"U Dinamo sam se zaljubio prije osam godina, a plakao sam zbog Šahtara"

Foto: Index

DINAMO večeras u 18:45 u Prištini neće imati podršku Bad Blue Boysa, ali na stadionu Fadil Vokkri neće biti potpuno sam. Iako BBB-i imaju zabranu dolaska na utakmice, Jakirovićeva momčad imat će podršku male skupine kosovskih navijača jer Dinamo na Kosovu nije baš bilo tko.

Još iz doba bivše Jugoslavije Dinamo i Hajduk uživaju veliko poštovanje na ovi područjima, a o Dinamu se u Prištini govori samo u superlativima. Kako smo čuli, Ballkani je klub koji u mnogo čemu pokušava kopirati Dinamo i vidi ga kao idola na svojem europskom putu i Dinamo je u Prištini dočekan s iznimnim poštovanjem.

Dinamova delegacija je na dan utakmice u obilježjima kluba izasla na kavu na šetnicu i svi su ih pozdravljali i poželjeli im sreću. Tražili su se i selfieji s bilo kime u Dinamovoj "uniformi" pa se glasnogovornik kluba Marko Bošnir našao u situaciji da se slika s građanima.

U srijedu navečer načuli smo da je skupina od 50-ak BBB-a došla do granice Kosova, ali da nisu uspjeli ući, no o tome nikakvih drugih informacija nije bilo. Ali, na stadionu Fadil Vokkri, koji će biti pun večeras, bit će i 50-ak Dinamovih navijača iz Janjeva, hrvatskog naselja nedaleko Prištine.

Zaljubio se u Dinamo protiv Skenderbeua

A na stadionu će biti i 23-godišnji Amor Mula koji se u Dinamo zaljubio kao klinac prije osam godina kad je Dinamo igrao s albanskim Skenderbeuom u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Dinamo je slavio 4:1 i 2:1 i, iako će dvije godine kasnije ispasti u Europa ligi od istog protivnika, za Amora je to bio sudbonosni trenutak.

"Dinamo je tad imao sjajnu ekipu. Branio je Eduardo, igrao je Pjaca, a bio je tu i Soudani, moj idol. Njega sam najviše volio, strašan igrač. Oduševili su me Bad Blue Boysi i moj najveći san je otići na Maksimir na sjever.

Nisam nikad bio, ali nadam se da ću jednom doći. Nema nijednog drugoga kluba koji volim i nije bilo šanse da propustim ovu utakmicu. Naravno, uvijek navijam za hrvatsku reprezentaciju. Poludio sam od sreće kad su dinamovci Oršić i Petković sredili Brazil", kaže Amor koji je u Prištinu na utakmicu došao iz obližnje Đakovice.

"Nakon toga sam pratio apsolutno sve utakmice Dinama. Svaki prijelazni rok bih pratio sve vijesti oko transfera, tko odlazi, tko dolazi, a u međuvremenu sam dobio i potpisanu loptu od Lovre Majera dok je bio naš igrač te dres od Marija Gavranovića. On je veliki Dinamovac, kao i ja. Ima na Kosovu puno navijača Dinama, ali ja sam najveći", dodaje Mula.

Od šest ujutro čekao igrače

On je bio s još nekoliko navijača Dinama ispred hotela u centru grada u kojem odsjeda momčad. Slikao se s igračima, ali je bio malo tužan jer nije bilo Brune Petkovića, njegovog najdražeg igrača kojemu je pripremio i transparent.

"Kad sam im rekao da sam s Kosova i da sam navijač Dinama, trener Jakirović nije mogao vjerovati. Bio je to najljepši dan u mom životu, od 6 ujutro sam bio tamo. Imao sam neki osjećaj uoči ždrijeba Konferencijske lige da će Dinamo doći na Kosovo i jako sam sretan što ću ga gledati. Samo da mi je jednom otići na Maksimir...", rekao je Amor i nastavio:

"Petković je čudo od igrača i bez njega smo puno slabiji. Možda svi misle da će Dinamu biti lako protiv Ballkanija, ali vjerujte mi da neće. Volim Dinamo i dosta pratim nogomet i mogu vam reći da je Ballkani puno ozbiljniji i klub i momčad nego što ljudi misle. Kad igraju ovdje u Prištini, što ni nije njihov dom nego Suva Luka, pobjeđuju sve. Ovdje je izgubio i Ludogorec".

Plakao zbog Šahtara

Najteža utakmica u "karijeri" navijača Dinama bila mu je ona sa Šahtarom u 4. kolu Lige prvaka 2019. godine kad bi Dinamo do 93. minute vodio 3:1 da bi u infarktnoj završnici primio dva gola i na kraju ispao iz skupine.

"Plakao sam nakon te utakmice, nisam mogao doći k sebi. Ali, zato nikad neću zaboraviti Tottenham i onu veliku pobjedu. Mislav Oršić, to je bio čovjek za velike utakmice. To je bila velika momčad", priča Mula i dodaje:

"Zabrinut sam za Dinamo. Ne sviđa mi se što sadašnja uprava radi, momčad je dosta slabija nego prije ne znam što rade Šimić i njegovi suradnici. Ali dobro, samo da mi danas pobijedimo, ali neće biti lako", zaključio je najveći Dinamov navijač na Kosovu.

Pročitajte više