Uefini agenti otkrili "zagrebačku vezu" koja namješta rukometne i nogometne utakmice

PRIČA oko namještanja utakmica rukometne Lige prvaka svakim danom poprima sve šire dimenzije. Od početka su u samom fokusu bili njemački prvak Kiel i njegov bivši trener Zvonimir Serdarušić - Noka kojima se na teret stavljalo namještanje minimalno deset utakmica rukometne Lige prvaka od 2000. naovamo. Prema navodima njemačkih medija, Kiel je uoči finalne utakmice 2007. godine protiv Flensburga na račun poljskog sudačkog dvojca Bama i Goralczyka koji je sudio tu utakmicu uplatio čak 96 tisuća eura. Osim poljskih sudaca, za primanje mita optužen je i vjerojatno najpoznatiji rukometni sudački par - Nijemci Ulrich i Lemme, a nakon što je priča procurila u javnost dvojac je promptno suspendiran od strane EHF-a.

Otkrivena "zagrebačka veza"?

Od samog izbijanja afere provlačila se teza da je u cijelu stvar umiješana i "zagrebačka veza", odnosno posrednik koji je djelovao između sudaca i klubova, a čiji trag vodi prema hrvatskoj metropoli. Prema najnovijim informacijama koje su jučer objavljenje u njemačkom Norddeutscher Rundfunku iz Hamburga, zagrebačka veza je zapravo Nenad Volarević, nekoć predsjednik rukometnog kluba Agram, a danas direktor zagrebačke podružnice Jadranskog osiguranja.

Volarević je navodno dobar prijatelj Zvonimira Serdarušića i upravo je on poslužio kao posrednik u namještanju sporne utakmice finala Lige prvaka Kiela i Flensburga, odnosno u podmićivanju poljskih sudaca. Kao dokaz na temelju kojeg njemački list temelji svoje indicije poslužila je fotografija na kojoj Serdarušić i Volarević zajedno slave Kielovo osvajanje Lige prvaka u jednom restoranu, a Volareviću se piše kao o bivšem hrvatskog rukometnog dužnosnika, a danas direktoru jedne osiguravajuće kuće.

Podsjećamo da je Volarević prije nekoliko godina pokušao srušiti dominaciju RK Zagreba ambicioznim projektom Medveščak Agrama. U Medveščak su u kratkom roku dovedene zvijezde poput Patrika Ćavara, Renata Sulića i Zvonimira Bilića. U borbi rukometnih moćnika Volarevića i Gopca, pobjedu je odnio ovaj potonji, a Volarević je zbog nekih izjava čak kažnjen s jednogodišnjim udaljavanje iz rukometa. Projekt Agram je na koncu potpuno propao, klub je napustila večina kvalitetnog kadra, a Volarević se prebacio u direktorsku stolicu Jadranskog osiguranja.

Volarević nije namještao samo rukometne utakmice?

No, nije Norddeutecher Rundfunk jedini koji optužuje Volarevića za sudjelovanje u namještanju  sportskih utakmica. Tjednik Nacional donosi veliku priču u kojoj tvrdi da Volarević nije umješan samo u namještanje rukometnih utakmica. Prema njihovim ekskluzivnim informacijama prikriveni istražitelji krovne europske nogometne organizacije (Uefe) blizu su razbijanju lanca organizirane kriminalne skupine za koju se sumnja da namješta rezultate rukometnih i nogometnih utakmica širom Europe. Ključni trag u toj istrazi za sada vodi prema Hrvatskoj.

Osim rezultata i sportskih uspjeha koji su sami po sebi vrlo vrijedni, skupina na temelju namještanja utakmica zarađuje unosan novac od klađenja na unaprijed dogovorene rezultate. Upravo bi glavni posrednik, prema saznanjima Uefinih istražitelja koje donosi Nacional, mogao biti Nenad Volarević. U svom tekstu tjednik tvrdi da je Volarević ili neki član njegove obitelji navodno podigao novac s bankovnog računa u Zagrebu i prenio ga poljskim sucima Baumu i Goralczyku uoči sporne utakmice finala Lige prvaka 2007. Nadalje, tvrdi se da su Uefini istražitelji pod prismotrom već nekoliko godina držali jednog člana Volarevićeve obitelji saznavši pritom da je direktor Jadranskog osiguranja sudjelovao u namještanju više nogometnih i rukometnih utakmica još od 2000. godine.

Namještanja u klubovima s hrvatskim igračima ili trenerima

Uefini agenti zaključuju da se rukometni rezultati namještaju prvenstveno u momčadima u kojima igraju hrvatski rukometaši ili su vođene od strane hrvatskih trenera ili stručnjaka iz zemalja bivše Jugoslavije. I dalje se očekuje Volarevićeva reakcija na ove više nego ozbiljne optužbe.

Marko Petrak
Foto: Arbirth.fr, AFP

Pročitajte više