

DINAMO u četvrtak, 7. ožujka, u 21 sat na stadionu Maksimir igra prvu utakmicu protiv grčkog PAOK-a u osmini finala UEFA-ine Konferencijske lige. Tjedan dana kasnije igrat će se uzvrat u Solunu. Dinamo je do sada u nokaut-fazi izbacio Betis, a PAOK je prošao direktno u osminu finala kao najbolji u skupini, dok je u pretkolu izbacio Hajduk.

Na čelu kluba iz Soluna nalazi se kontroverzni vlasnik Ivan Savvidis. Punim imenom Ivan Ignatjevič Savvidis rođen je 1959. u tadašnjoj sovjetskoj republici Gruziji. Prema Forbesu težak je 1.4 milijarde dolara i nalazi se na listama najbogatijih Rusa. Iako, kao što možete vidjeti po prezimenu, zapravo je Grk. I to pontski ili kavkaski Grk, kako se nazivaju Grci koji su pred turskim osvajanjima bježali u južnu Rusiju, Ukrajinu i Gruziju. 

Savvidis je s 14 pobjegao od kuće u Rostov. Tamo je preživljavao baveći se djelatnošću iz starog kraja, gdje svi uzgajaju duhan; po danu je motao cigarete u tvornici, a noću učio za ispite na fakultetu. Par desetljeća kasnije Savvidis je postao doktor znanosti i najveći ruski prerađivač duhana. 

Prodao tvrtku u Rusiji za 1.6 milijardi

Njegova tvrtka Donskoj Tabak godišnje je proizvodila 30 milijardi cigareta, a 2018. prodao ju je Japancima za 1.6 milijardi dolara. Svaki deseti smotak duhana koji Rusi popuše dolazi iz postrojenja na kojima je Savvidis zaradio prvotni kapital.

U poslovnoj karijeri pomoglo mu je i prijateljstvo s pravim čovjekom. Ruski vladar Vladimir Putin intimus je Savvidisa, koji je u ruskom parlamentu od 2003. do 2011. bio zastupnik Putinove stranke Ujedinjena Rusija. 

Savvidis je od početka ekonomske krize neprekidno širio svoj biznis u Grčkoj. Zemlja koja je 2008. godine bankrotirala idealan je poligon za investicije, točnije jeftino kupovanje glavnih poluga gospodarstva države koja ima ključnu geostratešku poziciju.

Putinov prijatelj pokupovao pola Soluna

Savvidis je za početak širenja u državi svojih predaka (čiji jezik ne govori iako je porijeklom Grk i tamo s prekidima živi zadnje 34 godine) odabrao Solun. Drugi najveći grad i luka pomorske zemlje te pomorski ulaz na Balkan postao je Ivangrad ili Ivanovo. Tako stanovnici tog grada zovu Solun u kojem je Savvidis od 2012. kupio luku, cijele gradske kvartove i dijelove uz obalu, brojna velika skladišta, tvornicu duhana, punionicu mineralne vode, Macedonia Palace, kultni hotel, jedan od najluksuznijih u tom dijelu Europe te nekoliko turističkih naselja.

Preuzeo je lokalnu televiziju i tri dnevna lista, a u ljeto 2012. ulazak na Forbesovu listu najbogatijih ljudi svijeta proslavio je kupnjom sportskog simbola grada, nogometnog kluba PAOK-a. Klub koji je Savvidis preuzeo bio je također u bankrotu. Naravno, 11 milijuna eura, koliko je iznosio dug PAOK-a, odmah je platio Savvidis. 

Nogometna javnost Savvidisa najviše pamti po incidentu iz 2018. godine. Tada se nekoliko kola prije kraja prvenstva na PAOK-ovoj Toumbi igrao derbi između domaćina i atenskog AEK-a koji je imao dva boda prednosti nad klubom iz Soluna na vrhu tablice.

Mahao pištoljem na derbiju

U sudačkoj nadoknadi nakon 90 minuta bez golova PAOK je zabio. Na semaforu je stajalo 1:0 za domaćina. Dramatičnom i izglednom pobjedom nad liderom, PAOK je pet kola prije kraja trebao preskočiti vodeći AEK i u samu završnicu prvenstva ući s bodom više od atenskog rivala. Naslov koji je solunski klub čekao čak 33 godine činio se bližim nego ikad u spomenuta tri desetljeća. 

Ali tada je sudac Kominis zbog ofsajda poništio gol, na što je u Solunu krenulo ludilo. Naravno, sa suprotnim predznakom od onog par sekundi ranije. Euforija je prešla u bijes, u kojem je prednjačio predsjednik PAOK-a, uletjevši na teren s pištoljem. Kada je vidio tko ga traži i s kojim oružjem, sudac je odmah prekinuo meč. 

Sezona je završila i AEK je postao prvak, a Savvidisu je izrečena zabrana od tri godine tijekom kojih nije smio obavljati nogometne dužnosti. Zanimljivo, u prvoj sezoni tijekom njegove suspenzije PAOK je uspio doći do dugo očekivane titule prvaka. 

Pročitajte više