LEBRON JAMES

UZNEMIRUJUĆE LeBron potpuno poludio zbog snimke hladnokrvnog ubojstva mladog crnca

Foto: Getty Images, Twitter

AKO LEBRON JAMES još nije nadmašio Michaela Jordana po košarkaškim uspjesima, odavno je deset razina iznad njega po aktivizmu, upozoravanju na socijalne probleme, pa ponekad i po pokušajima njihovog rješavanja.

Dok Jordan nije želio reklamirati tamnoputog kandidata za Senat i pomoći mu da smijeni osvjedočenog rasista jer "i republikanci kupuju tenisice", LeBron se redovito oglašava na društvenim mrežama i proklinje nepravdu koja se nanosi crncima diljem SAD-a.

Tako je i sinoć burno reagirao na snimku hladnokrvnog ubojstva Ahmauda Arberyja, 25-godišnjeg nenaoružanog Afroamerikanca kojeg su, dok je džogirao, bijeli otac i sin ubili iz vatrenog oružja uz objašnjenje da su mislili da će ih napasti. Nisu ni za što optuženi.

Ubojstvo se dogodilo u Georgiji još u veljači, ali sad je procurila stravična snimka, na koju je LeBron reagirao emotivnom objavom na Twitteru.

"Nas se doslovno lovi, svaki dan, svaki put kad napustimo sigurnost naših domova! Ne možemo otići ni na prokleto trčanje. Mislim, koji kurac, čovječe, je l' me zajebavate?! Žao mi je, Ahmaude, počivaj u raju, moje molitve i blagoslovi idu na nebo i tvojoj obitelji", napisao je bijesni LeBron, uz hešteg "profilirani samo zato što smo crnci".

Video je iz automobila snimio vozač koji se zatekao na mjestu zločina. Snimka je krajnje uznemirujuća.

Gregory McMichael, 64-godišnji bivši policajac, i njegov 34-godišnji sin Travis ugledali su Arberyja i zaključili da jako nalikuje osumnjičeniku za niz provala. Krenuli su za njim kamionetom, a u policijskom izvješću stoji da su ga zazivali da stane jer su htjeli razgovarati s njim te da je Arbery zatim napao mlađeg McMichaela. Ispaljeni su hici i mladić je pao na cestu.

Na snimci se vidi da je Arbery pokušao zaobići kamionet, ali ne i tko je koga napao, samo sukob s mlađim McMichaelom, pucnjevi te pad Arberyjeva beživotnog tijela na cestu.
 

Pročitajte više