Barcelona

Trebao se boriti za Zlatnu loptu, a postao je najveći promašaj u povijesti Barce

Foto: Profimedia

U RENNESU je kao 18-godišnjak odbio trenirati jer je želio napustiti klub. Isto je učinio i u Dortmundu, nakon što mu se otvorila prilika za prelazak u Barcelonu. Pojavljivao se i na ročištima, zbog svađe njegovih bivših menadžera s ovim koji ga danas zastupa. Zato nije veliko iznenađenje što Ousmane Dembele pred izlaznim vratima Barcelone stoji kao najveći promašaj u povijesti kluba. 

Francuz je neupitno bio izvanserijski talent, kao što je i danas igrač nevjerojatnih kvaliteta, ali njegov dolazak na Camp Nou od početka je bio spoj nedovoljnog propitivanja i paničnih odluka. Iako je već kao 20-godišnjak obilježio previše kontroverzi, Barcelona je za njega platila 140 milijuna eura, što je treći najskuplji transfer u povijesti nogometa, a sve kako bi koliko-toliko zadovoljila navijače nakon prodaje Neymara u PSG za rekordna 222 milijuna eura. 

Odbio je trenirati još prije debija za prvu momčad

On je uzvratio čestim kršenjem discipline i sa samo 129 nastupa od mogućih 248, u kojima je imao skroman učinak od 31 gola i 22 asistencije, a mizeran učinak je začinio ovog siječnja kada u jeku najveće klupske krize u povijesti nije želio smanjiti godišnju plaću od 20 milijuna eura, tražeći još više.

Nakon što nisu dogovorili produljenje suradnje, iz Barcelone su objavili da više ne računaju na Dembelea, izražavajući nadu da će ga prodati do kraja siječnja. Njegov ugovor istječe narednog ljeta i klubu bi značilo da ga u ovom prijelaznom roku proda i barem malo zaradi na njemu. Nekoliko opcija je u igri, a jedna je da ode u Juventus u razmjeni s Alvarom Moratom. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

S njim se povezuju i engleski klubovi Chelsea i Newcastle, a španjolski mediji navode da ga želi i PSG. Nitko ne može otpisati ni veliki preokret i njegov ostanak u klubu, ali to sada djeluje nerealno. Kako stvari stoje, on će napustiti Camp Nou do kraja siječnja ili na kraju sezone.

Dembele je prve trzavice u svojoj karijeri imao još prije prvog seniorskog nastupa, kada je kao 18-godišnjak smatrao da zaslužuje minutažu u prvoj momčadi Rennesa. Otišao je iz kluba i nekoliko tjedana nije trenirao. Ključnu ulogu u njegovom povratku imao je Mikkael Silvestre, nekadašnji nogometaš Manchester Uniteda i Arsenala, koji je tada radio kao sportski direktor francuskog kluba.

"Otišao je u rodni grad i nije pričao s nama. Samo je poslao nekoliko poruka, u kojima je naveo da mu uništavamo karijeru. Trebalo mi je mnogo vremena i ustrajnosti da ga natjeram da promijeni mišljenje i vrati se u Rennes potpisati svoj prvi profesionalni govor", opisao je Silvestre u kolumni za Sport360.

"Bili smo šokirani njegovim ponašanjem"

Bivši defenzivac Uniteda je u Dembeleu vidio ogroman potencijal i, bez obzira na njegovo nekorektno ponašanje, nije ga želio izgubiti, jer su Red Bull Salzburg i Manchester City pratili situaciju. Uspio ga je vratiti, a nedugo kasnije mladi nogometaš je debitirao za prvu momčad i vrlo brzo sve oduševio. 

U debitantskoj sezoni postao je najmlađi igrač u povijesti Ligue 1 koji je zabio 10 golova, a već tada su ga pratili Manchester United, Barcelona, Liverpool, Leicester City, Borussia Dortmund... Kasnije se ispostavilo da on i klub razmišljaju samo o Dortmundu, koji je želio platiti više od pet milijuna eura, koliko je iznosila klauzula u njegovom ugovoru.

U tom periodu počeli su i problemi s menadžerima. Zastupali su ga Badou Sambague i Martial Kodjia, ali u priču se umiješao Moussa Sissoko. L'Equipe je kasnije objavio da je Dembele nazvao Sambaguea i rekao mu da neće moći ostvariti transfer ako ne potpiše ugovor sa Sissokom, koji je odbacio takve navode.

Dembele je ipak odlučio promijeniti agenciju i od tada traju sporovi njegovih bivših menadžera i Sissoka, zbog kojih se i nogometaš pojavljivao na ročištima. U Dortmund je stigao za 35 milijuna eura, računajući i bonuse, a bila mu je dovoljna jedna sezona da se dokaže Barceloni, koja je bila njegov san.

Njemački klub nije imao problema s njim sve do ljeta 2017. kada su Katalonci počeli slati ponude. Dembele je tvrdio da su mu u Dortmundu obećali da ga neće sprječavati u takvom transferu i zasmetalo mu je što klub odbija ponude pa je prestao dolaziti na treninge, čime je šokirao suigrače iz Dortmunda.

"Uvijek je bio tu, odigrao je nevjerojatnu sezonu. Onda je odjednom prestao dolaziti na treninge. Mi smo bili šokirani. To je nešto novo za nas. Nikada nisam imao takvo iskustvo. Ako se vrati na treninge, sigurno ćemo mu reći sasvim jasno da takvo ponašanje i takvi postupci narušavaju momčad", izjavio je tadašnji veznjak Dortmunda Gonzalo Castro.

Nakon što je transfer dogovoren, a Dembele otputovao za Španjolsku, njemački Bild je objavio fotografije njegovog stana, prikazujući nered koji je nogometaš ostavio iza sebe. Isti izvor je tvrdio da je stan bio u vlasništvu ni manje ni više nego Jurgena Kloppa.

Kašnjenja na treninge, igranje videoigara, pizze...

Problemi u Rennesu i Dortmundu, kao i trzavice s menadžerima, bili su dovoljan razlog da svatko postupa oprezno s Dembeleom, ali u Barceloni očigledno nisu razmišljali tako. Čak i ako su bili svjesni da im dolazi potencijalno nezgodan igrač za suradnju, vjerojatno su razmišljali da će pod njihovom kontrolom sve proći po planu.

Uostalom, Dembele je na terenu bio nevjerojatan i na njega se gledalo kao na budućeg vlasnika Zlatne lopte pa je tako bilo teže odoljeti njegovim manama. Na proljeće 2017. godine on i Kylian Mbappe su bili dvije daleko najveće mlade zvijezde svjetskog nogometa.

Barcelona nije željela propustiti takvu šansu, posebno nakon što je tog ljeta prodala Neymara, a nije uspjela dovesti Coutinha. Tako je Dembele, uzimajući u obzir sve upitnike, djelovao kao paničan transfer igrača čiji je karakter nedovoljno ispitan.

Odmah na početku moglo se naslutiti da bi njegov dolazak mogao postati noćna mora. Nakon samo tri nastupa Francuz se sredinom rujna 2017. godine ozlijedio i odigrao je samo dvije utakmice do sredine veljače 2018., a dok se on oporavljao, Barcelona je dovela i Coutinha u zimskom prijelaznom roku za 135 milijuna eura.

Dembele je prvu sezonu okončao sa samo 23 nastupa u svim natjecanjima, pri čemu je zabio četiri i asistirao devet pogodaka. Ako su tada ozljede bile opravdanje za skroman učinak, kasnije je ponestajalo izgovora, jer sve više se pričalo o njegovom neurednom životu.

Brojni španjolski mediji objavljivali su da Dembele ne uči španjolski jezik, da mnogo vremena provodi igrajući videoigre, zbog čega je slabo spavao i kasnio na treninge, a nije pazio ni na prehranu pa je, prema pisanju Asa, često jeo pizze umjesto hrane koju mu pošalje klub.

Više nitko ne vjeruje u preokret

Nitko ne može tvrditi da su ga zbog toga stigle ozljede, ali je činjenica da je vremenom sve češće izbivao s terena i da nije ni približno opravdao novac koji je Barcelona uložila u njega. Ipak, novi-stari predsjednik Barcelone Joan Laporta, kao i trener Xavi, ukazali su mu povjerenje i javno govorili da ga imaju u svojim planovima.

Laporta je nedavno izjavio da je Dembele bolji od Mbappea i da je on budućnost Barcelone, a i Xavi je uputio pohvale, iako je Dembele bio prvi igrač koji je u njegovoj eri zakasnio na okupljanje pred trening. No, umjesto ugodnih pregovora o novom ugovoru, dobili su postupke slične onim koji su viđeni u Rennesu i Dortmundu. 

Iako je klub u najvećoj krizi u povijesti, Dembele i menadžer Sissoko tražili su veću plaću od 20 milijuna eura godišnje. Prema pisanju The Athletica, oni žele 30 milijuna eura, koje Barcelona ni ne pomišlja dati. Kao jedan od izgovora za takve zahtjeve Sissoko je navodio nekorektan odnos kluba prema njegovom igraču, jer je Francuz korišten u nekim utakmicama iako je bio nedovoljno spreman.

Sudeći prema svim Dembeleovim postupcima u karijeri, nije teško naslutiti tko je kriv u ovom slučaju, a uzimajući u obzir i sve promašaje Barcelone tijekom proteklih godina, nije ni čudno da njena najveća greška izgleda baš ovako. Kako stvari stoje, ova sapunica će trajati najdulje do kraja lipnja, kada Dembeleu istekne ugovor.

Za sada djeluje da su moguća samo tri ishoda, a Barcelona je u dva skoro sigurno na gubitku. Ako ga uspije prodati sada, taj gubitak će biti nešto manji nego da Francuz ostane u klubu bez nastupa do isteka ugovora, a to ne bi bilo dobro ni za njega. Jedini izlaz za obje strane je dogovor i bolje igre Dembelea, ali u to vjerojatno više nitko i ne vjeruje.

Pročitajte više