NAVIJAČI

Trut: Nisam rekao da su se pijani navijači tukli. Ja sam ih zvao da čiste dvorišta

Foto: Pixsell / M. Tironi

DAMIR TRUT, ravnatelj Civilne zaštite i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kazao je večeras da je njegova izjava o "navijačima koji su pomažući unesrećenima na potresom pogođenim područjima napravili kaos i tukli se na terenu" - krivo prenesena ili je bila nespretna. 

Gostujući pred kamerama RTL-a čovjek koji je zadužen za organizaciju civila i operativnih snaga u ostvarivanju zaštite i spašavanja ljudi, životinja, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša u velikim nesrećama i katastrofama, upitan da pojasni izjavu u kojoj proziva navijačke skupine, odgovorio je da su ga "krivo interpretirali".

 "Izjava je bila nespretna ili netočno interpretirana, ali u prvom trenutku volonteri tog tipa nisu bili potrebni", kazao je Trut.

Na pitanje novinara je li navijače netko uputio što trebaju raditi na terenu, Trut je odgovorio:

"Postupci idu po protokolu, prvo se spašavaju ljudi i tada nema potrebe da netko lopatom tovari cigle. Ja sam danas bio u kontaktu s jednom navijačkom skupinom koja će organizirano doći, dat ćemo im jedno selo da pomažu stanovnicima i da čiste dvorišta. Nisam rekao da su se tukli i pili, ja sam danas već nekoliko puta to demantirao, to je dio ove priče koju smo otvarali. Po društvenim mrežama postoje napori da nas se omalovaži. Prije dva dana smo imali istu priču s Crvenim križem".

Nespretna izjava ili nespretna interpretacija? 

Podsjetimo, izjavu za koju Trut sada kaže kako je "bila nespretna ili krivo interpretirana" prenijeli su kolege iz 24sata.

"Civilna zaštita vam se temelji na nekom volonterizmu, ona vam ne treba na dnevnoj bazi. Kad se dogodi ovako velika katastrofa, onda vam treba Civilna zaštita jer samo preko volontiranja možete dobiti toliku količinu ljudi. To što su se navijači organizirali, to je želja nekome pomoći i to je ok, ali u tom trenutku to nije bilo dobro. Trebali su pričekati par sati ili dana. I što su napravili? Zakrčili su nam sve i nisu službe mogle prolaziti. Onda smo imali sad nekoliko dana ljude koji su tu glavinjali, pili i tukli se po terenu. Morali smo se baviti njima umjesto stradalima", stoji u izjavi koja je danas izazvala mnogobrojne reakcije građana i navijača.

Ravnateljstvu Civilne zaštite poslali smo upit je li s navijačkim skupinama komunicirao i ranije te jesu li navijači iz Splita u tri Prometova autobusa u Petrinju stigli na poziv, kao što su to kazali iz Torcide, i ako jesu, tko ih je pozvao i rasporedio po terenu. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. 

Pročitajte više