Toplak: I Hajduk je puno griješio u dovođenju igrača, "vanzemaljac" mu je rezerva

Foto: Milan Sabic, Goran Kovacic, Ivo Cagalj, Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKI trener Samir Toplak gostovao je u podcastu Dribler. Govorio je o hrvatskoj reprezentaciji te dolasku novih, mladih igrača. Složio se kako Hrvatska ima novu generaciju nogometaša, ali smatra i da postoji problem. "Imamo bazu koja će egzistirati par godina. No moramo se prešaltati i shvatiti da će biti teško ponoviti drugo i treće mjesto na svjetskim prvenstvima. 

Sve su reprezentacije postale ozbiljnije, ulaže se više nego u Hrvatskoj. Mi i dalje živimo na talentu i odličnim rezultatima reprezentacije. Pogledamo li klubove u Europi, u velikom smo padu. Šišaju nas zemlje koje su bile iza nas. Mi treneri puno pričamo o tome i svi smo na istome tragu. Moramo se ozbiljno zabrinuti.

Bojim se da nam nogomet ne krene putem košarke i rukometa, koji su na bazi zemlje postali amaterski sportovi, pa reprezentacije više nisu u svjetskom vrhu. Premalo smo naplatili srebro i broncu, premalo smo toga učinili za svijetlu budućnost. Baza igrača je sve uža, bojim se problema. Ne možemo stalno živjeti na talentu", rekao je Toplak.

"Rezultati Hrvatske privlače novu djecu. Kad toga ne bude, neće biti ničega"

"Ljudi iz politike misle da daju sve više. No to nije tako. Ne razumiju jednu stvar. Rezultati Hrvatske privlače novu djecu. Kad toga ne bude, neće biti ničega. U nogometu živimo od novca UEFA-e i FIFA-e, a klubovi na krilima Dinama i odnedavno televizijskog novca.

Državna pomoć je nikakva, stipendije su ništa. Individualni sportovi izrasli su iz obitelji, a ne iz sustava. Cijeli Balkan je talentiran za momčadske sportove. No potrebno je više ulaganja", uvjeren je Toplak.

"Hajduk izgleda ozbiljno, proigrao je u zadnje dvije utakmice"

Reprezentativna pauza je završila, pa slijedi nastavak SuperSport HNL-a. Hajduk je vodeći s 33 boda. Rijeka je druga s 28 bodova i utakmicom manje, dok treći Dinamo ima 24 boda i dvije utakmice manje.

"Dinamo je prijašnjih godina u ovo vrijeme već imao par bodova prednosti, sve je bilo praktički gotovo. Rijeka i Hajduk su na svojoj razini, no Dinamo je podbacio. Izgleda loše, nema gard. Mi treneri smo malo ludi jer, kada pobijedimo u zadnjim trenucima, spominjemo karakter. A što je bilo ostalih 90 minuta? To je glupost. Priznajmo da su dobili na sreću", smatra Toplak.

"Dinamo ne funkcionira kao ekipa, ali ne znam zašto. Ne dominira 90 minuta, nešto bi trebalo promijeniti. Ne kažem da Dinamo treba igrati bunker, ali igra preotvoreno. Suparnici se više toliko ne boje.

Prije dva kola rekao sam da će HNL osvojiti najmanje loša ekipa, ali Hajduk je proigrao u zadnje dvije utakmice. Iako je uzorak mali, Hajduk je dominirao i sada izgleda ozbiljno. Vidjet ćemo hoće li biti amplituda", dodao je hrvatski stručnjak.

"Hajduk je jednu stvar dobro napravio, moram to priznati trener Karoglanu"

Toplak ističe važnost zimskog prijelaznog roka. "Dinamo će na zimu, po meni, napraviti najveći remont zato što su prodali kvalitetne igrače, a s drugima promašili. Hajduk, prema mojim insajderskim informacijama, neće puno trošiti i dirati kadar. Oni misle da su dovoljno kvalitetni za naslov. Teško će pronaći igrača koji će im nešto garantirati.

Hajduk je jednu stvar dobro napravio, moram to priznati trener Karoglanu, a to je da ima B opciju, što je prikazao u drugom poluvremenu protiv Osijeka. Tada je promijenio sustav na 4-4-2 u rombu i to je nešto što nitko ne igra. To je dobra stvar jer je Hajduk najslabiji na krilnim pozicijama", izjavio je Toplak.

Smatra da je Rijeka pod najmanjim pritiskom, dok za Dinamo kaže: "Na Dinamu je velik pritisak. Svako gubljenje bodova je voda na mlin Hajduka. Ne znam koja ekipa može reći da će do derbija osvojiti devet bodova, takva je liga. Čeka nas zanimljivo prvenstvo. Dinamo će se riješiti Europe, sigurno se u njoj trošio. Pitanje je koliko će bodova morati stizati."

"Dinamo je jednim potezom pokazao u kolikoj je panici"

"Naravno da su navijači Dinama zabrinuti. Novi trener nije donio boljitak. Ostali klubovi u tome vide šansu", dodao je Toplak, pa govorio o upravljačkim problemima Dinama: "Jakirović ne može o tome razmišljati jer ima probleme u svlačionici i na terenu. Ne vjerujem da se igrači brinu o takvim stvarima. Što Moharramija briga tko će biti predsjednik?

Dinamo je u panici. Zbog čega? Sad ću vam reći. Riješio se Theophile-Catherinea pred kraj prošle sezone. Sunčao se dva-tri mjeseca i onda je Dinamo došao do zaključka da je Theophile takav kakav je bio, ponekad i kikser, bolji od ovih koje su doveli.

To je ta panika, Dinamo je tim potezom pokazao koliko je nestabilan i u panici. Theophile je bio izuzetno skup igrač, zato u Europi nije mogao pronaći klub jer ga nitko nije htio toliko platiti. Ne znam koliku sad plaću ima. No što je i njega briga tko će voditi klub?"

Toplak se dotaknuo i Gabriela Vidovića, mladog hrvatskog reprezentativca koji je ljetos stigao u Dinamo na posudbu iz Bayerna. "Poludim kad se analize rade na temelju jedne ili dvije utakmice. Pogledajmo Vidovićeve prve dvije utakmice...

Pisali su se hvalospjevi, a sad je razočaranje kad se ugasio. Usponi i padovi su normalni. Ne možeš nakon dvije utakmice reći: 'On je vanzemaljac.' Marco Pašalić je savršen pogodak Rijeke, karakterno ne zaostaje za Kanekom iz Dinama", vjeruje Toplak.

"Ne govori se o tome da je i Hajduk griješio u dovođenju igrača"

Toplak se osvrnuo i na rad Hajduka. "Hajduk je također puno griješio u dovođenju igrača, a o tome se ne govori. Dobrima su se pokazali Zvonimir Šarlija i Filip Uremović. Šarlija se postavio kao vođa, jako dobro igra.

No ne govori se koliko su novca potrošili na Ferra, Simića, Awaziema... Ferro sjedi na klupi, a doveden je kao vanzemaljac. Ferro je, kao, zaslužan da ova dvojica dobro igraju jer im čini konkurenciju. Pa ne može biti na klupi, a imaš juniore koji su igrali finale Lige prvaka.

Hajduk ima pozitivu i rezultat, ali ni u njemu nije sve bilo idealno. Nitko mi ne može reći da je Moufi igrač za šampionski Hajduk. A sada igra Sigur. Ne može mi nitko reći ni da je Diallo igrač za prvaka države. I dalje ovisiš o Livaji. No Hajduk sada ima rezultat i popunjen Poljud, to je savršeno. Nigdje nema da se tako živi za klub", izjavio je Toplak.

Pročitajte više