UEFA

UEFA reprezentacijama koje ne budu htjele ugostiti Kosovo zaprijetila kaznama

Foto: EPA

ALEKSANDAR ČEFERIN, predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) u Bakuu, prije odigravanja finala Europa lige između Arsenala i Chelseaja (1:4), izjavio je da će sve države članice UEFA-e morati ugostiti reprezentaciju Kosova.

"Naša pravila nalažu svim reprezentacijama ili klubovima da moraju prihvatiti igrati protiv reprezentacije ili klubova s Kosova, ako ždrijebom to bude određeno. Kako na njihovom teritoriju, tako i na teritoriju Kosova. Svako kršenje pravila znači i kaznu", kazao je Čeferin, a prenosi Washington Post.

Novo pravilo ne određuje što će se dogoditi ako se Kosovo plasira na Europsko prvenstvo 2020. godine, koje će se, između ostalih, igrati i u Španjolskoj koja ih ne priznaje.

Države domaćini tog natjecanja bit će i Azerbajdžan, Rumunjska i Rusija, sve redom oni koji ne priznaju Kosovo.

Španjolci se posebno ističu iz te grupe jer su odbili ugostiti reprezentaciju Kosova do 17 godina u veljači ove godine, zbog čega su kvalifikacijske utakmice koje su se trebale odigrati u Španjolskoj preseljene u blizinu Nyona, gdje se nalazi sjedište UEFA-e.

Podsjetimo, tijekom posljednjeg ždrijeba za kvalifikacije za Europsko prvenstvo ždrijeb je bio dirigiran jer Bosna i Hercegovina i Srbija nisu mogle igrati protiv Kosova iz sigurnosnih razloga.

Hrvatski nogometni savez ne bi trebao imati problema s ovim jer je Hrvatska priznala Kosovo 19. svibnja 2008. godine.

Pročitajte više