U Grčkoj smo gledali cirkus. Sve je kriva UEFA i suluda pravila u kvalifikacijama

Foto: Profimedia

OSNIVANJEM Lige nacija UEFA je dala šansu reprezentacijama da izbore odlazak na Europsko prvenstvo zahvaljujući rezultatima u tom natjecanju. Podsjetimo, ove godine to bi moglo pomoći i Hrvatskoj u slučaju da ne izbori direktan plasman. No jučerašnja utakmica između Grčke i Nizozemske pokazala je koliko sulud i nepošten može biti ovaj format. Nizozemska je pobijedila u susretu u kojem nije vrijedila ni matematika ni logika, već samo kalkulacije, a sve zahvaljujući UEFA-i. 

Što se dogodilo?

Pogodak odluke postigao je Virgil Van Dijk iz penala u 93. minuti. Sada Nizozemska ima isti broj bodova kao i Grčka uz bolji međusobni omjer (dvije pobjede), ali i utakmicom manje. Francuska je već otprije u toj skupini osigurala direktan plasman.

Da je Grčka izvukla remi, imala bi tri boda prednosti pred Nizozemcima. Ta tri boda razlike bi Oranje vrlo vjerojatno nadoknadilo protiv Gibraltara, ali bi Grci u normalnim okolnostima imali realnu šansu izboriti direktan plasman s obzirom na to da u zadnjem kolu dočekuju demotivirane Francuze, dok Nizozemska može prosuti bodove protiv Irske.

No bod protiv Nizozemaca im nije ništa značio i morali su riskirati za pobjedu. U tom riziku su primili gol koji ih je gotovo sigurno maknuo iz svih kombinacija za direktan plasman na Europsko prvenstvo.

Zašto Grčkoj bod nije ništa značio?

Tri boda prednosti do kraja Grcima ne bi značile gotovo ništa. Uz eventualnu pobjedu protiv Francuske morali bi dočekati barem jedan kiks Nizozemske (protiv Irske ili Gibraltara). Gibraltar nema gotovo nikakve šanse otkinuti bodove Nizozemskoj, ali posebna priča je Irska.

Naime, ona jedinu šansu za plasman na Europsko prvenstvo ima preko dodatnih kvalifikacija. Njoj odgovara da se što više reprezentacija koje su iznad nje (po koeficijentu u Ligi nacija) direktno plasira kako bi uopće dobila svoje mjesto u baražu.

Nizozemska je jedna od tih reprezentacija i Irskoj ne odgovara ništa osim njenog direktnog plasmana što znači da im Irska praktički mora pustiti međusobnu utakmicu. Grčka je tako postala prva reprezentacija koja u ovim kvalifikacijama ispašta zbog UEFA-inog pravila jer je znala za računicu irske reprezentacije.

Sreća u nesreći je da će Grci imati šansu preko dodatnih kvalifikacija. Naime, oni su jedni od osvajača grupe C Lige nacija te bi po sadašnjim projekcijama išli u dodatne kvalifikacije i igrali mini turnir s Gruzijom, Luksemburgom i Kazakhstanom.

Pročitajte više