HRVATSKI TRENERI

Triput je dobio otkaz u istom klubu i izgubio ugled. Ivan Jurić sad je otkriće sezone

Foto: Getty Images

POTKRAJ prošle sezone Verona je bila u lošoj situaciji. Napokon je otpustila Fabija Grossa, koji se nije uspio upustiti u borbu za viši rang natjecanja iako je imao jednu od najsnažnijih momčadi u talijanskoj Serie B. Za trenera je došao Alfredo Aglietti, koji je napravio čudo i kroz doigravanja izborio plasman u Serie A, samo da bi kasnije bio otpušten. Nešto više od godinu dana kasnije, unatoč očekivanjima da će se odmah vratiti među drugoligaše, Verona se čvrsto drži u sredini poretka, daleko od posljednja tri mjesta. Iza toga stoji Agliettijeva zamjena Ivan Jurić, štićenik jednog od najcjenjenijih europskih trenera Giana Piera Gasperinija. No njegov je put do Verone bio živopisan, piše football-italia.net.

Jurić je Gasperinija upoznao tijekom igračke karijere, kad je talijanski stručnjak bio imenovan trenerom Crotonea 2003. godine. Pod Gasperinijem je kalabreška momčad izborila nastup u Serie B i dostigla najviši plasman ikad u ligi. Nakon što je taktičar iz Pijemonta dobio posao u Genoi 2006. godine, Jurić ga je slijedio te postao ključni član momčadi koja je nakon 11 godina izbivanja izborila povratak u elitni razred talijanskog nogometa.

U Genoi je završio igračku i započeo trenersku karijeru

Hrvatski nogometaš ostao je u Genoi još tri sezone prije nego što je 2010. godine završio igračku karijeru. Ubrzo nakon toga započela je njegova trenerska karijera. Položio je trenerske ispite i postao pomoćni trener juniora Genoe. Samo godinu dana kasnije, Gasperini ga je uzeo za pomoćnika u Interu.

Bio je to jasan pokazatelj odličnog odnosa njih dvojice i Gasperinijevo priznanje Jurićeve nogometne inteligencije i trenerskog potencijala. Gasperini se nije dugo zadržao u Interu i Jurić ga je slijedio u sljedeći klub, Palermo, gdje su zahvaljujući nepredvidljivom karakteru tadašnjeg vlasnika Maurizija Zamparinija radili u dva mandata.

Embed from Getty Images

Jurić je 2013. godine odlučio da je spreman za vlastitu trenersku karijeru. Vratio se u Genou kako bi jednu sezonu vodio juniorsku momčad i potom preuzeo trećeligaša Mantovu. Hrvatski je stručnjak u početku imao problema, pobijedivši samo jednom u prvih 10 utakmica, ali na kraju je njegova momčad završila u sredini ljestvice.

Unatoč ovom ne baš blistavom startu trenerske karijere, drugoligaš Crotone imenovao ga je trenerom na početku sezone 2015./2016. Godinu ranije, Crotone je završio samo jedan bod iznad zone ispadanja. S Jurićem na čelu te uz neka ključna pojačanja poput Alexa Cordaza, Federica Riccija i Ante Budimira, Crotone se neočekivano nametnuo kao kandidat za promociju u Serie A.

Genoa mu je u ruke dala i prvu momčad pa ga triput otpustila

Većim dijelom sezone Crotone je držao jedno od prva dva mjesta i na kraju izborio plasman u Serie A prvi put u povijesti. Naravno, ovaj Jurićev povijesni uspjeh privukao je pažnju većih klubova i on neće ostati u Crotoneu tijekom prve sezone među prvoligašima.

U ljeto 2016. Gasperini je nakon tri godine napustio Genou i preuzeo Atalantu. Zvijezde su se poklopile. Jurić je bio perspektivan, mladi trener koji je već dobro poznavao klub i imao slične ideje kao i njegov mentor. Tako je postao Gasperinijev nasljednik u Genoi. Malo je reći da je njegov mandat u Genoi bio kaotičan. Prvi mandat na klupi Genoe trajao je manje od godinu dana, otpušten je u veljači 2017. nakon ponižavajućeg poraza 0:5 od posljednjeplasirane Pescare. Vratio se samo dva mjeseca kasnije, da bi ponovno bio otpušten nakon 12 utakmica u sezoni 2017./2018., jer je Genoa pala u zonu ispadanja.

Embed from Getty Images

Zato je bio pravi šok kad je na početku sezone 2018./2019. Jurić treći put sjeo na Genoinu klupu nakon otkaza Davideu Ballardiniju. Ostao je samo sedam utakmica, nije postigao nijednu pobjedu i ponovno je otpušten. U tom trenutku njegova je trenerska reputacija bila uzdrmana. Zato je njegovo imenovanje za trenera Verone u lipnju 2019. godine dočekano s razumljivom skepsom. No za manje od godinu dana uspio je povratiti, pa čak i poboljšati svoju reputaciju.

Jurić je uspio dovesti Veronu do borbe za plasman u Europu ligu, iako je klub minimalno potrošio na transfere. Nakon ponovnog pokretanja natjecanja, Verona je ispala iz konkurencije za europska natjecanja, ali vjerojatno će završiti u gornjoj polovici redoslijeda, što je zvjezdani uspjeh za momčad u koju su mnogi sumnjali prošlog kolovoza.

Gasperini je njegovu Veronu nazvao otkrićem sezone

Jurić je za svoje uspjehe dobio pohvalu od svog mentora Gasperinija, koji je rekao kako je Verona otkriće sezone zbog stila igre koji je razvila. Gasperinijeva je pohvala taktičkog pristupa svoga štićenika zapravo zabavna, jer obojica njeguju vrlo sličan stil igre. Obojica su skloni svoje momčadi postaviti u formacije 3-4-2-1 ili 3-4-1-2, s agresivnim i pozitivnim pristupom igri. Jurić je očito mnogo naučio tijekom devet godina suradnje sa 62-godišnjim taktičarom.

Dugačak je put dok se Jurić bude mogao uspoređivati s Gasperinijevim postignućima, ali time se ni ne opterećuje. Nedavno je potpisao novi ugovor s Veronom, što ukazuje na to da smatra kako ima još puno posla prije nego što se bude mogao posvetiti većim stvarima.
 

Pročitajte više