REPORTAŽA IZ OSIJEKA Zbog reprezentacije uzimaju godišnji, a Šuker im ne želi dati deset eura za dnevnice

Foto: Ante Delač

INDEX nikad nije napisao ništa o ženskoj reprezentaciji, pojadao se HNS-ov predsjednik Davor Šuker, pa evo da nešto napišemo: Platite im mizeriju koja im pripada ili im barem pošaljite dresove prave veličine!

"Uspjesi muške reprezentacije, osiguravaju miran život svim mlađim selekcijama, brinemo se za toliko i toliko selekcija," često tupe čelnici HNS-a. To je samo djelomično istina, naime zaboravili su na žensku reprezentaciju koja propada u sjeni Luke Modrića, Ivana Rakitića i Marija Mandžukića.

Milijunaši u kopačkama ionako zarađuju milijune eura u klubovima, pa sa savezom dijele premije "fifti-fifti", samo od Europskog prvenstva u Francuskoj muškarci su zaradili milijune eura, iako su rezultatski zapravo podbacili, a cure nemaju ni minimalne dnevnice koje su im propisane Zakonom o sportu.

Novinari Indexa posjetili su Osijek i porazgovarali s Violetom Baban (32), jednom od najboljih hrvatskih nogometašica koja polovicu svog života igra u reprezentaciji.

"Imale smo i mi šanse otići na Euro, Njemice su bile prve, mi i Ruskinje smo se borile za drugo mjesto, ali izgubile smo od Mađarske i otad je sve krenulo nizbrdo," kaže Violeta Baban.



Rezultati u 2016. ogledalo su HNS-ova odnosa

U sjeni seniora i mlađih selekcija životari ženska reprezentacija. Životari je najblaža riječ, a rezultati u posljednjih godinu dana to najbolje dokazuju, naime bez pobjede je cijelu godinu. Naprotiv, nije uzela ni bod, a kako i bi, kad nije zabila ni gol u posljednjih šest utakmica uz gol razliku 0-15!

"Nije problem u zadnjih godinu dana, problem postoji malo duže. Imale smo sreće na početku kvalifikacija, osvojile nešto bodova i samo je privid da smo potonule u zadnjih godinu dana. Tonemo već godinama. Konačno dolazi na naplatu problem nedostatka novca u ženskom nogometu," priznaje Violeta Baban, hrvatska nogometna reprezentativka.

"Savez nam samo pokriva putovanja, ne dobivamo dnevnice. Imamo premije doduše, no dobivamo ih prema zaslugama i jedinstveni smo u Europi zbog toga. Pobjeda kući je 500 kuna po glavi, pobjeda u gostima je 100 eura, a bod 500 kuna. Kad pričam o tome, ljudi mi ne vjeruju, zvuči im nevjerojatno. Pobijediš nekog u kvalifikacijama za Euro i dobiješ 500 kuna!"

"Pa nije to turnir u Beketincima! Prva nagrada janje, druga prase. Ovo je međunarodno natjecanje, a mi predstavljamo Hrvatsku!"



Ujutro pere dresove, popodne igra Ligu prvaka


HNS je od Uefe zaradio šest milijuna eura premija samo od nastupa na Euru, umanjeno za 100.000 eura kazne za prekid utakmice protiv Češke, ali samo taj bod savezu je priskrbio 250.000 eura.

Petina tog iznosa dovoljna je najboljem hrvatskom ženskom klubu za godinu dana djelovanja, odnosno za toliko je moguće osvojiti naslov prvaka i igrati Ligu prvaka, a grad Osijek pokriva veći dio. Primjerice, Dinamov najbolji igrač, Hilal Soudani, toliko zaradi za mjesec i pol!

Taj novac je sitnica za HNS, no ne želi dati ni toliko za žensku reprezentaciju, a riječ je o jednoj od najbogatijih privatnih firmi u Hrvatskoj.

Violeta Baban (32) jedna je od najboljih igračica prvaka Hrvatske i reprezentacije, u hrvatskom dresu je polovicu svog života, još otkad je kao 16-godišnjakinja doselila živjeti u Osijek. Došla je u grad na Dravi zbog nogometa, ali u Hrvatskoj je od njega teško živjeti i ako si muškarac, osobito ako si žena.

"Radim u NK Osijeku polovicu dana, popodne sam na treningu ili igram utakmice. Radim kao oružar za mušku selekciju. Ujutro im perem dresove i kopačke, a popodne igram Ligu prvaka," smije se zvijezda hrvatskog ženskog nogometa sjedajući na svoje radno mjesto za trošni stol u sobici sakrivenoj iza golemih mašina za pranje rublja.

"Tako je i s većinom cura, uglavnom rade dva posla, rade svašta, u trgovini, Osječkoj pivovari, T-Comu. Nije lako, puno je to obaveza, cure odustaju jer im je teško uskladiti posao i nogomet, osobito ako još igraju za reprezentaciju. Primjerice, često koristim godišnji kako bi igrala za reprezentaciju."



Dnevnice su propisane svim hrvatskim sportašima, ali Šuker škrtari


"HNS nam već sto godina ne isplaćuje dnevnice. Ni ne sjećam se koliko su bile. Jedna cura se već žalila novinama zbog toga, prema Zakonu o sportu minimalna dnevnica za sve hrvatske reprezentativce jest barem 10 eura, Nama je bila dvostruko manja, ali već godinama nemamo ni to."

"Nakon te frke dobile smo deset eura dnevnicu na sljedećem okupljanju, ali nikad više. Ne želim se žaliti, sve nam je plaćeno, put i smještaj. Proputuješ svijet, vidiš puno toga, ali nema love, samo turistički užitak."

"Druge reprezentacije imaju razne privilegije. Njemice su drugi svijet i teško se uspoređivati s njima, ali imam nekoliko njihovih igračica na Facebooku i kad vidim te fotografije... Cure dolaze na turnire čarterom, svaka od njih ima po dva sjedala, budeš ljubomoran, ali zato ih je slađe maznut."



Repka je očajna, ali prvak Hrvatske prezimio je u Ligi prvaka


U reprezentaciji nisu maznule nikog već godinu dana, no zato pobjeđuju na klupskoj razini,  ŽNK Osijek jedan je od dva hrvatska nogometna kolektiva koji je prezimio u Ligi prvaka. Ove sezone također je igrao u glavnom turniru, no nažalost nije uspio ponoviti rezultat od prošle sezone i plasirati se među među 16, iako su bili domaćini skupine u kolovozu.

Predsjednik HNS-a koji škrtari na curama i masno zarađuje na muškoj repki mogao bi se ugledati na vlastito gradsko poglavarstvo, većinskog financijera ŽNK Osijeka, i "pogurati" reprezentativke s barem 1500 kuna premije, toliko je naime maksimalna plaća u prvaku Hrvatske i dovoljna je motivacija, čini se, za igranje Lige prvaka.

Pošaljite im barem odgovarajuće dresove, pa cure su!

Lako za novac, ono što članicama ženske reprezentacije najviše smeta jest nemar prema "svetom" dresu. Naime nisu u stanju poslati djevojkama ni onaj prave veličine. Radi takve situacije žalili bi se i muškarci, a kako neće žene.

"Dođemo na utakmicu reprezentacije, a oni nam pošalju dresove XL veličine. Pa ne znam muškarce koji nose dresove te veličine, a radim kao oružar, barem sam ih se ja nagledala. Izgledamo smiješno, hlačice su nam preko koljena. Valjda nisu ni pogledali što šalju."

"Posljednje kolo kvalifikacija igrale smo u Rusiji i bilo je strašno hladno. Nisu nam poslali duge rukave, a znaju kamo idemo. Neka barem na to pripaze, sigurna sam da to mogu, kad već nemaju novca za nas," zaključila je Baban.

Šuker je nekoliko puta došao posjetiti svoje sugrađanke iz ŽNK Osijeka, ali ih je samo pozdravio, nije donio darove. Kao predsjednik saveza često putuje i susreće se s najvažnijim ljudima iz nogometa i društvenog života, te im često poklanja dresove s imenima. Uvjereni smo kako su ispravne veličine i odgovaraju klimi u koju putuje, pa zato gospodine Šuker, idući put kad posjetite žensku reprezentaciju, ponesite dresove ispravne veličine i provjerite koje su dužine rukavi.

Pročitajte više