Superliga

Tri velikana odbila su sudjelovati u Superligi. Ne zna se tko će ih zamijeniti

Foto: Guliver

VIJEST o osnivanju nogometne Superlige u kojoj bi igrali najbolji i najbogatiji europski klubovi izazvala je pravu buru u nogometnoj zajednici. 

U Superligi bi sudjelovali španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali PSG, Bayern i Borussiju Dortmund da im se priključe, ali ta tri kluba su ih odbili. 

"Naš klub planira nastaviti natjecanje u Ligi prvaka. Ideju o tome da budemo osnivači Superlige smo odbili", rekao je Hans-Joachim Watzke, prvi čovjek Borussije, i poručio da isto razmišlja i Bayern.

RMC je objavio da je i PSG odbio ponudu za priključenje ligi, a iz njemačkog Leipziga su odmah poručili da ni oni nisu zainteresirani. 

Tako ostaje nepoznato koja tri kluba će uz ovih 12 biti osnivači Superlige i svake sezone imati zagarantirano mjesto u natjecanju. Utakmice Superlige bi se igrale tijekom tjedna, a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u kolovozu te bi klubovi bili podijeljeni u dvije skupine po 10 momčadi. U ligaškom djelu svaka bi momčad odigrala 18 utakmica, a onda bi po tri najbolje iz obje skupine ušle direktno u četvrtfinale. Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije momčadi koje su u ligaškom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. U nokaut-fazi igrale bi se dvije utakmice, kod kuće i u gostima, a finalni susret bio bi na neutralnom terenu. 

Pobjednik Superlige dobit će oko 400 milijuna eura, što je tri puta više nego što dobiva osvajač Lige prvaka. U samom startu natjecanja klubovi Superlige podijelit će međusobno više od tri milijarde eura. 

 

Pročitajte više