Uspjelo Albaniji protiv Srbije, sada to želi Kosovo protiv Rumunjske. 3:0 bez borbe

Foto: Profimedia

VELIKI INCIDENTI obilježili su utakmicu Rumunjske i Kosova, koja se igrala u Bukureštu u kvalifikacijama za Euro. Domaćini su pobijedili 2:0, ali tek nakon što je utakmica nastavljena poslije prekida od 45 minuta. Do njega je došlo jer su igrači Kosova demonstrativno napustili teren ogorčeni vrijeđanjem i omalovažavanjem od rumunjskih navijača.

Himna Kosova nadglasana povicima "Kosovo je Srbija"

Oni su iza južnog gola, na tribini ultrasa, izvjesili transparent "Kosovo je Srbija", a prilikom intoniranja himne gostiju, vikali su "Srbija, Srbija". Zatim su od početka utakmice stalno vikali "Kosovo je Srbija". To je u 22. minuti dojadilo igračima Kosova pa su se pokupili s terena ironično pljeskajući rumunjskim navijačima. 

Službeni spiker se stalno nadglasavao s rumunjskim ultrasima, ali nije smio izgovoriti "Srbija"

Na to je službeni spiker vikao preko razglasa: "Molim vas, prestanite skandirati ime našeg susjeda! (Srbije, op.a.) UEFA ne tolerira revizionizam! Ovo je zadnje upozorenje!" To je ponovio više puta, ali rumunjski ultrasi nisu ga slušali. Onda je pokušao ovako: "Molim vas, prestanite skandirati ime našeg susjeda! Ulažemo velike napore kako bi se utakmica nastavila. Ako nastavite skandirati to, bit će definitivno prekinuta!"

Utakmica je nastavljena uz fajt igrača ispred rumunjskih navijača

Utakmica je nastavljena nakon prekida od 45 minuta, ali s novim incidentom. Igrači Rumunjske i Kosova sukobili su se odmah ispred ultrasa domaćih. Naravno, oni su odmah nastavili sa skandiranjem "Kosovo je Srbija". Spiker je odgovorio: "Ne nasjedajte na provokacije! Ne pjevajte što ste pjevali maloprije!"

Policija nakon meča okružila rumunjske ultrase koji su Kosovo vraćali Srbiji

Nakon što je meč konačno završen, rumunjski specijalci okružili su ultrase koji su transparentom i navijanjem poručili da je Kosovo dio Srbije te ih identificirali.

> KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ DETALJE DRAME

Kosovari se nadaju da će se okoristiti incidentnom, kao njihovi sunarodnjaci u Beogradu 2014. 

Povici i transparent navijača Rumunjske na utakmici protiv Kosova u kvalifikacijama za Euro izazvali su prekid utakmice i veliki skandal. No, to je tek početak afere. Nogometni savez Kosova podnio je tužbu UEFA-i te Sudu za sportsku arbitražu (CAS-u) u nadi da bi meč izgubljen 2:0 na terenu mogao dobiti 3:0 za zelenim stolom. Taj slučaj podsjeća na veliku aferu iz 2014. godine.

Tada je utakmica također kvalifikacija za Euro između Srbije i Albanije u Beogradu prekinuta zbog dolijetanja drona sa zastavom Velike Albanije na travnjak Partizanovog stadiona, tučnjave igrača koja je uslijedila te konačno napada srpskih navijača na nogometaše Albanije. Oni su otišli s terena, ali nisu zbog toga kažnjeni porazom 3:0, nego su odlukom CAS-a Albanci dobili tim rezultatom. 

Prijavili su Rumunjsku UEFA-i i CAS-u

Sada Kosovari žele isto kako bi vratili šansu za povratak u borbu za plasman na Euro jer ne samo da bi pozitivnim rješenjem za njih oni dobili bodove, nego bi ih istovremeno izgubio konkurent. U prijavi spomenutim institucijama navode:

"Prikupili smo sav foto i videomaterijal kako bismo kompletirali dokumentaciju za tužbu u kojoj dokazujemo da su navijači Rumunjske jezikom mržnje i narušavanja imidža imena reprezentacije ocrnili utakmicu nesportskim ponašanjem. Obratili smo se Disciplinskoj komisiji UEFA-e sa zahtjevom da se poduzmu sve mjere u vezi s nacionalističkim povicima, transparentima i jezikom mržnje rumunjskih navijača."

Pročitajte više