BOKS

Dan kad je Tyson šokirao svijet: Vodio je na bodove pa odlučio da mu je dosta boksa

Foto: EPA

MIKE TYSON posljednjih je tjedana ponovno u središtu pažnje borilačkog svijeta nakon što je objavio snimke koje pokazuju da je s 53 godine u izvrsnoj formi. Najavio je povratak u ring u humanitarne svrhe.

A u ringu je posljednji put službeno bio na današnji dan prije točno 15 godina. Tog 11. lipnja 2005. legendarni boksački as je usred borbe protiv Kevina McBridea objavio kraj karijere.

Nakon šeste runde ostao je sjediti u svojem kutu, bez ikakve volje da nastavi borbu, iako je kod dva od tri suca imao bodovnu prednost.

"Rekao sam mu da znamo kako se prije 10 godina ovo ne bi moglo dogoditi. Tyson je samo prošaptao: 'Hvala.' Ne omalovažavam Kevinovu pobjedu, ali bilo je prilično tužno", rekao je McBrideov trener Packie Collins.

Iron Mike se nakon toga više nikad nije borio. Bio mu je to treći poraz u posljednja četiri meča, skoro godinu dana nakon prethodne borbe. Kasnije je priznao da je na meč pristao isključivo zbog novca jer je bio u ogromnim financijskim problemima.

Prema BoxRecu, Tyson je za tu borbu zaradio 5,5 milijuna dolara, ali dobio je samo 250.000, dok je ostatak otišao brojnim vjerovnicima, piše Bleacher Report.

"Ne želim pokazivati manjak poštovanja prema sportu koji volim. Nisam više u ovome svim srcem. Žao mi je navijača koji su platili da ovo gledaju. Volio bih da sam mogao pokazati više, ali vrijeme je da idem dalje sa životom, budem otac i brinem se za svoju djecu", rekao je tada Tyson za USA Today.

Tri godine kasnije u dokumentarcu "Tyson" rekao je da je borbu prihvatio samo zbog novca te da uopće nije očekivao pobjedu jer je bio izvan forme i više nije shvaćao boks ozbiljno.

Motivirani McBride, kojem je to bila daleko najveća borba u karijeri, iskoristio je ponuđenu priliku i zaslužio svoj trenutak slave iako ga je Tyson zasjenio objavom umirovljenja.

"I danas se sjećam kako me snažno pogodio u šestoj rundi. Bubnjevi su mi udarali u glavi. Instinktivno sam rekao: 'Je li to sve što možeš? U nevolji si!' Tada je počeo svašta pokušavati. Prvo me primio za lijevu ruku i pokušao je slomiti. Trenutak kasnije pokušao me ugristi za bradavicu. Srećom je imao zaštitnu gumu za zube inače bih ja danas bio Irac s jednom bradavicom", prisjetio se McBride u razgovoru za Daily Mail.

Ta pobjeda ostala mu je vrhunac slave jer je izgubio šest od narednih osam borbi prije završetka karijere. Danas radi kao drvosječa.

Tyson je u ovih 15 godina izašao na pravi put, sredio se, počeo se zdravije hraniti i riješio se većine ovisnosti, a danas ima svoj popularni podcast i uspješan biznis s marihuanom, koji mu navodno donosi milijun dolara mjesečno.

Pročitajte više