Transfermarkt ažurirao cijene igrača. Jednom Hrvatu je vrijednost narasla 300 posto

Foto: EPA

SPECIJALIZIRANI portal za određivanje vrijednosti nogometaša, njemački Transfermarkt, ažurirao je cijene igrača, a među njima dakako i hrvatskih nogometaša. Iako je cijena igrača prvenstveno stvar ponude i dogovora klubova, vrijednosti koje određuje Transfermarkt su cijenjene i dobar okvirni pokazatelj kako kotiraju nogometaši na tržištu.

Najveći dobitnik ažuriranja među hrvatskim nogometašima, ako gledamo prema postotku, jest napadač Igor Matanović (20) kojem je vrijednost skočila čak 300 posto. Njegova stara vrijednost bila je milijun eura, a po novome hrvatski U-21 reprezentativac vrijedi četiri milijuna eura što mu je uvjerljivo najveća procijenjena vrijednost u dosadašnjoj karijeri.

Matanović igra odličnu sezonu u drugoj Bundesligi

Hrvatski napadač rođen u Hamburgu trenutno igra za Karlsruher koji se nalazi na sedmom mjestu u drugom rangu njemačkog nogometa (od 18 klubova), a tamo je došao prošlog ljeta na posudbu do kraja ove sezone iz prvoligaša Eintrachta. Ugovor s Eintrachtom mu završava na ljeto 2026. godine.

Matanović je svoju karijeru započeo u St. Pauliju za koji je debitirao u drugoj Bundesligi sa 17 godina te u prvoj sezoni postigao jedan pogodak. To je bilo dovoljno da ga na ljeto 2021. godine kupi Eintracht za 500.000 eura koji ga je potom vratio na posudbu u St. Pauli gdje je igrao sljedeće dvije sezone. Ukupno je za taj klub skupio 56 nastupa u kojima je zabio tri gola i podijelio pet asistencija.

Prošlo ljeto je promijenio sredinu te je u Karlsruheru eksplodirao. U 24 nastupa postigao je 11 golova i upisao četiri asistencije. Svakih 111 minuta na terenu je upisao gol ili asistenciju, a učinkovitost pred golom mu je na jako dobrih 21% konverzije udaraca. Trenutno je osmi strijelac lige i na ljeto se nada povratku u Eintracht za koji još nije debitirao.

Stanišić postao četvrti najskuplji hrvatski igrač

Najveći dobitnik ažuriranja cijena, ako gledamo prema apsolutnim iznosima, jest desni bek i stoper reprezentacije i Bayer Leverkusena Josip Stanišić (23) kojem je vrijednost narasla s 10 milijuna eura na 18 milijuna eura. Time je Stanišić postao trenutno četvrti najskuplji hrvatski igrač, a iznad njega se nalaze samo Lovro Majer (25 milijuna eura), Mateo Kovačić (30 milijuna eura) i uvjerljivo na prvom mjestu Joško Gvardiol koji vrijedi 75 milijuna eura.

Stanišiću je ovo najveća vrijednost u karijeri, a odlazak iz Bayerna na posudbu mu se višestruko isplatio. Transfermarkt mu je prošlog prosinca smanjio vrijednost s 12 na 10 milijuna eura, ali u posljednja četiri mjeseca Stanišić je postao nezamjenjiv u momčadi Xabija Alonsa te je za lidera Bundeslige odigrao punih 90 minuta u devet od deset posljednjih utakmica.

Najveći gubitnik ažuriranja je napadač Augsburga Dion Drena Beljo (22) kojem je vrijednost smanjena sa 6.5 milijuna eura na pet milijuna eura. Beljo se muči u Bundesligi, a zabio je dva gola u 20 nastupa ove sezone. Iako broj nastupa ne izgleda loše, zadnji put je počeo prvenstvenu utakmicu u listopadu prošle godine i od tada niti jednom nije proveo više od 30 minuta na terenu. U zadnje dvije utakmice je ušao pred kraj, a zadnji gol je zabio prošlog rujna.

Pročitajte više