Tomislav Ivić: Žao mi je, ali Bilićeva reprezentacija ne igra nogomet kakav će se igrati u Africi

U RAZGOVORU za Index najtrofejniji hrvatski strateg Tomislav Ivić podijelio je s nama svoja razmišljanja ususret presudnom dvoboju s Engleskom na Wembleyu.

Za početak gospodine Ivić, ima li Hrvatska šanse na Wembleyu?

"Hrvatska je već jednom, ne tako davno, pobijedila Englesku. To je bila jedna senzacija u jednoj fenomenalnoj utakmici. Ako možemo ponoviti tu sjajnu igru, a oni onako slabu, onda je pobjeda Hrvatske vrlo blizu. Međutim, u ovom trenutku mi smo u padu, što se posebno vidi kod nekih igrača, a s druge strane Englezi su već duže vremena s Capellom došli do jedne kvalitetne igre koju ponavljaju, a kad se nešto ponavlja, uči se napamet i tada je mnogo lakše igrati. U svakom slučaju bit će to jedna izuzetno teška utakmica", rekao je Tomislav Ivić.

"Uvijek se utakmica može pobijediti, ali procentualno, oni imaju više šansi za uspjeh", dodao je.

Hoće li angažman Engleza biti jednak protiv Hrvatske odnosno Ukrajine i zašto?

"Oni imaju toliko bodova da čak i ako izgube od Hrvatske mogu na Svjetskog prvenstvo, ali onda ih čekaju dvije teške utakmice. Slijedom toga, mislim da će ovu utakmicu shvatiti maksimalno ozbiljno, ne želeći čekati te dvije posljednje utakmice. Upravo to Slavenu Biliću uvelike otežava situaciju", rekao je Ivić u razgovoru za Index.

"Vjerujem da će oni željeti što je moguće prije riješiti... Čim riješe plasman, onda oni imaju milijun kombinacija. Da ne govorim da će onda dolaziti pitanja iz klubova tipa - oslobodi mi ovoga ili onoga igrača. Da se razumijemo, oni neće pustiti Ukrajincima dogovorno i namjerom, ali to će za njih biti neka vrsta prijateljske utakmice, a Englezi nisu za prijateljske utakmice. Oni su takmičari. Dakle, dogovorno neće ići izgubiti, ali da će biti isprobavanja sistema igre, novih igrača i razno raznih eksperimenata, to da", odgovorio je Ivić.

Želja za osvetom zbog poraza otprije dvije godine?

"Ma ne, to je poraz i to se zaboravlja, a ovo je sasvim nova utakmica. Oni u ovu utakmicu ulaze s jednim sasvim novim motivom, neće se opterećivati prošlošću", istaknuo je .

Nema dvojbe da Hrvatska bez Modrića i Ćorluke nije ista momčad?

"Naravno da će nam nedostajati. Evo, vidjeli ste u ovoj zadnjoj utakmici. Kada imate Modrića imate jednog igrača koji trči za dvoje, imate dinamiku u srednjem redu. Nema sumnje da je njegov izostanak hendikep, baš kao i to što ne igra Ćorluka. Ipak je on skoro najviši igrač naše ekipe, a Englezi su poznati u igri glavom i tu će biti opasnost velika", napomenuo je hrvatski trener.

Velika polemika - Pranjić kao bek ili kao krilo?

"Pranjić je igrao u posljednje vrijeme odlično i za Bayern i za reprezentaciju. Osobno mislim da je njemu lakše kada igra beka pa se ubacuje naprijed. Mislim da je on bolji kao bek nego kao krilo, ali sad što treba reprezentaciji, to je druga stvar.  Rezimirajući, naša velika vrijednost je što imamo igrače tipa Pranjića i Srne koji mogu igrati i poziciju beka i poziciju krila".

Ofenzivno svakako, ali na Wembleyu je za očekivati defenzivan pristup Vatrenih?

"Tu ste potpuno u pravu. Ako Capello na desno krilo stavi visokog igrača, Pranjić će biti hendikepiran. Ne u slučaju kada je lopta na zemlji, međutim kada dođe do centaršuta sa suprotne strane, a lopta preskoči sve braniče u sredini, tada je na Pranjiću da otkloni opasnost. Ukoliko uz njega tu bude neki igrač krupnijeg stasa u velikoj smo neprilici i opasnosti po gol", istaknuo je proslavljeni hrvatski strateg.

Hoće li se Hrvatska plasirati na SP? Jeste li optimist?

"Ja sam trener i svaki trener mora po prirodi biti optimist, premda znam da smo u teškoj situaciji. Znate, i ako budemo drugi u skupini, poslije nas čekaju dvije ratničke utakmice u dodatnim kvalifikacijama. Ako se do tada ne popravi forma nekih igrača koji su u očitom padu, onda neće biti tako lako doći do Afrike", rekao je Ivić u razgovoru za Index.

"Meni je žao, ali moram vam reći da nogomet pod Slavenom Bilićem koji mi u zadnje vrijeme igramo, nije nogomet koji će se igrati na SP u Africi. Na tom Svjetskom prvenstvu igrat će se jedan sasvim drugi nogomet, nikako ovaj koji mi igramo", dodao je.

Možete li to malo pojasniti?

"Za sebe smatram da znam što će dominirati 2010. godine, zatim što će biti na EP 2012. godine te koji će se nogomet igrati na SP 2014. Kako već neko vrijeme ne treniram, pišem, crtam, gledajući sve šta se događa. Sklapanjem tih događaja, blic akcija, dobivate nešto što se može ukomponirati u viziju novoga nogometa", za kraj će Tomislav Ivić.

Pročitajte više