liga prvaka

U sjeni Halandovog showa sin američke legende ispisao povijest Lige prvaka

Foto: EPA

BORUSSIA DORTMUND pobijedila je u utorak Paris Saint-Germain u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka 2:1.

Ponovno je vlastiti show imao sjajni Erling Braut Haland koji je postigao oba pogotka za njemački sastav, a kod drugog gola asistirao mu je 17-godišnji Giovanni Gio Reyna. Mladi Amerikanac tim je nastupom ispisao povijest Lige prvaka.

Naime, talentirani nogometaš rođen 13. studenog 2002. godine, koji je ove sezone već sakupio pet bundesligaških nastupa za svoj klub, sinoć je debitirao u Ligi prvaka i ujedno postao najmlađi američki nogometaš koji je zaigrao u elitnom europskom klupskom natjecanju. 

Sin kapetana američke reprezentacije

Gio je sin Claudija Reyne, nekadašnjeg kapetana reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država, a u igru protiv PSG-a ušao je u 67. minuti kod rezultata 0:0. Zanimljivo, ime Giovanni dobio je po Nizozemcu Van Bronckhorstu, bivšem igraču Barcelone i nekadašnjem suigraču njegovog oca. 

"Bila je to super akcija Reyne. Sjajno je to odigrao, vrlo brzo se orijentirao s loptom", rekao je nakon utakmice trener kluba iz Dortmunda Lucien Favre.

Najmlađi Amerikanac u Ligi prvaka

Reyna je najmlađi Amerikanac u Ligi prvaka postao sa 17 godina, tri mjeseca i pet dana.

Prethodni rekorder bio je Arsenalov Gedion Zelalem, koji je imao 17 godina, deset mjeseci i 13 dana kada je odigrao prvu utakmicu u Ligi prvaka protiv Galatasaraya 9. prosinca 2014. godine. 

Inače, Giovannijev otac Claudio je 1999. i 2000. godine nastupio za Glasgow Rangers u osam utakmica po skupinama Lige prvaka.

Srušen još jedan čudesni rekord

Da rekordima tu ne bude kraj, asistencije Reyne Halandu u pobjedi Dortmunda nad PSG-om bila je tek druga asistencija u povijesti nokaut faze Lige prvaka koju je tinejdžer dao tinejdžeru. Prije njih to su uspjeli jedino Kanu i Kiki Musampa u ožujku 1996 godine u utakmici Ajaxa i Dortmunda. 

 

Pročitajte više