Trener Cibone: Može se dogoditi da igramo tri utakmice u 24 sata. To je suludo

Foto: Igor Kralj / Pixsell

"NAŠA ekipa možda košta kao jedan igrač Zvezde ili Partizana, ali smo lani uz taj budžet uspjeli osvojiti prvenstvo. Pokazali smo da možemo i bez novca napraviti velike stvari", izjavio je trener aktualnog hrvatskog košarkaškog prvaka Cibone Ivan Velić najavljujući novu sezonu. 

Njegova momčad 27. rujna igra protiv podgoričke Budućnosti u četvrtfinalu trećeg izdanja Superkupa ABA lige, čiji je Cibona domaćin.  

"Ja bih volio reći da su ciljevi osvajanje ABA lige, prvenstva i kupa. No realan sam čovjek. Meni je najvažnije da budemo na maksimumu što se tiče igre, odnosa prema Ciboninom dresu. Rezultatski, za što će biti to dovoljno, u ovom trenutku vam ne mogu reći", rekao je Velić na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u klupskim prostorijama.  

Velić: Pokazali smo da i bez novca možemo napraviti velike stvari

"Stvorili smo novi tim koji je tek na početku. Igrači koji su tu, vjerujem u njih. Samo zajedništvom možemo doći do tih nekih stvari kojima težimo: da igramo kroz cijelu sezonu dobro, da nemamo nekih padova kao što ih nismo imali ni prošle sezone i da smo u najvažnijem dijelu sezone bili najbolji", poručio je Cibonin trener Velić.

"Pokazali smo da se može i bez novaca napraviti velike stvari, ali dugoročno je to teško ponavljati u kontinuitetu. Međutim, mi ćemo pokušati ponoviti prošlu sezonu i nećemo se osvrtati na druge momčadi i kolike budžete imaju. Gledat ćemo sebe i pokušati igrati dobru košarku pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti", dodao je Cibonin trener te naglasio da je nova momčad u prosjeku mlađa od prošlogodišnje za dvije i pol godine, a pomlađivanje je također bilo jedan od ciljeva.

Govoreći o uspjehu, Cibonin trener je iznio tezu da se on ne mjeri samo rezultatom.

"Digli smo Markotu iz mrtvih, od Rogića napravili reprezentativca, pokazali da je Marić bio igrač za Cibonu. Nadam se da ćemo i ove sezone podići igrače na veću razinu, što bi za mene kao trenera bio uspjeh. Da bismo podigli igrače na veću razinu, prvenstveno moramo igrati timsku košarku, jer je tim taj koji izbacuje pojedinca."

Među 15 igrača na popisu nalaze se i trojica tinejdžera, Roko Prkačin, Sandro Rašić i Filip Paponja, a Velić je uvjeren da će i za njih biti prostora.

"Kroz A-1 ligu ćemo ih sigurno koristiti. Imat ćemo preko 70 utakmica, a može doći i do 80. Morat ćemo igrati s 15 igrača."

"Može se dogoditi da igramo tri utakmice u 24 sata. To je suludo"

Problem prenapučenog rasporeda pojavio se već na početku sezone jer se preklapaju termini Superkupa ABA lige i prvog kola HT Premijer lige. Cibona je pokušala odgoditi utakmicu protiv Osijeka, ali će je igrati u nedjelju 29. rujna točno u podne u dvorani u Trnskom. Uspiju li u petak pobijediti Budućnost, a u subotu proći i polufinalnu prepreku (Cedevitu Olimpiju ili FMP), Cibosi bi u nedjelju igrali dvije utakmice: nakon Osijeka i finale Superkupa ABA lige.  

"Može se dogoditi da igramo u 24 sata tri utakmice. Je li to dobro za hrvatsku košarku, za moje igrače? Mislim da je to suludo. Naravno da bih ja to htio. Nema spora. Ne upirem prstom ni u koga, samo branim svoje igrače", rekao je Velić, a sa svojim se trenerom složio i 36-godišnji Marin Rozić:

"Bilo bi super da uđemo u finale Superkupa. Nadam se da će se i to dogoditi, da ćemo u nedjelju imati te dvije utakmice."

Rozić: Nitko nije postavio konkretne cijele pred ekipu

Od momčadi koja je prekinula Cedevitinu petogodišnju dominaciju u domaćim klupskim natjecanjima Veliću su ostala šestorica igrača predvođenih dugogodišnjim kapetanom Marinom Rozićem koji će ući u svoju 16. sezonu pod Tornjem.

"Lijepo je početi još jednu sezonu. Uz naše mogućnosti sklopili smo tim koji će dobro izgledati, igrati dobru košarku, a nadam se imati i dosta pobjeda. Nitko nije postavio neke konkretne ciljeve pred ekipu. Svjesni smo kolike su naše financijske mogućnosti", rekao je 36-godišnji kapetan hrvatskog prvaka.

Cibona će paralelno igrati ABA ligu i hrvatsku HT Premijer ligu, a Velić će za oba natjecanja na raspolaganju imati 15 igrača, među kojima su četvorica pravih stranaca, američki šuter Shane Gibson i američki krilni centar Malcom Jaleel Rhett te dvojica razigravača, Litavac Donatas Sabeckis i Slovenac Matic Rebec, a tu je i Švicarac hrvatskog podrijetla Roberto Kovač. Osim Rozića, iz prošle sezone tu su Josip Bilinovac, Ivan Novačić, Filip Bundović, Krešimir Ljubičić i jedan od najtalentiranijih hrvatskih juniora, 16-godišnji Roko Prkačin.  

Konferenciju za medije zaključio je Željko Vela, u ulozi predstavnika tvrtke MYD koja je s Cibonom suorganizator 3. izdanja Superkupa ABA lige koji će biti odigran u KC-u Dražen Petrović. U četvrtak 26. rujna za polufinale će se boriti Partizan - Mega Leks (17 sati) te Crvena zvezda - Koper Primorska (20 sati), dok su u petak na rasporedu dvoboji Cedevita Olimpija - FMP (17 sati) i Cibona - Budućnost (20:30 sati). 

"Odradili smo s Cibonom jako puno posla u pripremama. Uložili smo dosta truda i financija da to bude najbolji ABA Superkup do sada. Nadamo se da će dosta ljudi doći pogledati, da će se nastaviti zanos oko Cibone. U širem krugu oko Zagreba i Hrvatske neće se pronaći bolji klubovi od ovih. Tu su bivši i sadašnji euroligaši koji su se još pojačali, bit će zanimljivo vidjeti novu Cibonu pa i Cedevitu koja prvi put dolazi nakon spajanja s Olimpijom te naše goste iz Kopra koji imaju dosta poveznica s hrvatskom i zagrebačkom košarkom", zaključio je Vela.

Subotnja polufinala Superkupa ABA lige na rasporedu su od 17 i 20 sati, dok je finalna utakmica na programu u nedjelju od 20 sati.

Pročitajte više