afrička liga prvaka

U finalu afričke Lige prvaka igrat će se jedan od najbrutalnijih derbija na svijetu

Foto: EPA-EFE

PRVI PUT u povijesti afričke Lige prvaka u finalu će igrati dva najveća afrička kluba i gradska rivala Al Ahly i Zamalek iz Kaira.

Ranije je određeno da će se utakmica igrati u Kairu, a nakon što su se Al Ahly i Zamalek plasirali u finale, ta utakmica glavna je tema u Egiptu. Danima se vijećalo hoće li navijači biti pušteni na tribine i prvo je odlučeno da će ih moći biti najviše 2000, da bi jučer bilo odlučeno da nitko neće moći biti na stadionu osim dužnosnika oba kluba i predstavnika afričke nogometne federacije CAF.

No, kako pišu agencije, Kairo se sprema za opsadno stanje budući da se očekuje da će tisuće navijača pokušati doći do Cairo International Stadiuma na kojem će se utakmica igrati, a to znači da bi moglo biti velikih nereda. Oni nisu ništa neuobičajeno za ovaj gradski derbi koji se svrstava među najvatrenije na svijetu iako zadnjih godina nema toliko brutalnih tučnjava kao ranije kad su smrti bile najnormalnija stvar.

Korijeni rivalstva iz doba britanske okupacije

Al Ahly i Zamalek najveći su rivali u Africi uz Wydad i Raja Casablancu u Maroku, a njihovo rivalstvo dijeli društvo ne samo u Kairu nego u čitavom Egiptu. U zemlji sa 100 milijuna stanovnika derbi između Al Ahlyja i Zamaleka gleda u prosjeku oko 50 milijuna, a oba kluba imaju jako puno navijača u čitavoj Africi te u arapskom svijetu.

Rivalstvo vuče korijene iz doba britanske okupacije. Al Ahly, klub koji je predstavljao radnički klasu i anti-imperijalistički pokret, i Zamalek, klub aristokracije i bogatijih ljudi naklonjenih Britancima, spadaju među najuspješnije u ovom natjecanju. Al Ahly je apsolutni rekorder s osam titula prvaka Afrike, dok ih Zamalek ima pet, kao i TP Mazembe iz Konga.

Al Ahly i njegovi navijači puno su više od nogometa. Klub je 2000. godine proglašen afričkim klubom stoljeća zbog osam titula prvaka kontinenta te čak 38 titula prvaka Egipta i 35 titula u kupu. No, njegovi navijači vrlo često su bili pokretači društvenih i političkih pokreta, a igrali su ključnu ulogu u svrgavanju Hosnija Mubaraka.

Režim im se osvetio

Godine 2012. tijekom derbija između Masryja i Al Ahlya ubijena su 72 navijača Al Ahlya koje su u Port Saidu uz pomoć policije napali domaći navijači. Iako to nikad nije dokazano, u egipatskoj javnosti smatra se da je to bila odmazda ultrasima zbog sudjelovanja u egipatskoj revoluciji godinu dana ranije.

Zadnjih godina situacija je mirnija, a Zamalek je dobio samo dva od zadnjih 11 međusobnih susreta. Zadnji derbi, koji se odigrao u kolovozu ove godine, Zamalek je dobio 3:1, a utakmicu je sudio hrvatski sudac Ivan Bebek.

Al Ahly je u sutrašnjoj utakmici blagi favorit prema kladionicama.

Pročitajte više