Liga prvaka

Utakmica Cityja i PSG-a pokazala je zašto zvijezde koje nisu momčad malo vrijede

Foto: Carl Recine/Action images via Reuters/Guliver Image

AKO SE Mauricio Pochettino dvoumio treba li se posvetiti Paris Saint-Germainu ili pokušati otići u Manchester United, utakmica protiv Manchester Cityja mogla mu je dati odgovor. Bez obzira na rezultat, argentinski stručnjak imao je pravu priliku uvjeriti se da francuska momčad ne pristaje trenerima poput njega.

To ne znači da Pochettino nije dovoljno kvalitetan stručnjak, već jednostavno da PSG ne zaslužuje takve trenere, baš kao što nije zaslužio ni Thomasa Tuchela, koji je odlaskom s Parka prinčeva na Stamford Bridge napravio potez karijere, osvojio Ligu prvaka i smjestio se u najuži krug najboljih trenera svijeta, rame uz rame s Pepom Guardiolom i Jurgenom Kloppom.

Legendarni nogometaši ne mogu vjerovati što rade Messi, Neymar i Mbappe

PSG je izgubio 2:1, ali i da je pobijedio, kao u prvom okršaju protiv Cityja u skupini Lige prvaka, dojam bi bio isti. Cijeli svijet je još jednom vidio ekipu koju čini sedam ratnika i tri opuštene zvijezde, koje se aktiviraju samo kada PSG ima posjed lopte.

Takav način igre možda je dovoljan za osvajanje francuskog prvenstva i tamošnjih kupova, ali u Ligi prvaka to je čista utopija. Otuda i veliko čuđenje legendarnih nogometaša Thierryja Henryja, Jamieja Carraghera i Rafaela van der Vaarta, koji su bez imalo uljepšavanja osudili igru PSG-a.

VIDEO: Arena Sport

"Ne vjerujem da sadašnje momčadi mogu nositi bilo koga. Od četiri kluba za koja vjerujem da mogu osvojiti Ligu prvaka, a to su Manchester City, Liverpool, Chelsea i Bayern, nijedan ne može nositi jednog putnika u ekipi. PSG nosi tri putnika i apsolutno nemaju šansu da osvoje Ligu prvaka. PSG apsolutno nema šansi", rekao je Carragher.

Francuska momčad ima mnogo opravdanih razloga zbog kojih ne može biti uigrana kao stroj Pepa Guardiole, ali nema niti jedno opravdanje da se skoro neprestano brani sa samo sedam igrača. Nema niti jedno opravdanje da od četiri osnovna momenta nogometne igre (posjed lopte, obrana, ofenzivna i defenzivna tranzicija), PSG timski igra samo posjed lopte.

Veliko je pitanje kojem bi treneru odgovarala takva ekipa i tko bi mogao natjerati Lionela Messija, Neymara i Kyliana Mbappea da budu aktivni u obrani, ali je sigurno da trener poput Pochettina u takvoj ekipi ne može doći do izražaja. Argentinac je radeći u Tottenhamu dokazao svoj trenerski potencijal i ekipu koja je uspjeh mjerila po osvajanju četvrtog mjesta u Engleskoj, pretvorio je u onu koja se borila za naslov Premiershipa i igrala finale Lige prvaka. To raskošno znanje Pochettino ne može pokazati na Parku prinčeva.

VIDEO: Arena Sport

U susretu na Etihadu PSG je ponovio skoro iste elemente igre kao u ranijim susretima Lige prvaka. U posjedu lopte težio je kratkim pasovima i po cijenu rizika da pogriješi u zadnjoj liniji. Na taj način francuska momčad je stvorila nekoliko opasnih prilika te je uspjela postići gol. 

PSG je samo u posjedu lopte igrao s 11 igrača, a to je premalo

Igrajući tako, PSG je mogao biti i kažnjen, jer je City nekoliko puta uspio osvojiti loptu visoko i odmah zaprijetiti. Tako je Ilkay Gundogan pogodio stativu u 33. minuti.

No, u tom segmentu Parižani su u nekoliko navrata zaista oduševili i tu se mogao primijetiti Pochettinov rukopis, kao i velika koncentracija kvalitete u ekipi. Iako im je nedostajao ozlijeđeni playmaker Marco Verratti, PSG-ovi veznjaci Idrissa Gueye, Leandro Paredes i Ander Herrera su preuzimali odgovornost i pomagali momčadi da pod velikim pritiskom prebaci težište igre na drugu polovicu.

Međutim, to je sve što su igrači PSG-a timski odradili kvalitetno. Izuzev toga, igra u obrani svodila se na pomicanja zadnje linije i veznog reda, dok su Messi, Neymar i Mbappe čekali kontranapade. Gosti nisu radili ni visoki pritisak niti su pokušavali usmjeravati Cityjeve napade. 

Ukratko, pored nekoliko lijepih elemenata u posjedu lopte, PSG je bio tako siromašan s planom igre da je to razočaravajuće, uzimajući u obzir cijenu momčadi, veličinu kluba i natjecanje u kojem nastupaju.

Čudo je što susret nije završen u prvom poluvremenu

Guardiola je bio svjestan, baš kao i u prvoj utakmici, da će nasuprot sebe imati momčad koja se brani sa sedam igrača i ponovo je imao spreman plan za to. Pravo je čudo što susret nije bio riješen već u prvom poluvremenu, jer City je stvorio nekoliko stopostotnih šansi za postizanje pogotka, ali stativa, Achraf Hakimi i Navas spašavali su PSG.

Osnovna ideja Cityjeve igre bila je grupiranje igrača na lijevoj strani terena, kako bi se izolirao Riyad Mahrez na drugoj strani, gdje bi se čekali njegovi dueli jedan na jedan protiv Nuna Mendesa. Alžircu bi se obično nudili Gundogan ili Bernardo Silva u kanalu između Mendesa i Presnela Kimpembea, ako već ne bi išao na vanjski dribling i namještanje na svoju lijevu nogu.

VIDEO: Arena Sport

City je prvi gol postigao na sličan način, samo što se promjenom strane ovaj put nije tražio Mahrez, nego Kyle Walker koji je utrčao iz drugog plana. No, svakako je bilo samo pitanje vremena kada će City takvim receptom doći do gola.

Ako već taj gol nije bio dovoljno apsurdan za PSG, jer City im je istu akciju prodavao tijekom cijelog prvog dijela, onda je nevjerojatno kako je pao drugi gol.

Pochettino ima nemoguću misiju

Cityjev napad je krenuo od Edersona i nakon samo nekoliko dodavanja imao je napad u kojem je išao četiri na četiri, što je ustvari izgledalo kao da su Englezi imali kontranapad, a ne napad na postavljenu obranu.

VIDEO: Arena Sport

U početku tog Cityjevog napada, posebno je interesantno primijetiti kako Angel Di Maria i Paredes rade pritisak na protivnike, dok Messi, Mbappe i Neymar lijeno šetaju pokušavajući barem naizgled spriječiti određene linije dodavanja. Uostalom, zato je engleska momčad tako lako i došla u zadnju trećinu terena, kao i mnogo puta ranije.

Pred kraj napada, prije gola koji je postigao Jesus i centaršuta koji je poslao Mahrez, City je na drugoj stativi imao tri igrača protiv dva igrača PSG-a ili, još preciznije, protiv samog Hakimija.

Pochettinu je sigurno bilo neugodno promatrati sve to s klupe. On je i prije i poslije utakmice ponavljao da mu je fokus samo na PSG-u i da ne razmišlja o Manchester Unitedu, ali vjerojatno je i on svjestan da se nalazi u nemogućoj misiji. Njegov uspjeh mjerit će se samo po trofeju Lige prvaka, a PSG s Messijem, Neymarom i Mbappeom ne može dobaciti tako daleko.

Pročitajte više