PROPALI TRANSFERI

Trebali su klubove koštati stotine milijuna eura, a sada od toga neće biti ništa

Foto: Twitter

KRIZA s koronavirusom ostavit će nesagledive posljedice na moderni nogomet. To je jasno već odavno.

Klubovi i lige su zbog prekida prvenstava izgubili stotine milijuna eura, a mogli bi upasti u ozbiljne dubioze ako se sezona zaista otkaže do kraja, a nositelji TV prava počnu natrag tražiti svoj novac. Koji su lige i klubovi odavno potrošili.

Real Madrid će u najboljem mogućem slučaju ostati bez 20 posto godišnjeg budžeta, iako će taj minus vjerojatno biti i dvostruko veći. Najavljena je rasprodaja igrača kako bi se sanirao deficit u proračunu, a istim smjerom krenut će i ostali veliki klubovi.

Ono na što će kriza najviše utjecati su svakako cijene igrača, koje su već sad pale 20 do 30 posto, a vodeći svjetski stručnjaci predviđaju da se tržište neće oporaviti još najmanje godinu ili dvije dana. To znači da se oni transferi o kojima se nagađalo ovog ljeta možda uopće neće dogoditi, a ako i hoće, to će biti po potpuno novim pravilima igre.

Oni koji bi mogli profitirati na ovaj ili onaj način su klubovi koji su se već pomirili s tim da će ovog ljeta ostati bez svojih najboljih igrača. Neki od njih su imali velike klauzule koje bogatim klubovima prije krize nije bio nikakav problem platiti, a neki jednostavno trenutačno vrijede premalo da bi ih se uopće isplatilo prodavati.

Jadon Sancho (Borussia Dortmund)

Iako ga je aktualna situacija pogodila, kriza s koronavirusom ne bi trebala ozbiljnije uzdrmati jedan od najpopularnijih njemačkih klubova. Pametnim poslovnim potezima u posljednjih nekoliko sezona Borussia se dovela u situaciju da ne mora panično prodavati, nego od svojih izlaznih transfera već dvije sezone izvlači maksimalnu korist.

Svi igrači i zaposlenici kluba pristali su na 20-postotno smanjenje plaća pa bi žuto-crni klub trebao relativno mirno proći kroz ovu krizu. To se vidjelo i u poruci Manchester Unitedu da, unatoč krizi, Borussia ne želi spustiti cijenu Jadona Sancha ispod 120 milijuna eura. Opće je poznato da United jako želi Sancha, baš kao i Chelsea, ali Borussia nije u poziciji da ikoga mora prodati pa će svojeg najatraktivnijeg igrača vjerojatno zadržati i sljedeće sezone.

Jadon Sancho - najveći talent u Europi

Iako Sancho razmišlja o odlasku iz Dortmunda, njegovi suigrači navodno čine sve da ga nagovore da ostane, a Englez je razvio odličan odnos s glavnim partnerima u napadu Halandom, Hazardom i Reusom. Borussijin kapetan je u nedavnom intervjuu za Bild javno rekao da je Sanchu najpametnije da ostane još dvije godine u Dortmundu i onda napravi velik transfer.

Novac također ne bi trebao biti problem. Sancho u Dortmundu zarađuje 11 milijuna eura po sezoni, a budući da Borussia ne želi spuštati cijenu, a United si trenutačno ne može priuštiti toliko velike transfere uz sve ostale troškove, sve je realnije da će Sancho ostati.

Lautaro Martinez (Inter)

O njegovom transferu u Barcelonu priča se već mjesecima, no čini se da je trenutačno daleko od realizacije. Argentinac u ugovoru ima odštetnu klauzulu od 111 milijuna eura, koju je Barcelona razmišljala platiti, ali kriza ju je natjerala da ponudi gotovo dvostruko manji iznos.

Najbolji golovi Lautara Martineza za Inter

Barcelona je svojim igračima plaće smanjila za čak 70 posto kako bi koliko-toliko zadržala stabilnost u budžetu pa golemi transferi trenutačno nisu opcija. Inter je navodno bio spreman prihvatiti 90 milijuna eura i dva ozbiljna igrača pod račun, ali Barca navodno nudi dva manje atraktivna igrača, 60 milijuna eura i ni centa više, što Talijanima ne odgovara. Interu ne gori toliko pod nogama da mora hitno prodati Lautara, a prema pisanju španjolskih medija, Barcelona trenutačno ne može ponuditi više.

Za to vrijeme je Inter svojem igraču najavio novi ugovor i drastično povećanje plaće, ali tek nakon što kaže da sigurno ostaje na San Siru. 

Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal)

Gaboncu sljedećeg ljeta ističe ugovor s Arsenalom i klub ga se namjeravao riješiti ovog ljeta, dok za njega može još nešto dobiti. Pričalo se o eventualnom transferu u Real ili Barcelonu za čak 50 milijuna eura, ali to je iz ove perspektive jako daleko od realizacije.

Aubameyang je u 97 nastupa za Arsenal zabio 61 gol uz 13 asistencija, ali nije s Arsenalom uspio napraviti pravi rezultat. Topnici ga plaćaju 10,5 milijuna funti po sezoni i rado bi ga pošteno unovčili dok još mogu, ali sad su se našli u problemima. Barcelona i Real trenutačno za Gabonca ne mogu dati toliko novca, a Arsenal će ovog ljeta teško naći boljeg napadača od njega.

Aubameyang o svojoj budućnosti u Arsenalu

Kako pišu engleski mediji, najrealnije je da Aubameyang odradi ugovor u Arsenalu do kraja, jer ga se klubu ne isplati prodati za 20-30 milijuna eura pa ga na ljeto pustiti kao slobodnog igrača. Za 10,5 milijuna funti, koliko će ga plaćati još jednu sezonu, neće moći dovesti ni blizu toliko kvalitetnog igrača. Aubameyanga vole i navijači, a u vrijeme krize ne bi bilo najpametnije prodati glavnu zvijezdu.

Kalidou Koulibaly (Napoli)

Senegalac ima odštetnu klauzulu od 150 milijuna eura, a Napolijev gazda Aurelio De Laurentiis je već nekoliko puta rekao da ga neće pustiti za manje. No realnost je drukčija pa je De Laurentiis navodno razmatrao ponude vrijedne između 100 i 110 milijuna eura, ali njih sad neće biti.

Koulibaly je jako tražen igrač, ali po toj cijeni je trenutačno nedostupan većini klubova, koji samo gledaju kako skrpati kraj s krajem ove sezone. Planove bi mu eventualno mogao poremetiti neki klub poput Newcastlea, koji će ovog ljeta biti jedan od rijetkih na tržištu s punom blagajnom.

Uspon Kalidoua Koulibalyja

No kako sad stvari stoje, Koulibaly će još jednu sezonu ostati u Napoliju i De Laurentiis će ga prodati sljedeće godine, kad se tržište popravi i za njega dobije onoliko koliko želi.

Donny van de Beek (Ajax)

Njegov transfer u Real za 60 milijuna eura bio je već praktički dogovoren, ali sad je sve stalo. Mladi veznjak jedini je preživjeli iz ubojite Ajaxove osovine De Ligt - De Jong - Van de Beek koji je ostao u Amsterdamu.

Ajax prošlog ljeta nije želio ostati bez baš svih glavnih igrača pa je Van de Beekov transfer ostavio za ovo ljeto. Početna cijena navodno je bila 75 milijuna eura, ali je Real dugim pregovorima to uspio smanjiti na 60 milijuna, koje sad - nema.

Odnosno, ima, ali ne za igrača koji mu u ovoj situaciji nije neophodan. Real je najavio drastične mjere štednje i prodaju čak petorice igrača i sve dok se njih ne riješi u blagajni neće imati prostora za transfere. Najveći problem je Gareth Bale kojeg godišnje plaća nevjerojatnih 30 milijuna eura i kojeg se ne može riješiti već dvije godine.

Najbolji golovi Donnyja van de Beeka

Van de Beek je trebao biti dodatno pojačanje Zidaneu, ali prema pisanju španjolskih medija, Real će momčad za sljedeću sezonu graditi iz vlastitih redova. S posudbe im se vraća nekoliko odličnih mladih igrača, a najviše se očekuje od Martina Odegaarda, koji bi sljedeće sezone konačno trebao odigrati pravu ulogu u Realovoj momčadi.

Da nije bilo krize, Van de Beek bi već praktički bio igrač Reala, a ovako će svoj transfer morati čekati barem do zime, ako ne i do sljedećeg ljeta.

Pročitajte više