Treća obljetnica smrti Matije Ljubeka

Obitelj, prijatelji, predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Hrvatskog kajakaškog saveza i Kajakkanu kluba "Matija Ljubek" položili su danas na zagrebačkom groblju Mirogoj vijence i cvijeće na grob proslavljenog hrvatskog olimpijca Matije Ljubeka koji je na današnji dan, prije tri godine, izgubio život u obiteljskoj tragediji.

U ime HOO-a vijenac je položio direktor Ureda nacionalnih sportskih saveza Ivan Varvodić, a u ime Hrvatskog kajakaškog saveza predsjednik saveza Marko Ćurković.

Matija Ljubek rođen je 22. studenoga 1953. u Belišću i bio je jedan od najboljih svjetskih kanuista svih vremena. Vlasnik je četiriju olimpijskih medalja i to zlata i bronce iz Montreala 1976., te zlata i srebra s Igara u Los Angelesu 1984. godine. Ljubek je u kanuu jednokleku na svjetskim prvenstvima osvajao po jedno zlato i srebro, te dvije bronce, a u kanuu dvokleku ima tri zlatna, dva srebrna i jedno brončano odličje. U njegovoj bogatoj riznici ima čak 300 odličja s raznih natjecanja. Uzlet Matije Ljubeka počinje na Svjetskom prvenstvu u Beogradu 1975. godine, kada je u kanuu jednokleku na 1000 metara osvojio treće mjesto i ujedno prvu svjetsku medalju za naše kanuiste.

U trenutku tragične pogibelji Ljubek je obnašao dužnost direktora multišportskih aktivnosti HOO-a, a bio je i šef Misije HOO-a na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine.

Pročitajte više