United je šokirao City, evo što to znači za engleske klubove u Europi

Foto: EPA

MANCHESTER UNITED jučer je s 2:1 svladao Manchester City u finalu FA kupa i 13. put u svojoj povijesti osvojio naslov najbolje momčadi tog natjecanja. Trijumf Uniteda pred više od 84.000 gledatelja na Wembleyju imao je utjecaj na engleske klubove koji će sljedeće sezone igrati u europskim natjecanjima.

Unitedova momčad imala je lošu sezonu i završila je prvenstvo na osmom mjestu ljestvice sa zaostatkom od 31 boda za prvakom Cityjem. Taj plasman je i najgori za velikana s Old Trafforda u njegovoj povijesti natjecanja u Premier ligi. Osmo mjesto značilo je i da United sljedeće sezone neće igrati u europskim natjecanjima.

Chelsea i Newcastle navijali su za City

Osvajanjem FA kupa United je spasio sezonu, izborio Europu, ali utjecao i na ligaške rivale i njihove europske ispite u sljedećoj sezoni. Newcastle i Chelsea zbog toga su morali navijati za City. Chelsea je sezonu završio kao šesti i imao je osiguranu Europu, a Cityjevom pobjedom plasirao bi se u Europa ligu. Newcastleu je za Europu trebala pobjeda momčadi Pepa Guardiole.

Strijelci za Manchester United bili su Argentinac Alejandro Garnacho u 30. minuti i Kobbie Mainoo u 39. minuti. Jedini pogodak za branitelje prošlogodišnjeg naslova bio je Jeremy Doku u 87. minuti. Sve to značilo je promjenu.

Engleski klubovi koji će igrati u Europi sljedeće sezone:

Liga prvaka: Man City, Arsenal, Liverpool, Aston Villa

Europa liga: Tottenham, Man Utd (kao osvajač FA kupa)

Konferencijska liga: Chelsea

Pročitajte više