HRVATSKA NA EURU

"U nama je proradio inat jer su nas otpisali. Sve nam se poklopilo"

Foto: Pixsell

BILA JE to nevažna i lagana utakmica za Hrvatsku, ali ni ta protiv Češke nije mogla bez drame. 

Iako susret nije ni o čemu odlučivao, Červarova momčad željela je upisati i šestu pobjedu na ovom Europskom prvenstvu i s maksimalnim učinkom dočekati utakmicu sa Španjolcima. Dramatičnije nije moglo. Pobjedu Hrvatskoj 22:21 donio je sjajnim udarcem Luka Stepančić u zadnjoj sekundi susreta.

"Htjeli su oni pobjedu više od nas, vidjelo im se to na licima. Ipak smo mi polufinalisti ovog Eura. No, iako je utakmica za nas bila nevažna, svaki poraz ti naruši atmosferu u momčadi, a to nismo htjeli. Igrali su dečki koji su manje igrali, što je za njih bilo odlično. Dobili smo vanjski šut s Mamićem, Ašanin je bio sjajan i nitko se nije ozlijedio, a to je ipak najvažnije", rekao nam je Stepančić u mix-zoni nakon utakmice.

Matej Ašanin je odigrao odličnu utakmicu. Upisao je devet obrana i skinuo neke ključne lopte koje su prelomile utakmicu. Treba li se Šego zabrinuti za svoju poziciju?

"Ha, ha, pa zašto ne? Konkurencija je uvijek korisna. Šego je naš prvi golman, ali super je ovo za Mateja da je prikupio samopouzdanja. Pa njemu je ovo prvo prvenstvo i sigurno je imao neku tremu i nervozu u početku. Njemu je ova utakmica super došla", kaže Luka.

Ni njemu ni ostalim hrvatskim igračima na ovom Euru ne silazi osmijeh s lica. Rijetko kad na okupu vidite skupinu toliko dobro raspoloženih tipova koji zrače optimizmom i samopouzdanjem. Hrvatska je na ovom turniru dobila svih šest utakmica, a mogla bi biti u situaciji da s jednim porazom ostane bez medalje. Kao što je slučaj bio 2007. na SP-u u Njemačkoj kad je Hrvatska s jednim porazom bila peta, a Danci s tri poraza treći.

"Ne razmišljamo na taj način, stvarno. Pričali smo da smo valjda ispucali peh s ozljedama jer je ono što se na pripremama događalo bilo katastrofa. Ne znam uopće kako možeš ući u utakmicu s idejom da je izgubiš pa da ispucaš neki peh. To nema smisla. Svaku utakmicu moraš igrati na pobjedu i svaka pobjeda ti puno znači", kaže Stepančić.

Protiv Češke je zabio tri gola iz šest pokušaja, ukupno 23 na turniru (iz 40 pokušaja) te je trenutačno najbolji strijelac Hrvatske na ovom prvenstvu.

Još nije sve rekao

"Moram priznati da sam zadovoljan i lagao bih kad bih rekao da nisam. Dajem koliko mogu, ali moram paziti da ne izgorim i da rasporedim snagu. Ne mogu si dopustiti da odigram strašnih pet minuta pa da me sljedećih 55 nema nigdje. Definitivno mogu još iako nije lako igrati u oba pravca. No, sigurno mogu još pomoći tim šutom izvana, to nam treba", kaže Luka.

Od njega i suigrača očekivanja uoči ovog turnira bila su nikakva. I to je najblaže rečeno s obzirom na goleme probleme s ozljedama i odustajanjem nekih važnih igrača. 

"U Hrvatskoj je euforija svakih 12 mjeseci kad je neko veliko natjecanje. Uvijek nas isprate s onom: 'Donesite medalju!' Ove godine to nitko nije rekao, dapače, bilo je potpuno suprotno. To nas je dodatno nahranilo nekim inatom i svi smo se nekako skupili i odlučili pokazati koliko vrijedimo. Pratimo što se piše, znamo da je ludnica u Hrvatskoj, sve čitamo. Zašto i ne bismo? No, nismo u euforiji koja nas je držala prošle godine u Njemačkoj pa smo izgubili od Brazila. Svjesni smo da su sad očekivanja narasla, ali smo potpuno na zemlji. Svi smo u najboljim igračkim godinama, puni smo iskustva i sve nam se poklapa. Imamo čak i taj luksuz da dvije utakmice prije kraja drugog kruga osiguramo polufinale pa možemo odmarati kao danas. To je luksuz na ovakvim natjecanjima", smatra Stepančić.

Zanimalo nas je koliko još energije ima u njegovim i nogama suigrača.

"Iskreno, danas ujutro [ponedjeljak, op. a.] mi je bio najgori dan od kada sam ovdje. Nakupilo se umora od subote i utakmice s Njemačkom. To je bilo golemo emotivno pražnjenje, a i fizičko i dobro mi je došla ovakva lagana utakmica da se oporavim. Nakupi se umora na turniru. Pričali smo mi igrači često da se mora nešto promijeniti i povećati broj slobodnih dana na velikim turnirima. Ne znam, ovi gore očito misle da je ovo dovoljno. Igramo četiri utakmice u osam dana i teško je zadržati snagu, ali kako je nama tako je i drugima. Nema plakanja", odgovorio je najefikasniji hrvatski rukometaš.

Slobodni dani najmanji su problem rukometa. Puno veći je onaj s hiperinflacijom natjecanja. Hrvatska će u 365 dana odigrati Europsko prvenstvo, Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo. U slučaju da se na ovom Euru ne plasira na OI, čekaju je eventualno i olimpijske kvalifikacije.

Previše je natjecanja

"Nekad i ja pomislim da se izgubi draž velikih turnira. Sjećam se kako je nogometašima bilo kad se 2010. nisu plasirali na Svjetsko prvenstvo. Osam godina smo bili bez svjetskog prvenstva, to je bio šok. Ja i suigrači uvijek imamo motiva, ali slažem se da je natjecanja previše. Bilo je nekih priča da bi nas prebacili na Zimske olimpijske igre, ali to bi tek za nas igrače bilo loše. Pokušavali smo nešto promijeniti, barem oko tih slobodnih dana. Traju neki pregovori s IHF-om i EHF-om. Najavili su da će u Egiptu biti više odmora između utakmica. Za to se mi igrači možemo izboriti, ali sumnjam da će netko prorijediti prvenstva tako skoro", smatra Luka koji jednim okom prati i zbivanja u onoj drugoj, "švedskoj" skupini, u kojoj nitko nema pojma tko će proći u polufinale:

"Tamo je stvarno kaos, Mađari su sve zakuhali. S kime bih želio igrati u polufinalu? Svejedno mi je. Doći u polufinale i razmišljati s kim bih igrao nema smisla. Sigurno ćemo pratiti što se događa u toj skupini, ali neće biti kalkulacija. Ja samo želim da mi dobijemo Španjolsku i da kao prvi u grupi idemo u Švedsku. Španjolci su europski prvaci i tko ih ne bi želio pobijediti", kaže Stepančić.

Bjelorusija je sa Španjolskom bila u egalu 34 minute, a onda je "veteranska" Furija stisnula gas i na kraju slavila devet razlike. Španjolci su najstarija momčad na prvenstvu s prosjekom godina 30,5. 

"Stari su, većini je ovo vjerojatno zadnje prvenstvo, ali i dalje igraju dobro. Lepršavi su, imaju širinu i odlični su. Bit će dobra utakmica!" zaključio je Luka.

Pročitajte više