hnl

U Hajduku su mu prijetili smrću i psovali mu majku. Sad je hit igrač HNL-a

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ŠIBENIK je jučer u 7. kolu HNL-a pobijedio Istru 3:1 i tako nastavio s jako dobrom formom u zadnja tri kola.

Momčad Marija Rosasa je prije dva tjedna razbila Dragovoljac 6:2, u prošlom kolu je nadigrala Rijeku pa izgubila 2:1, a sad je još jednom jako dobrom utakmicom skočila u sredinu tablice. Šibenik u reprezentativnu stanku ulazi u odličnom raspoloženju, a španjolski trener imat će priliku dodatno uigrati momčad za nastavak prvenstva.

Ocjena 10 pa 9.6

No, toga ne bi bilo da nema nevjerojatnog Marina Jakoliša, 24-godišnjaka koji se ove sezone vratio na Šubićevac na posudbu iz Hajduka. Protiv Slavena je zabio gol u remiju 1:1, s jednim golom i tri asistencije briljirao je u pobjedi protiv Dragovoljca, da bi jučer odigrao fantastičnu utakmicu i sam pobijedio Istru. Jakoliš je namjestio prvi gol Deliću, a onda sam zabio drugi i treći. Na utakmici protiv Dragovoljca je od SofaScorea dobio ocjenu 10, a jučer 9.6.

> KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ GOLOVE I MAJSTORIJE MARINA JAKOLIŠA PROTIV ISTRE.

Kod prvoga gola je u slalomu prošao kroz četiri igrača Istre, onda je sjajnim udarcem s ruba šesnaesterca pogodio suprotni kut za 2:0 i potom na asistenciju Sahitija zabio za 3:0. Dobio je praktički sve duele u kojima je bio, a uz asistenciju i dva gola imao je još četiri ključna dodavanja. U prijevodu, Jakoliš igra savršeno.

Žrtva Tudorovih egzibicija

Nevjerojatan je to uzlet napadača koji je u Hajduku bio na rubu ponora. Na Poljud je došao iz Austrije, uz nevjerojatnu statistiku da je u karijeri dobio više žutih kartona nego što je zabio golova. U prvoj sezoni bod Damirom Burićem praktički nije igrao, ali prava kalvarija počela je kad je momčad preuzeo Igor Tudor. U teško shvatljivoj viziji tadašnjeg Hajdukova trenera Jakoliš je prebačen na desnog beka, što je, potpuno očekivano, odigrao tragično.

Vrhunac Jakoliševe muke u Hajduku dogodio se u lipnju prošle godine, kad je na kući njegovih roditelja u Šibeniku osvanuo morbidan grafit.

"Piješ, šmrčeš, pušiš s Hajdukovim parama, tribat će ti materi crna marama. Jeben ti mater 100.000 puta. Krepaj, gubo", išarao je netko od Hajdukovih "navijača" crnim sprejem.

Nakon što je Tudor otišao, njegov nasljednik Hari Vukas nastavio je forsirati Jakoliša na desnom beku i tek je Paolo Tramezzani shvatio da dečko nije desni bek, pa ga je vratio u napad, iako nije previše igrao. Promjenom struke u Hajduku i dolaskom Livaje, Mlakara i Sahitija te procvatom Biuka, za Jakoliša više nije bilo mjesta u Hajduku, pa je ljetos otišao na posudbu u Šibenik i - preporodio se.

Sljedećeg ljeta nazad u Hajduk

U prvih šest utakmica ove sezone zabio je četiri gola i još toliko puta asistirao, ali koliko mu je dobro sjeo povratak u Šibenik, najviše se vidi na njegovu govoru tijela. Jakoliš je na terenu prepun samopouzdanja, sve mu ide za nogom i na trenutke čak igra nogomet s osmijehom. Dobio je svu slobodu u igri, a Rosas mu je našao mjesto na lijevom krilu, na kojem ulaskom u sredinu na desnu nogu radi dar-mar.

Nastavi li ovim tempom, Jakoliš bi ove sezone mogao biti jedan od najatraktivnijih igrača HNL-a i potencijalno još jedan kojeg u Hajduku nisu shvatili. Šibenčanin se sljedećeg ljeta vraća na Poljud gdje će zateći veliku konkurenciju na svojim pozicijama. Moguće je da zatraži odlazak iz Hajduka, a netko bi za relativno mali novac mogao dobiti potencijalno ipak sasvim solidnog igrača.

Pročitajte više