"Tucak riskira svoje zdravlje vodeći Hrvatsku. Sam je tako odlučio"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKA vaterpolska reprezentacija udaljena je dva koraka od titule europskog prvaka. Momčad Ivice Tucka uvjerljivo je pobijedila Grčku u četvrtfinalu te je u polufinalu u nedjelju od 18:30 čeka Mađarska. Za komentar smo upitali legendarnog hrvatskog trenera Dragana Matutinovića.

Radi se o čovjeku koji je početkom devedesetih izgradio španjolski vaterpolo, a reprezentaciju pretvorio u svjetsku silu. Do dolaska Matutinovića Španjolska praktički u vaterpolu nije ni postojala. S njim je u samo tri godine uzela srebro na SP-u 1991., srebro na Igrama 1992. i broncu na EP-u 1993. O hrvatskom stručnjaku u Španjolskoj je snimljen i film.

Što kažete na dosadašnji nastup Hrvatske na Europskom prvenstvu?

Hrvatska zasad dobro igra na ovom prvenstvu. Izbornik Tucak dao je ocjenu 4 za nastupe do Grčke, dakle do četvrtfinala. Ja se ne slažem s njim. Po meni su odigrali za tricu do Grčke. A za nastup protiv Grka dao bih im čistu peticu! Grci su mi izgledali dosta opušteno. Ne znam što se s njima događa i hoće li se oni ikad vratiti na razinu na kojoj su nekad bili.

Mislite li da je Grcima bilo puno teže jer su igrali dva dana zaredom?

Mislim da na njih to nije utjecalo. To su ozbiljni, iskusni igrači koji mogu normalno odigrati u takvom ritmu. No ti Grci su i protiv Italije izgubili uvjerljivo. Jednostavno ta momčad ne funkcionira kako bi trebala. 

Marko Bijač odlično brani na ovom turniru...

Bijač je po meni naš najbolji igrač na turniru. On je oslonac Hrvatskoj. Odličan je. Jako dobar je bio i Loren Fatović. Ne mora biti loše to što ti je golman najbolji igrač u momčadi. Bijač je pouzdan, ulijeva sigurnost svojim suigračima u obrani. Odmah svi slobodnije igraju.

Jeste li zadovoljni načinom na koji Ivica Tucak vodi ovu ekipu?

Kao što sam već rekao, mislim da je do Grka naša igra bila za tricu. Ne za trojku jer se trojka kaže u Beogradu haha... Ivica Tucak dobro vodi ekipu na ovom turniru. On zna posao, to nije uopće sporno, radi ga dobro već deset godina. Samo, sad su mu ugradili stent i ja se ne bih ovim poslom bavio na njegovom mjestu. Ali to je njegov izbor. Riskira, ali svaka mu čast.

Hrvatskoj slijedi susret s Mađarskom u polufinalu. Kakvi su Vam Mađari?

Mađari su me oduševili. Većina su svjetski prvaci do 20 godina. Igraju momci odličan, brz, eksplozivan, moderan vaterpolo. Svaka čast. I to bez devet najboljih igrača. Njihov ulazak u polufinale je rezultat za divljenje. Oni se čuvaju za Svjetsko prvenstvo i za Olimpijske igre.

Hrvatska želi u finale, a tamo će vjerojatno biti Španjolci...

Španjolska nama ne odgovara kao reprezentacija. Ima nekoliko fantastičnih pojedinaca i igra brz vaterpolo. Po meni je Španjolska najbolja ekipa na svijetu u ovom trenutku. Španjolci bi protiv nas bili favoriti da se ne igra u Hrvatskoj. No u domaćem bazenu nitko nije favorit protiv Hrvatske. Velika je stvar kad igrate doma. Imate podršku i kad vam ide dobro i kad ne ide. 

Na ovom natjecanju moglo se dosta kalkulirati s odabirom protivnika. To su činile mnoge momčadi. Kako riješiti taj problem u budućnosti?

Ne znam ni ja. Toga je uvijek bilo i bit će. 

Za 20-ak dana nakon Eura slijedi Svjetsko prvenstvo...

Raspored je sulud. Ne razumijem kako su odredili takav raspored. To nema veze s mozgom. Ne mogu u 20 dana biti dva velika natjecanja. A igrači su došli pripremljeni na klupski vaterpolo, koji se igra jednom ili dvaput tjedno. Vidjeli smo da neke momčadi igraju i dva dana zaredom tu na turniru. 

Pročitajte više