Turisti u šoku, snijeg u JAR-u: Umjesto sunčanih naočala i spreja protiv komaraca, traže se rukavice

GUSTI snijeg koji je u utorak zabijelio dijelove Južne Afrike, posebno provincije Eastern Cape i Western Cape, mogao bi stvoriti probleme i organizatorima i sudionicima Svjetskog nogometnog prvenstva.

Naime, snijeg je već uzrokovao mnoge probleme u prometu, a u nesrećama je ozlijeđeno nekoliko ljudi. Putovanje navijača iz grad u grad maksimalno je otežano, a u samo 46 sati uvjeti su se sasvim promijenili. Više najveća prirodna opasnost ne vreba od zmijskih ugriza, već od smrzotina. Pogotovo što se u prometnim gužvama koje su nastale zbog nesreća čeka u kolonama i po nekoliko sati.

Snijeg je pao i u najsušim dijelovima zemlje, a na nekim mjestima je dubok gotovo tridesetak centimetara. Ne treba ni napominjati koliko je ovakvo vrijeme iznenadilo posjetitelje, koji su u Južnu Afriku nosili sprej protiv komaraca i dva para sunčanih naočala. No, to je izričito njihova greška, jer su neinformirani, barem tako kažu iz meteorološkog zavoda.

"U ovo doba godine snijeg i hladno vrijeme nisu neuobičajeni u ovim područjima", izjavio je za Mirror Rian Smit iz Južnoafričke meteorološke službe.  Meteorolozi su u utorak upozorili kako bi snijeg mogao biti problem i tijekom utakmice između Engleske i Alžira koja bi se trebala odigrati u petak u Cape Townu, glavnom gradu spomenute provincije Western Cape.

Zima ubila oko 500 pingvina

Najavljivana ciklona je posjetila jug Afrike, kao što su i snježni nanosi zatrpali mnoge dijelove ove zemlje na većim nadmorskim visinama. Posebno su pogođene provincije Eastern Cape i Western Cape i moglo bi se po prvi put u povijesti održavanja svjetskih nogometnih prvenstava dogoditi da na tim utakmicama kulisa bude bijele boje. To nikako ne treba čuditi, najavljuju tamošnji izvori, jer snijeg i niske temperature su sasvim uobičajene za ovaj dio godine u Južnoafričkoj Republici.

Isto tako, ovo je prvi put da se Svjetsko prvenstvo, nakon 1978. godine i Argentine, održava na dijelu južne zemljine polutke.  Zima i niske temperature koje se trenutačno kreću oko 0 stupnjeva Celzijusa (najavljuju se i niže, oko pet-šest ispod nule) imale su tragične posljedice na pingvine u Južnoafričkoj Republici. U spomenutom Eastern Capeu je, pak, uginulo 500-ak pingvina, uglavnom mlađe dobi, između nekoliko tjedana i dvije godine. Njihovi mladi organizmi očigledno nisu izdržali nagli nalet zime, niskih temperatura i snijega.

Pročitajte više