U četvrtfinale Eurolige prošli Caja Laboral i Panathinaikos

NAKON ovog četvrtka i svih utakmica 6. kola Top 16 faze košarkaške Eurolige, poznato je osam momčadi koje su se plasirale u četvrtfinale. Parovi su: Barcelona - Panathinaikos, Caja Laboral - Maccabi, Real Madrid - Valencia i Olympiacos - Montepaschi Siena. Igra se na tri pobjede, a prve su utakmice na rasporedu 22. ožujka. Prije posljednjeg 6. kola u skupini E je bila zamršena situacija, odnosno, zadnje kolo su tri momčadi dočekale s omjerom 3-2. Panathinaikos je gostovao kod Unicaje i njih je pobjeda sigurno slala prema četvrtfinalu. Do nje su i došli uz kontrolu od prve do zadnje minute. Pobijedili su 77-61, a sa 18 poena je njihov najbolji strijelac bio Nicholas Drew. Sa 12 poena i osam skokova je prvo ime domaćina bio bosansko-hercegovački košarkaš Nedžad Sinanović.

U direktnom duelu je Caja Laboral pobijedila u gostima Lietuvos Rytas i tako spriječila najveće iznenađenje Top 16, odnosno, prolaz Litavaca u četvrtfinalu. Caja Laboral je time osvojila prvo mjesto u skupini, a odličnu je utakmicu za španjolsku momčad odigrao hrvatski košarkaš Stanko Barać koji je ubacio 13 poena uz šest skokova, jednu asistenciju i dvije ukradene lopte. Za dva poena je gađao 5-7, dok je pogodio i jednu tricu. U skupini F nije bilo dramatike oko prolaza, jer su se Barcelona i Maccabi već ranije probili među osam najboljih. U zadnjem je kolu Barcelona kao domaćin pobijedila Union Olimpiju 76-58, a za goste je Damir Markota, za 18 minuta, postigao devet poena uz četiri skoka i jednu asistenciju. Za dva poena je gađao 4-5, a s linije slobodnih bacanja 1-2. Nezainteresirani Maccabi je, pak, poražen kod Lottomatice u Rimu 82-69.

Ispali Spahija i njegov Fenerbahçe

Košarkaši turskog Fenerbahçea, koje vodi hrvatski strateg Neven Spahija, a za kojeg igraju Roko Ukić i Marko Tomas, neće igrati u četvrtfinalu Eurolige. Makar su dobili tri uvodne utakmice ove faze natjecanja (Top 16), nakon toga je Fenerbahçe izgubio tri zaredom, a u četvrtak i ključni ogled kod Valencije. Bio je to direktni dvoboj za četvrtfinale, a turska je momčad mogla ići dalje čak i uz poraz do tri poena razlike. No, Valencia je slavila s uvjerljivih 82-68 i tako je momčad koju je Spahija vodio prošle sezone bila kobna po njega i njegov sadašnji sastav. Treba se samo nakratko vratiti u bližu povijest i reći da je Valencia u Top 16 fazu ušla tricom Dušana Savanovića sa zvukom sirene protiv Union Olimpije. Sada su već među osam najboljih Eurolige gdje će igrati protiv Real Madrida, a za tu momčad je pravi procvat počeo kada ih je tijekom sezone preuzeo trener Svetislav Pešić.

Najbolji strijelci Valencije su bili Javtokas i De Colo sa 15 poena, dok je Savanović dodao 14. Omar Cook je ubacio šest poena, ali je imao i čak 11 asistencija. Emir Preldžić je sa 20 poena bio najbolji igrač gostiju, dok je hrvatski košarkaš Roko Ukić ubacio 13 poena uz četiri asistencije i dva skoka. Za tri poena je gađao 1-5, za dva poena 3-7 i sa linije slobodnih bacanja 4-5. Marko Tomas je ubacio pet poena uz osam skokova i jednu asistenciju. Promašio je čak šest trica, a za dva poena je šutirao 2-5 i sa linije slobodnih bacanja 1-2.

Euroliga, TOP 16, 6. kolo:

skupina E

Unicaja - Panathinaikos 61-77

Lietuvos Rytas - Caja Laboral 68-77

Redoslijed: 1. Caja Laboral 4-2, 2. Panathinaikos 4-2, 3. Lietuvos Rytas 3-3, 4. Unicaja 1-5.

skupina F

Barcelona - Union Olimpija 76-58

Lottomatica - Maccabi 82-69

Redoslijed: 1. Barcelona 6-0, 2. Maccabi 3-3, 3. Lottomatica 2-4, 4. Union Olimpija 1-5.

skupina G

Real Madrid - Montepaschi Siena 77-95

Efes Pilsen - Partizan 65-67

Redoslijed: 1. Real Madrid 5-1, 2. Montepaschi Siena 4-2, 3. Efes Pilsen 2-4, 4. Partizan 1-5.

skupina H

Valencia - Fenerbahçe 82-68

Olympiacos - Žalgiris 78-64

Redoslijed: 1. Olympiacos 5-1, 2. Valencia 3-3, 3. Fenerbahçe 3-3, 4. Žalgiris 1-5.

Pročitajte više