Finale prije finala: Nijemci nikada nisu pobijedili Italiju!

Foto: Getty Images / Guliver Image, Index

VELIKI dvoboj igrat će večeras od 21 sat Njemačka i Italija u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Aktualni svjetski prvak i i jedna od najboljih reprezentacija Eura borit će se za polufinale u Bordeauxu, gdje će Nijemci pokušati prekinuti crnu tradiciju na putu do naslova koji čekaju od 1996, a Talijani je produžiti nadu da mogu ponoviti uspjeh iz 1968. kada su posljednji put bili prvaci Europe.

Low: Nemamo traume od Talijana

Izbornik Joachim Low, čija momčad jedina nije primila gol na Euru, vjeruje da može po prvi put svladati Italiju na velikim natjecanjima.

"U prošlosti smo gubili od njih, ali nemamo traume. Ovo je drugačija Italija, ali jako opasna. Morat ćemo biti maksimalno koncentrirani jer bi svaka pogreška mogla odlučiti pobjednika. Ipak, nadam se da će ovog puta espresso biti slađeg okusa za nas", rekao je Low.

Conte: Pričat ćemo na terenu

Nakon velike pobjede nad prvakom Europe Španjolskom pred Antonija Contea je novi zadatak - srušiti svjetskog vladara. No, bivši trener Juventusa nije želio prijetiti prije utakmice.

"Jednostavno, pričat ćemo na terenu, kao i protiv Španjolske, pa ćemo vidjeti kako će se na kraju završiti. Čujem da Nijemci najavljuju pobjedu i žele prekinuti tradiciju. To je njihovo pravo. Međutim, vjerujem u svoju momčad i možemo se plasirati u polufinale. Svi smo uvjereni u to", naglasio je Conte.

Njemačka nikad nije svladala Italiju na velikim natjecanjima (četiri poraza i isto toliko remija). Azzurri su ukupno potpisali 15 pobjeda, uz osam poraza i 10 remija. Zanimljivo, u pripremnoj utakmici za Euro 29. ožujka momčad Joachima Lowa svladala je ekipu Antonija Contea s 4:1 u Munchenu, što je bila prva poslije sedam međusobnih susreta.

Rivera rasplakao Nijemce u Meksiku

Prvu od četiri velike pobjede nad Nijemcima na velikim natjecanjima Talijani su ostvarili u polufinalu Svjetskog prvenstva 1970. godine u Meksiku, gdje su slavili s nevjerojatnih 4:3 nakon produžetaka, a gol za povijesnu pobjedu zabio je Gianni Rivera u 111. minuti.

Azzurri slavili u madridskom finalu

Reprezentacija s Apenina svoj treći naslov svjetskog prvaka osvojila je u Španjolskoj 1982. godine, a u finalu je ponovno svladala Njemačku s 3:1, golovima Paola Rossija, Marca Tardellija i Alessandra Altobellija.

Povijesna pobjeda u Dortmundu

Spomenuti velikani svjetskog nogometa igrali su i u polufinalu Svjetskog prvenstva 2006. godine. Nijemci su kao domaćini željeli konačno srušiti Talijane i otići u finale. No, nakon 90 minuta bilo je 0:0, a momčad Marcella Lippija raspršila njihove snove u 119. i 121. minuti. Prvo je Fabio Grosso, nakon asistencije Andree Pirla, pogodio za vodstvo, a točku na i iz kontranapada stavio Alessandro Del Piero. 

Balotellijevo zakucavanje u Varšavi

Posljednji dvoboj dogodio se na posljednjem Europskom prvenstvu 2012. godine. Mario Balotelli je s dva gola potpisao kapitulaciju Njemačke (2:1) u Varšavi, uz onu čuvenu proslavu kada je skinuo dres, zategao mišiće i nepomično, poput statue, pozirao pored utučenog protivnika.

Veliki dvoboj u Bordeauxu bit će i sudar dva najbolja svjetska vratara te kapetana svojih reprezentacija Manuela Neuera te Gianluigija Buffona, koji jedini do sada nisu primili gol u Francuskoj.

Zanimljivo, Talijani su do sada napravili na Europskom prvenstvu najviše prekršaja.

Pročitajte više